Vlada utvrdila budžet za sljedeću godinu

Prijedlog ekonomskih reformi od 2017. do 2019. godine, kao i prijedlog budžeta za narednu godinu spremni su za usvajanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske po hitnom postupku.

Republika Srpska 14.12.2016 | 22:56
Vlada utvrdila budžet za sljedeću godinu
Vlada Srpske nije udovoljila zahtjevima Saveza sindikata, što znači da će naknada za minuli rad biti smanjena. Osim toga, od sljedeće godine građani više neće plaćati solidarni porez.

Budžet za narednu godinu je 3,2 milijarde maraka i spreman je za raspravu u Parlamentu Srpske. Zajedno sa ovim dokumentom u parlamentarnu proceduru će ići i prijedlog reformi za period od 2017. do 2019. godine. Po svemu sudeći, nezadoovljnih će biti na pretek. Na kamen spoticanja – minuli rad, stavljena je tačka. Biće smanjen na 0,3 odsto, barem prema prijedlogu budžeta.

Sindikalci su se našli u nebranom grožđu. Pres-konferenciju Zorana Tegeltije pratili su iz prikrajka. Kratko su poručili da još ništa nije gotovo, jer postoje i zakoni o platama. Radnici će se ipak obradovati prijedlogu Vlade Srpske da se ukine solidarni porez od sljedeće godine.

Trend zaduženja se ipak nastavlja. Rata za otplatu kredita u narednoj godini dostiže cifru od 740 miliona maraka. To nije spriječilo Vladu Srpske da još jednom razmisli o visini zaduženja u 2017. godini.

Narodni poslanici će do kraja godine raspravljati i o Zakonu o bankama i Zakonu o Agenciji za bankarstvo Rrpublike Srpske. Direktor Agencije još nije izabran, ali prema dopunskom pismu namjere MMF-a, ko god da bude moraće da odgovara supervizorima sa BH nivoa. Zoran Tegeltija i dalje tvrdi da to nije prenos nadležnosti.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija naglasio je i da su korekcije u budžetu moguće, pa tako ostaje prostor za dogovor Vlade Srpske i penzionera o eventualnom povećanju penzija. Ipak za sada nema dogovora o tome, poručuje Tegeltija.



(BN televizija)
(Foto: BN televizija)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Mi

14.12.2016 18:57

Kakva vlada, to su nesposobnjakovici, neznalice i paraziti.

ODGOVORITE
Name

mami

14.12.2016 20:50

Kada ih bog takve dade kako ih Dodo sastavi!

Name

as

14.12.2016 20:19

Kako 3,2 kad je krajnja suma 2,5 milijardi? Da mi neko objasni... Hvala

ODGOVORITE
Name

Saša

14.12.2016 21:08

2.5 milijarde KM su izvorni prihodi, ostalo su zaduženja.