Politika bira prvog čovjeka Suda BiH

Ranko Debevec, Mira Smajlović i Dalida Burzić najozbiljniji su kandidati za predsjednika Suda BiH, a šestogodišnji mandat na čelu ove pravosudne institucije dobiće onaj ko obezbijedi podršku Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS), a koji posljednjih dana trpi nevjerovatne političke pritiske krugova oko SDA i SBB BiH.

Bosna i Hercegovina 10.12.2016 | 16:21
Politika bira prvog čovjeka Suda BiH
Prema nezvaničnim informacijama, favorit SBB BiH je Debevec, koji dolazi iz reda ostalih, a taj izbor na sve moguće načine pokušavaju osporiti krugovi oko SDA, koji bez ikakvog logičnog objašnjenja i zakonskog uporišta smatraju da na čelu Suda BiH treba, kao i prethodnih 12 godina, da bude Bošnjak.

Ova stranka najradije bi na čelu Suda BiH željela da vidi Miru Smajlović, koja je favorit i odlazećeg predsjednika Meddžide Kreso, kojoj mandat ističe 26. januara 2017. godine, mada ne treba otpisati ni Dalidu Burzić, za koju takođe lobiraju uticajni krugovi oko najveće bošnjačke stranke, a koja, pored toga, pokušava da dobije podršku i nekih međunarodnih krugova.

"Ni Ustav niti ijedan zakon ne predviđaju nacionalni raspored rukovodilaca pravosudnih institucija na nivou BiH. Prema tome, ne postoji nikakva obaveza, ni zakonska ni ustavna, da na čelu Suda BiH mora biti Bošnjak. Srbin nikada dosad nije bio predsjednik Suda BiH", ispričao je izvor "Nezavisnih".

Uprkos tome, Bakir Izetbegović, lider SDA i član Predsjedništva BiH, nedavno je izjavio da na tom mjestu treba da bude Bošnjak, jer u suprotnom, ako bi bio neko iz reda ostalih, to bi značilo da na državnom nivou Bošnjaci nisu zastupljeni ni na jednoj čelnoj poziciji u pravosudnim institucijama.

Pored Debevca, Smajlovićeve i Burzićeve, za predsjednika Suda BiH konkurisali su i Izo Tankić, Branko Perić, Tihomir Lukes te tužilac Tužilaštva BiH Ismet Šuškić, ali njima gotovo niko i ne daje ozbiljne šanse.

Zbog čega se iz političkih krugova otimaju da na mjestu predsjednika Suda BiH imaju svog čovjeka, možda najbolje ilustruju činjenice o nadležnosti te pravosudne institucije.

Recimo, pored toga što je predsjednik Suda BiH, on ima ovlaštenja da postavlja sudije Apelacionog odjeljenja Suda BiH, koji odlučuju po žalbama na prvostepene odluke Suda BiH, tako da na njih ima direktan uticaj jer ih može smjenjivati i imenovati po želji, ali i potrebi.

Takođe, jedini je ovlašten da izdaje naredbe za prisluškivanje Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH, na čijem čelu je od osnivanja takođe Bošnjak i kadar SDA.

"VSTS i njegovi članovi pod strahovitim su pritiscima da se Bošnjak izabere na čelo VSTS, a o Srbima i Hrvatima niko i ne priča, što dovoljno govori kakvo je pravosuđe i kako u ovoj državi stvari funkcionišu", ispričao je izvor "Nezavisnih", dodajući da blagu prednost za izbor u odnosu na sve kandidate ima Debevec, ali da se tu stvari mogu promijeniti na sam dan glasanja.

Milan Tegeltija, predsjednik VSTS, rekao je nedavno da je izbor sudije Suda BiH planiran naredne sedmice i da je ta tačka na dnevnom redu, dodajući da će taj izbor biti na sjednici u srijedu.

Favoriti Ranko Debevec Mira Smajlović Dalida Burzić

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

mami

10.12.2016 15:43

Neka bude po Dodikovoj zelji! Pustite ga mozda mu je poslednja sa slobode!

ODGOVORITE
Name

mislim

10.12.2016 15:49

Kakva novost pa svi sudovi su politicki.

ODGOVORITE
Name

veterani

10.12.2016 19:41

Svaka normalna zemlja hoce normalnu zemlju sa vladavinom prava i zakona i uredjenu zakonodavnu vlast samo kod nas patrioti hoce korumpirano oravosudje da im stiti milione kamione, dupe. Mladi bjezite i gradite negdje drugo buducnost nemojte biti prevareni kao mi......

Name

ACHTUNG DICHTUNG

10.12.2016 16:09

To politička mafijo, zgazi svoj narod i svoju državu.

ODGOVORITE
Name

Poruka mladima

10.12.2016 17:16

Ako ikako mozete, samo bjezite, i ne osvrcite se.

ODGOVORITE
Name

veteran

10.12.2016 17:47

Neka izaberu Lukesa Tihomira pa da se krene u reforme....

ODGOVORITE
Name

brametc i moderini

11.12.2016 07:26

Ko jos vjeruje u sud i pravosudje BiH.....samo lud svjedoci smo ja vecih afera korupcije i kriminala koja su osporena i amnestirana od suda BiH.Sud BiH drze centri moci koji su ne dodirljivi.Pred tim sudom obican smrtnik covjek nema sta da trazi a ma bas sta unapred je osudjen a postupak je samo formalnost.Sve katastrofalne odluke pravosudja zna VSTS koji i stiti korumpirane sudije i tuzioce.

ODGOVORITE