Niko neće moći da ugrozi Srpsku

Rusija podržava Dejtonski sporazum, kao osnov za rješavanje problema u BiH, Rezoluciju 1244 o Kosovu i Metohiji i neće se miješati u unutrašnja pitanja Srbije.

Republika Srpska 12.12.2016 | 22:56
Niko neće moći da ugrozi Srpsku
To su stavovi šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, nakon sastanka sa srpskim državnim vrhom u Beogradu, gdje je razgovarano o bilateralnim i odnosima u regionu, političkoj, privrednoj i vojno-ekonomskoj saradnji. 

"Kada je riječ o odnosima u regionu Rusija podržava Dejtonski mirovni sporazum kao osnov za rješavanje odnosa u Bosni i Hercegovini uz poštovanje tri konstitutivna naroda, izjavio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

"Podržavmo napore za regulisanje problema u BiH, i njihovo regulisanje na osnovu Dejtonskog sporazuma uz puno poštovanje prava sva tri državotvorna, konstitutivna naroda u BiH, uključujući naravno i Srbe", poručio je Lavrov.

Srbija se obratila Ruskoj Federaciji da donira letjelice i vojnu opremu, ali je to izazvalo reagovanje, prije svega u Hrvatskoj , rekao je šef diplomatije Srbije Ivica Dačić. Kada NATO naoružava Hrvatsku, onda svi kažu da to nije usmjereno ni protiv koga. Dačić pita - protiv koga može da bude upotrijebljeno osim protiv Srbije? 

"Mi smo samostalna i nezavisna država. Mi vodimo svoju politiku, mi nikome ne prijetimo, ali niko neće moći da misli da će moći da napadne Srbiju ili da ugrozi Republiku Srosku bez odgovarajuće reakcije iz Beograda", istakao je Dačić.

"Kada je srpski narod u opasnosti, kad je problem međunarodnim organizacijama, kada neko traži rezoluciju o genocidnosti srpskog naroda, kada neko hoće da ugrozi naš teritorijalni integritet ili da primi Kosovo, koga prvog da zovemo, nego Ruse, kaže Dačić.Volio bih da pozovem Kerija, da pozovem London ali kako kada se oni zalažu za priznanje Kosova i za rezoluciju o genocidu", dodao je Dačić.

"Bilo kakva odluka o Kosovu i Metohiji može da bude predmet opšte saglasnosti i konsenzus Beograda i Prištine uz poštovanje Rezolucije Savjeta bezbjednsti 1244, rekao je Lavrov.Imamo zajedničke stavove, podržavmo sve akcije koje preduzimaju radi rješavanja kosovskog problema uz striktno poštovanje rezolucije 1244SB UN. Hoćemo biti solidarni sa našim srpskim prijateljima. Hoćemo se suprostviti pokušajima u revidiranju ove rezolucije", kaže Lavrov.

Lavrov je istakao da jako cijeni doprinos premijera Aleksandra Vučića razvoju rusko-srpskih odnosa.

"Uvjeren sam da ćemo zajedno ostvariti ekonomske razultate na visokom nivou, povećati robnu razmjenu i sačuvati dobre odnose", naglasio je Vučić.

"Naši spoljnopolitički odnosi, ekonomska i humanitarna saradnja je primjer uzajamnog poštovanja", poručio je Lavrov.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je Lavrova Ordenom srpske zastave prvog stepena, a Lavrov i ministar Aleksandar Vulin položili cvijeće u spomen- kompleksu groblja oslobodilaca Beograda u Drugom svjetkom ratu i spomenik Crvenoarmejcu.

(Agencije)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Homo sapiens

12.12.2016 19:35

E moj Dačiću, Republika Srpska je odavno ugrožena od domaćih "patriota" koji je pod plaštom patriotizma opljačkaše i unazadiše (po zakonu), za dugoročni period.

ODGOVORITE
Name

istina

12.12.2016 20:58

Koga briga za nas , moj jarane. Svima smo mi meta za potkusurivanje. A Baja...ma neću o njemu.Povraća mi se!

Name

Cinjenica

12.12.2016 19:35

Republiku Srpsku najvise urusavaju iznutra.

ODGOVORITE
Name

Kopa

12.12.2016 19:36

Supljoj prici nigde bre kraja.

ODGOVORITE
Name

boki

12.12.2016 20:55

Tacno! Muka mi je od onog "mi se nećemo mesati.....kako se 3 naroda dogovore..." Odvratni su svi!

Name

Bg.

12.12.2016 19:36

Dayton svi poštuju samo Dodik ne,reci to njemu i mir u Bosni.

ODGOVORITE
Name

Re

12.12.2016 20:55

A ti ga postujes kao i Dacic koji uvijek tura nos gdje mu nije mjesto. I cim im krene crijevo na lijevo uvijek se fata RS i srpskog naroda.

Name

niko

12.12.2016 20:16

Pa niko i ne treba sve dok je Mile na vlasti. Ne treba veci dushman

ODGOVORITE
Name

VojaK

12.12.2016 20:20

Daj Dačiću smiri strasti,srpska vojska ti štrajka pred vladom.Od Rusije nećeš dobiti ni metak džaba.

ODGOVORITE
Name

Vojnik

12.12.2016 21:05

Neće džabe al će dobiti.

Name

re.bosnjo

13.12.2016 09:11

Srbija je za tebe,cobane od ovaca,institucija,drzava za razliku od ove banana drzave zvane bih

Name

Kiki

12.12.2016 21:15

Opet neka suplja prica.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

12.12.2016 21:50

Hehe, Dodik se već dovoljno pobrinuo..

Name

Булиџа

13.12.2016 01:52

Кале,брдо

ODGOVORITE
Name

Cale!

13.12.2016 08:04

Republika Srpska evo sta - Zašto su građani RS dvostruko zaduženiji po glavi stanovnika od građana Federacije BiH? - Zašto su primanja i penzije u RS za 20% niža od primanja i penzija u Federaciji? - Zašto RS u ukupnoj potrošnji BiH učestvuje samo sa 22%, a u neto izvozu sa 25%, ako u njemu živi trećina stanovništva BiH? - Zašto se raspada bankarski sistem u RS, a u Federaciji je stabilan? - Kakva je njegova uloga u raspadu bankarskog sistema RS? Kakve kredite su dobijali on i članovi njegove porodice od banaka koje su pred raspadom? Otkud mu novac da kupuje vile po Beogradu? - Zašto je penzioni fond RS pred kolapsom? - Kako je potrošen novac od prodaje telekom operatera u RS? Gdje je nestalo 600 milona evra? Kako je moguće da RS ne stoji ekonomski i finansijski bolje od Federacije koja nije prodala BH Telekom?

ODGOVORITE