Cijene goriva su spremne na skok

Gorivo na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj poskupjeće do kraja ove sedmice za najmanje pet feninga po litru, a nove cjenovnike uslovio je rast vrijednosti nafte na svjetskom tržištu.

Republika Srpska 13.12.2016 | 22:54
Cijene goriva su spremne na skok
Cijena "crnog zlata" skočila je juče jer su države koje nisu članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) pristale da smanje proizvodnju. Barel "brent" nafte u jednom trenutku juče je koštao 57,89 dolara, što je bila njegova najviša vrijednost od jula 2015. godine, a potom je opao na 56,79 dolara, što je i dalje poskupljenje za 4,5 odsto za dan.

Države koje nisu članice naftnog kartela OPEK prije tri dana pristale su da smanje proizvodnju za 558.000 barela na dan kako bi bila umanjena prezasićenost tržišta i podržan rast cijena.

OPEK je prošlog mjeseca objavio da će smanjiti proizvodnju od januara za 1,2 miliona barela na dan. Ovo je prvi globalni pakt o smanjenju proizvodnje nafte u posljednjih 15 godina, a analitičari navode da će na tržištu nastati deficit umjesto suficita kada dogovorene mjere u januaru stupe na snagu.

Rast cijene nafte na svjetskom tržištu definitivno će se odraziti i na domaće tržište, a prvi efekti očekuju se već krajem sedmice.

"Distributeri nafte i naftnih derivata redovno prate kretanje cijena sirove nafte na svjetskom tržištu i kursa dolara. Nova situacija na svjetskom nivou dovešće do poskupljenja goriva i na benzinskim pumpama u Srpskoj" rekao je sekretar Grupacije za promet nafte i naftnih derivata u Privrednoj komori RS Zoran Berak.

Naveo je da se poskupljenje može očekivati do kraja ove sedmice i to za najmanje pet feninga po litru.

U Privrednoj komori RS naveli su da su cijene goriva na benzinskim pumpama različite te da se formiraju u skladu sa principima slobodnog tržišta.

Cijena eurodizela na pumpama se kreće od 1,74 do 1,90 KM po litru, dok benzin košta od 1,75 do 1,95 maraka.  

Direktor "Krajinapetrola" Milovan Bajić rekao je da je izvjesno poskupljenje ako cijene nafte na svjetskom  tržištu zadrže sadašnji trend.

"Benzinske pumpe ne odlučuju o poskupljenju i to, prije svega, zavisi od cijena u rafineriji, a sa njima ćemo već danas održati sastanak. Sigurno je da nećemo mijenjati cijene dok ne potrošimo zalihe koje imamo, a koje sigurno nisu znatne ni na jednoj benzinskoj pumpi" rekao je Bajić.

Potrošači

U Pokretu potrošača RS ističu da najavljeni skok cijena  goriva ne bi trebalo da povuče za sobom talas poskupljenja.

"Ako se nastavi trend rasta, uvjereni smo da će pojedini distributeri i prevoznici iskoristiti mogućnost da formiraju više cijene robe i usluga" poručili su iz Pokreta potrošača.

Izvor: Glas Srpske
Foto: EPA/WAEL HAMZEH

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Misli baja na narod

13.12.2016 11:34

Sada će naša Vlada da ukine nepotrebne akcize koje je nametnula kada je gorivo pojeftinilo i riješen problem.

ODGOVORITE
Name

iskreni

13.12.2016 13:01

Sace lopovi jos da nametnu poreza a ne da ukidaju postojece akcize

Name

Samo strana uprava

13.12.2016 11:54

Pa ionako su previsoke obzirom na standard. Dodatno su previsoke jer nas potkradaju losim gorivom koje ne ispunjava specifikovane standarde, a inspekcije cute. I kradu na kolicini, a inspekcije i na to cute. Zato inspektiri vozaju dobra auta.

ODGOVORITE
Name

Loza

13.12.2016 11:56

Barel,Brent,Opek.Dzaba vi to pisete,ovi nasi novokomponovani naftasi nemaju pojima sta je to.

ODGOVORITE
Name

Blic++++

13.12.2016 12:34

Možeš' misliti kakva je to zarada kad Sudijsku Arabiju košta 5Dolara da izvuče 1barel nafte.......

ODGOVORITE
Name

perica

13.12.2016 12:49

Sa novim akcizama i nametiam preci ce 2KM i vise. Ali nije to kao nekada narod je osiromasio totales...

ODGOVORITE