Mladić: Odbrana uništila optužnicu

Kada je riječ o Srebrenici, Darko Mladić ističe da je tužilaštvo i ovaj put mijenjalo cifre, "ali da je odbrana pokazala da tužilaštvo nije uspelo da pokaže bilo kakav dokaz da je održan sastanak Mladića u vezi sa naređivanjem streljanja zarobljenika".

Republika Srpska 16.12.2016 | 14:40
Mladić: Odbrana uništila optužnicu
Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, ističe da je u završnoj riječi odbrana za svaku tačku optužnice pokazala sistematski, jasno i van svake sumnje da Haško tužilaštvo nije uspjelo da dokaže krivicu generala i da je "uništila tužiočev slučaj".

"Potpuno smo sigurni da ga je odbrana oslobodila po svim tačkama optužnice i da smo dokazali da tužilaštvo nije dokazalo nijednu tačku optužnice. U celini, odbrana generala Mladića je uspela, pravno gledano, da odbrani generala", naglašava za Srnu Darko Mladić.

Darko Mladić ocjenjuje da se tužilaštvo, u suštini, služilo manipulacijama.

"Oni su u masi tih dokaza prilagali u fusnotama potpuno nepovezane stvari o onome što su tvrdili. Tako da se stiče utisak da su fabrikovali veliku masu papira, koji, u suštini, kada prođete kroz njih, uopšte ne dokazuju ono što oni tvrde", ističe on.

Navodeći da je tužilaštvo odstupilo od svoje osnovne misije utvrđivanja istine, Darko Mladić navodi da se tužilaštvo, umjesto da pokaže stvari kakve jesu, sve vrijeme bavilo manipulacijama radi zaštite propagandne verzije događaja u ratu.

"Samim tim što su se politizovali, oni su svojim ponašanjem i manipulacijama jasno stavili do znanja da ih ne zanima istina, već politička dimenzija događaja", smatra Darko Mladić.

Kada je riječ o Srebrenici, Darko Mladić ističe je da je tužilaštvo i ovaj put mijenjalo cifre, "ali da je odbrana pokazala da tužilaštvo nije uspelo da pokaže bilo kakav dokaz da je održan sastanak Mladića u vezi sa naređivanjem streljanja zarobljenika".

"Pokazali smo da je najveći broj žrtava, u stvari, nastao u koloni koja se probijala do Tuzle. Ta kolona je legalan i legitiman vojni cilj. Svi ljudi koji su nastradali u toj koloni jesu žrtve borbenih dejstava i tu nema ratnog zločina", ističe Darko Mladić.

On ukazuje da je tužilac vršio najveću manipulaciju ciframa, ignorišući činjenicu da je iz demilitarizovane zone izašla 28. divizija takozvane Armije BiH i da se ona borbenim dejstvima probijala do Tuzle.

Što se tiče ponašanja sudskog vijeća i atmosfere u sudnici, Darko Mladić je rekao da su sudije pratile kako se general Mladić ponaša, potovo što je bilo pokušaja provokacija iz publike prvog i drugog dana, kada je tužba iznosila svoju završnu riječ.

Međutim, pošto te provokacije nisu dale rezultat i general Mladić nije reagovao na njih, onda ti ljudi, koji su to pokušavali, treći dan nisu ni bili prisutni, iako je tužilac taj dan iznosio slučaj o Srebrenici.

"To je čudna okolnost da zainteresovana strana, koja je toliku energiju uložila u prethodnom periodu, uopšte nije prisustvovala tužiočevom iznošenju završne reči o Srebrenici.

Sudije su gledale sve vreme da li će imati neki povod da izbace Mladića iz sudnice ili naprave eksces, ali on im jednostavno nije dao razlog", navodi Darko Mladić za Srnu.

On podsjeća da su pokušane provokacije raznim gestikulacijama iz publike, međutim, na kraju je odbrana uložila žalbu i obezbjeđenje je drugi dan te ljude spriječilo da naprave incident.

"Hteli su da izazovu generala Mladića raznim pokretima ruku, glava, da im on odgovori. Oni su očekivali tako nešto i napravila bi se neka medijska galama da bi se skrenula pažnja sa tužiočevog nedostatka dokaza.

Takva medijska mašinerija koja je angažovana pokazuje da oni nemaju čvrste dokaze, jer da imaju prave dokaze ne bi im trebala tolika sredstva potrošena na medijske manipulacije", kaže Darko Mladić.

Presuda generalu Mladiću najavljena je za novembar naredne godine.

Izvor: Srna