Nagradu ZAVNOBiH-a omogućio SNSD

Na posljednjoj sjednici Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH usvojen je prijedlog SDP-a da se ustanovi nagrada ZAVNOBiH-a. Direktan doprinos usvajanju takvog prijedloga dali su poslanici SNSD-a, koji su odlučili da bojkotu sjednice Predstavničkog vijeća dok je predsjedavajući Šefik Džaferović.

Republika Srpska 17.12.2016 | 20:05
Nagradu ZAVNOBiH-a omogućio SNSD
Da bi neki zakon ili inicijativa bili oboreni u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH, neophodno je da "protiv" glasa najmanje 10 poslanika iz Republike Srpske. Trenutno od 14 poslanika iz Srpske, njih 7 je iz Saveza za promjene, 6 iz SNSD-a, a jedan je iz SDA.

Odlukom da ne prisustvuju sjednicama, poslanici SNSD-a otvorili su širom vrata poslanicima iz Federacije, koji sada mogu da usvoje bukvalno šta hoće. Upravo to se desilo na posljednjoj sjednici kada je usvojen prijedlog SDP-a o uvođenju nagrade ZAVNOBiH-a.

U SDP-u su izuzetno zadovoljni glasanjem jer, kako kažu, to predstavlja prvu pobjedu antifašističkih i demokratskih vrijednosti u postdejtonskoj BiH. Pri tom je, ističu u SDP-u, definitivno potvrđeno da je 25. novembar legalni Dan državnosti BiH i da je svaki pokušaj da se to ospori pred Ustavnim sudom BiH promašaj i politička besmislica.

"ZAVNOBiH je simbol antifašizma i simbol zajedništva u BiH i zato je za mene logično da je jedna takva odluka usvojena. Što se tiče apelacije, mislim da ona usvajanjem ove odluke postaje besmislena, jer je značajnu podršku usvajanju ove odluke dao SNSD, iako nije bio prisutan u sali. Odrekli su se mogućnosti da glasaju protiv odluke i time su pomogli da se ustanovi nagrada ZAVNOBiH-a", kaže poslanik SDP-a u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović.

Postupak poslanika SNSD-a za SDS je još jedan dokaz licemjerstva SNSD-a. Sa jedne strane navodno podnose apelaciju protiv 25. novembra, a s druge strane omogućavaju da se usvoji odluka o uvođenju nagrade ZAVNOBiH-a, čime Ustavnom sudu BiH šalju poruku da je za njih 25. novembar praznik. SNSD je svojim postupkom ukinuo ustavni mehanizam zaštite Republike Srpske kroz entitetsko glasanje", ističe šef Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević i dodaje:

"SNSD je pokazao da im je bitnije da, kako oni misle, nanesu štetu SDS-u, nego da štite interes Republike Srpske. Umjesto da su bili prisutni na sjednici kako bi imali 10 glasova protiv inicijative SDP-a, poslanici SNSD-a su odlučili da sjede u skupštinskom restoranu i jedu i piju. Dok su oni jeli i pili, njihovi prijatelji iz SDA, SDP-a i DF-a su izglasali odluku da se zbog 25. novembra, kojeg oni smatraju Danom državnosti BiH, dodjeljuje nagrada ZAVNOBiH-a najzaslužnijim pojedincima."

Zbog nemjerljivog doprinosa u donošenju odluke u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skuptine BiH o uvođenju nagrade ZAVNOBiH-a, prvi dobitnik te nagrade mogao bi da bude SNSD. Treba samo odlučiti ko će biti laureat, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, šef Kluba poslanika Staša Košarac ili da prva nagrada ZAVNOBiH-a bude kolektivna i da se uruči svim poslanicima SNSD-a u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH.



(BN televizija)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Kecman Vojisavljevic

17.12.2016 20:26

Imam pouzdane podatke da su vijecnici ZAVNOBIH-a dok su vijecali, pili rakiju i mezetili slaninu. E, ako Bosnjaci zele da im to bude drzavni praznik,onda uredu.

ODGOVORITE
Name

Kiki

17.12.2016 20:56

Izlizana ti je fora al ajd. Sta god su jeli i pili pametniji su bili od tebe.

Name

Abc

18.12.2016 21:50

pa sto i vi ne izadjoste? ko vam je branio. ostankom u sali dali ste kvorum bošnjacima.

ODGOVORITE