Izbori u Makedoniji: Rješenje krize?

U Makedoniji su u toku vanredni parlamentarni izbori na kojima pravo glasa ima 1.784.416 građana, a glasanje će trajati do 19 časova večeras. Izbori bi trebalo da izvedu zemlju iz dvogodišnje političke krize.

Region 11.12.2016 | 16:53
Izbori u Makedoniji: Rješenje krize?
Od građana sa pravom glasa, 230.122 su na posebnom spisku, jer se smatra da su na privremenom radu u inostranstvu, javili su makedonski mediji

Na izbornom listiću se nalaze imena 11 koalicija i partija, a glasa se u šest izbornih jedinica na 3.480 izbornih mjesta u Makedoniji.

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji su rezultat Sporazuma, koji su predstavnici najvećih političkih partija potpisali u Pržinu, uz posredovanje Evropske unije.

Izbori su, prema tom sporazumu najpre trebalo da budu održani 24. aprila, ali su pomjereni za 5. jun, kada je vladajuća VMRO-DPMNE bila jedina koja je podnijela izbornu listu, pa su izbori ponovo odloženi.

Najnoviji datum održavanja izbora četiri najveće partije dogovorile su 31. avgusta.


 
Vanredni parlamentarni izbori bi trebalo da izvedu zemlju iz dvogodišnje političke krize.

Ključni igrači predstojećih izbora u Makedoniji su lider vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, koji pretenduje da se vrati na vlast i njegov rival Zoran Zaev, koji predvodi Socijaldemokratski savez Mekedonije (SDSM).

Na današnjim izborima i nekolicina političkih grupa etničkih Albanaca pokušava da postane mlađi partner u novoj vladajućoj koaliciji, u zemlji u kojoj Albanci čine četvrtinu stanovništva, navodi AFP.

Posljednjih nekoliko izbora je bilo problematično jer je opozicija optuživala vlast za krađu glasova, a politička previranja su pogoršana u januaru 2015. kada je opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije objelodanio nelegalno prisluškivanje hiljada ljudi, uključujući i lidera opozicije, novinara i crkvenih zvaničnika.

SDSM je za prisluškivanje optužio vladajuću VMRO-DPMNE.

Nakon toga su uslijedili višenedjeljni opozicioni protesti protiv vlade Nikole Gruevskog, koji je na vlasti bio od 2006.

Gruevski je potom podneo ostavku i otvorio mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Portal "Politiko" ocenjuje da bi izbori koji se danas održavaju u Makedoniji mogli da donesu smjenu dugogodišnjeg lidera nacionalista Gruevskog i preokrenu stranicu u odnosima sa EU.

Ukoliko Gruevski pobjedi, to će ojačati lidera za koga EU tvrdi da je uspio da "zarobi državu" i ugrozi nade za dalji napredak u pristupanju zemlje EU, navodi politico.eu, dodajući da, osim toga, izbori služe i kao pokazatelj moći Brisela u jugoistočnoj Evropi u nastojanjima da se spreče autoritarne tendencije u regionu.

Brisel je godinama kritikovao desno opredjeljenog Gruevskog, ali mu je neophodna saradnja Makedonije, zemlje koja je na žarištu evropske migrantske krize, odnosno u centru takozvane balkanske rute, u trenutku kada se strahuje da se Turska neće držati dogovora sa EU, ocjenjuje ovaj portal.

Posljednja anketa koju je uradio Institut za demokratiju pokazala je da je vodeća VMRO-DPMNE četiri procenta ispred ostalih, međutim, vjeruje se da je broj neodlučnih oko 40 odsto, nakon izuzetno loše i neprijatne kampanje, tokom koje su se čule optužbe za lažne biračke liste, sa izmešanim imenima kandidata i političkih stranaka, ukazuje "Politiko".

"Kampanja je gora nego ikada, vidjeli smo najgoru retoriku do sada sa obje strane - preuveličanu, sentimentalnu, koja je pokazala i najniže instinkte i praiskonske teme", rekao je listu Nenad Marković, politički analitičar Instituta za demokratiju.

(Agencije)
(Foto: AP Photo/Boris Grdanoski)
 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Gruevski do pobjede

11.12.2016 17:20

Podrška za velikog prijatelja Republike Srpske Nikolu Gruevskog. Izdržao je sve napade zapadnih marioneta, isti scenario koji je bio spreman i ovdje 14. maja.

ODGOVORITE
Name

Tetak

11.12.2016 19:28

Ne lupaj glubosti.