Lavrov danas sa Vučićem i Dačićem

Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov počinje danas dvodnevnu posjetu Srbiji gdje će se sastati sa najvišim srpskim državnim zvaničnicima.

Srbija 12.12.2016 | 07:50
Lavrov danas sa Vučićem i Dačićem
Lavrova će na Aerodromu "Nikola Tesla" u 12.00 časova dočekati srpski kolega Ivica Dačić.

Nakon sastanaka sa premijerom Aleksandrom Vučićem u 12.30 časova, te sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u 13.30 časova, Lavrov i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin položiće vijence na groblje Oslobodilaca Beograda u 15.30 časova.

U 16.00 časova u Palati Srbija biće održan sastanak Dačića i Lavrova, a u 16.45 časova planirane su izjave za medije dvojice ministara, najavljeno je iz Vlade.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je uoči posjete Lavrova Srbiji da očekuje ozbiljne, otvorene i duboke razgovore o svim pitanjima i o različitim temama, od ekonomskih do vojnih.

On je rekao da će sa Lavrovom razgovarati o međusobnim odnosima dvije države, koji treba da budu još bolji.

"Imamo mnogo toga o čemu razgovaramo - o odbrambenoj industriji, o opremi, naoružanju, o svemu drugom, kao što razgovaramo i sa mnogim drugima", rekao je Vučić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je posjeta Lavrova od izuzetnog političkog značaja i biće korak dalje u razvoju odnosa Srbije i Rusije.

Dačić je rekao da Rusija pridaje veliki značaj odnosima sa Srbijom koji su veoma dobri i karakterišu ih visok nivo međusobnog povjerenja, prijateljstva i podrške kada je riječ o najvažnijim političkim pitanjima na međunarodnoj političkoj sceni.

On je naveo da će sa ruskim kolegom razgovarati prije svega o odnosima Srbije i Rusije. "Sigurno ćemo se baviti analizom političke situacije u regionu, Evropi i svetu, ali pre svega razgovaraćemo o bilateralnim odnosima", dodao je Dačić.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin rekao je da Rusija podržava i podržavaće Srbiju u zaštiti suvereniteta i da Moskva polazi od toga da je Kosovo i Metohija Srbija i prema svim međunarodnim pravilima ostaje njen dio.

On je uoči posjete ruskog ministra spoljnih poslova Beogradu rekao da će jedna od tema razgovora Lavrova sa srpskim rukovodstvom biti situacija u regionu.

"Veoma je važno čuti srpsku stranu i njen odnos kada je riječ o regionu. To što vlasti Zagreba pokušavaju da kijevskoj vlasti prenesu svoja iskustva 1995. godine iz operacije `Bljesak` i `Oluja` pokazuje da njih vezuju očigledno i iste istorijske navike. Srbi odlično znaju te `sjajne rezultate`", rekao je Čepurin.

On je naglasio da je posjeta Lavrova dio redovnih kontakta da bi se uporedili ruski i srpski stavovi o nizu ključnih spoljnopolitičkih pitanja za obje zemlje.

"Rusija i Srbija su, kako kažu i ovdje i kod nas, braća, ali nisu blizanci. Postoje nijanse u politici i vrlo je važno da se razmijene mišljenja. Rusija se trudi da maksimalno uzme u obzir interese Srbije i da pomogne tamo gdje može. Zato će ovo biti razgovori na tri ravni, a prva je globalna situacija", rekao je Čepurin.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova, uoči posjete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu, saopštilo je da Srbija može da računa na Rusiju u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta, prije svega Kosova, prenijela je ruska agencija Tas.

U saopštenju ruskog Ministarstva navodi se da se težnje Srbije da postane član EU ne smatraju smetnjom za dalji razvoj odnosa sa Rusijom i podsjeća na to da Srbija nije podržala sankcije EU uvedene Rusiji, kao i da vodi balansiranu politiku kada je riječ o ukrajinskoj krizi.

"Učešće srpske delegacije kao posmatrača u Organizaciji sporazuma kolektivne bezbjednosti i saradnje, posjeta generalnog sekretara te organizacije Nikolaja Bordjuže Beogradu u aprilu i zajednička vojna vježba održana u novembru, demonstracija je balansiranog kursa koji vodi Srbija i dokaz o postojanju iskrene neutralnosti u trenutnim komplikovanim okolnostima u Evropi", navelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se ističe uspješna saradnja dvije zemlje na međunarodnom planu i dodaje da će tokom dijaloga Rusije i Srbije posebna pažnja biti posvećena podršci na očuvanju mira i stabilnosti na Balkanu, prije svega na Kosovu i Metohiji.

Šef ruske diplomatije će u utorak prisustvovati ministarskom sastanku Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju kojoj Srbija predsjedava, na kome će biti predstavnici 12 zemalja, kao i pet ministara spoljnih poslova.

Izvor: Srna

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Duško Dugouško

12.12.2016 07:27

Naše prokletstvo: Bog previsoko, Rusija predaleko.

ODGOVORITE
Name

re.

12.12.2016 10:12

Isto tako je i nama Turska

Name

boban

12.12.2016 10:20

Bog nikad nije previsoko, za one koji mu prilaze sa iskrenom molitvom! A, Rusija, nažalost, jeste predaleko.

Name

komedija

12.12.2016 10:25

Samo nek sljiva rodi i da kazani dobro bacaju ostalo je sve bezveze.

Name

borac

12.12.2016 07:45

A nas Baja pa nesmije to proci bez velikog srbina pusti pobacaje.

ODGOVORITE
Name

bsk

12.12.2016 08:33

Dusko svaka tebi cast ja Imam 50 tak godina nista ja za ove godine nisam Video od te velike ljubavi rusije i srbije srbi su uspavani narod i to su samo njihovi snovi

ODGOVORITE
Name

Ре

12.12.2016 09:33

Мој чале има 72 а исто тако каже никакве конкретне помочи никад није било. Превише се вјерује да че нешто помочи тј. ако немају дебеле користи од тога , ношта нече урадити/помочи. Народ је само овца за шишање.

Name

svasta po nesto

12.12.2016 08:45

Ocekujmo uvodjenje obaveznog sluzenja vojnog roka od bar osam mjeseci

ODGOVORITE
Name

Čapurin je izgleda izgubio KOMPAS

12.12.2016 09:06

Stvarno ovi rusi znaju PRIČAT fine BALALAJKE pogotovo Pred spavanje . Rusija i Srbija Braća al nisu blizanci .o čemu on priča kome on maže krišku marmaladom. A do jučer brat na brata da izvrši atentat. Al valjda je tako kad nešto ne uspije da se izgladi do sljedeće PRILIKE ,!!

ODGOVORITE
Name

cuka

12.12.2016 09:07

Dolazi bratuska,a gje je babuska.providni ste i citam vas ko bukvar na cirilici.dasvidanjia.

ODGOVORITE
Name

zumba

12.12.2016 09:21

Rusija se ne moze pomiriti da ne moze preko Crne Gore dostavljati Srbiji ono sto bi htjela.Sada ne moze dostaviti nista.Cak i avione,sisteme koji obecavaju.Nema brodova,nema letenja.

ODGOVORITE
Name

re.

12.12.2016 11:21

Cobane,avione ne moras dovoziti,mozes doletjeti sa njima a druga oruzja mozes dostaviti teretnim avionima

Name

Brdjo

12.12.2016 15:15

@ Re,da bi doletio avionima moras traziti dozvolu za prelijetanje,a drzave koje treba preletjeti su clanice NATO a.

Name

Piksi

12.12.2016 09:30

Čepurin treba da okupi Vučića, Tomu i Dačića pa da ponovi svoje čuveno pitanje :"Are there any Serbs in this room?"

ODGOVORITE
Name

Magistra vitae

12.12.2016 10:17

U vremenu najveće ljubavi između Jugoslavije i Sovjetskog Saveza, '45-'48, sovjetski rukovodioci su se izmijavali i izrugivali jugoslovenskim kolegama koji su prema njima ispoljavali pretjeranu naklonost, servilnost, pa i nekritičnost u procjeni ekonomskih i dr. interesa. I sam Staljin ih je nazivao "bjednije duraki". I na kraju to je puklo. Prije svega zbog neravnopravnog odnosa u ekonomskoj sferi, mješovitim privrednim asocijacijama, neuvažavanja i potcjenjivanja interesa druge strane, jugoslovenske. Rusija je stara država sa starom diplomatijom i državnom strukturom, koja i te kako zna kako se čuvaju sopstveni interesi, lišeno empatija bilo koje vrste, nacionalne, vjerske, geografske, ideološke. Sebe oni gledaju.

ODGOVORITE