Nastavak suđenje Mahmuljinu za zločine!

U Sudu BiH danas bi trebalo biti nastavljeno suđenje komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Bosna i Hercegovina 07.12.2016 | 08:01
Nastavak suđenje Mahmuljinu za zločine!
Ročište, koje je trebalo biti održano 16. novembra, odgođeno je na zahtjev odbrane koja je navela da nisu bili stvoreni uslovi za unakrsno ispitivanje zaštićenih svjedoka Tužilaštva BiH "S 3" i "S 4".

Odbrana je tada istakla da im tužilac Sedin Idrizović nije dostavio zapisnike iz Haškog tribunala, gdje su ovi svjedoci ranije saslušani, zbog čega se ne može adekvatno pripremiti za njihovo ispitivanje, naglasivši da Tužilaštvo ima obavezu da im dostavi sve dokaze, a posebno dokaze svjedoka koji su svjedočili pred Tribunalom u Hagu.

Odbrana smatra da je ovim povrijeđeno pravo jednakosti i da se nalazi u nepovoljnom položaju u odnosu na Tužilaštvo.

Mahmuljina optužnica tereti da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem sastavu je djelovao i odred "El mudžahedin", u toku 1995. godine, dok je trajala vojna akcija na širem području Zavidovića i Vozuće, nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti.

Početak suđenja zakazan je za 13.00 časova.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

LJILJAN

07.12.2016 07:49

Ko je cinio zlocine i podstrekavao treba OSUDITI, na najstrozije kazne..

ODGOVORITE
Name

Bih bruka

07.12.2016 09:22

Oslobodiće oni njega ili mu dati godinu uslovne.

ODGOVORITE
Name

Re

07.12.2016 10:24

Bice nedostatak dokaza