Mljekari u BiH prošli kontrolu iz EU

Kancelarija za vetrinarstvo BiH zaprimila je Izvještaj o rezultatima kontrole Generalne direkcije za zdravlje i sigurnost hrane EU obavljene u BiH od 14. do 25. marta ove godine kako bi se ocijenio sistem proizvodnje i kontrole proizvoda od mlijeka namjenjenih za izvoz u Evropsku uniju.

Bosna i Hercegovina 07.12.2016 | 11:25
Mljekari u BiH prošli kontrolu iz EU
Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u zvaničnom izvještaju je konstatovano da generalno objekti za proizvodnju mlijeka ispunjavaju EU standarde.

Kontrola je pokazala i da je sistem službenih kontrola u mogućnosti da EU odobreni objekti za izvoz ispunjavaju relevantne EU zahtjeve i da je osoblje odgovorno za službene kontrole adekvatno obučeno i kompetentno za primjenu EU standarda.

Izvještaj locira i nedostatke u sistemu službenih kontrola, naročito nedostavljanje blagovremenih informacija centralnom nadležnom organu od nadležnih organa s drugih nivoa komandnog lanca, kao i nedostatke u sistemu identifikacije životinja.

Uočeni nedostaci dati su u formi preporuka nadležnim tijelima u Bosni i Hercegovini kako bi se otklonili u što skorijem periodu, saopćeno je iz Ministarstva.

(Fena)

Komentari / 0

Ostavite komentar