CIA nadgledala Jugoslaviju, Rusiju

Kako bi obeležili 75 godina kartografskog odeljenja, američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) skinula je oznaku tajnosti i objavila veliki broj mapa iz perioda od četrdesetih godina prošlog veka do danas.

Svijet 17.12.2016 | 09:01
CIA nadgledala Jugoslaviju, Rusiju
Tokom poslednjih nekoliko godina, CIA i druge obaveštajne agencije oslanjaju se više na digitalne mape i satelitske snimke, nego prethodnih decenija, kada su geografi i kartografi bili ključni za planiranje i izvođenje operacija širom sveta. Kako su ove mape za vojnike značile "život ili smrt", njihova apsolutna preciznost je predstavljala imperativ.



Kolekcija objavljenih mapa otkriva i kako su SAD nadzirale i gledale svet decenijama. Tokom četrdesetih, naglasak je na Nemačkoj i Pacifiku, odnosno Japanu. Nakon Drugog svetskog rata, pažnja je preusmerena prema Sovetskom savezu, Vijetnamu i Bliskom istoku.

Moglo bi se reći da su ove mape imale važnu ulogu u oblikovanju politike i istorije 20. veka.

Celu galeriju objavljenih mapa možete pogledati na profilu CIA na Flickru, a kao što možete videti, devedesetih i osamdesetih CIA je pomno posmatrala Jugoslaviju i njene tadašnje republike.

Izvor: B92
Foto: Central Intelligence Agency / Flickr.com

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mercedes

17.12.2016 09:12

Koga CIA nadgleda lose mu se pise...

ODGOVORITE