EU da osudi bujanje fašizma u Hrvatskoj

Ministar za rad zapošljavnje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin apelovao je da Evropa osudi bujanje fašizma u Hrvatskoj, koja je zemlja članica EU.

Srbija 04.12.2016 | 21:50
EU da osudi bujanje fašizma u Hrvatskoj
"Upozoravamo i hrvatsku javnost i čitav svet da se fašizam u Hrvatskoj ponovo budi", rekao je Vulin novinarima, komentarišući postavljanje table sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni" u konclogoru Jasenovac.

On je istakao da se tako nešto može očekivati od zemlje u kojoj se predsjednik države slika sa ustaškom zastavom i kaže da u tome ne vidi ništa sporno. "Onda možete da očekujete da se tako nešto desi i u Jasenovcu, na najvećem stratištu", rekao je Vulin.

On je ocijenio da proces buđenja fašizma u Hrvatskoj traje već godinama u da to nije više pitanje za Hrvatsku, pa čak ni za Srbiju - prenijeli su beogradski mediji.

"Svakome je jasno da nijedan Srbin ne može, bez duboke tuge, da vidi takvu vest i da ne kaže da je zgađen i postiđen kao ljudsko biće da se ništa nije naučilo i da se na kosturnici stotina hiljada nevinih žrtava ponovo pokazuju fašistički simboli", rekao je Vulin.

On je upitao dokle će Evropa ćutati i da li bi ćutala kada bi neko postavio tablu sa rečenicom "Zig hajl" u Mathauzenu?

"Da li bi na stratištu stotine hiljada Jevreja, stratištu stotine hiljada svih onih koje su nacisti pobili mogli da trpe da neko napiše - Zig hajl? Zašto onda mogu da ćute kada se na stratištu stotina hiljada i Srba i Jevreja i Roma pojavi - `Za dom spremni", kaže Vulin.

On je dodao da je to je pitanje od koga zavisi ne samo ljudskost, već da li će se dozvoliti da se najmračnije i najgroznije snage koje su ikad postojale na ovim prostorima ponovo vraćaju.

"Svaki zločin koji je nekažnjen se ponovi ili preti da se ponovi. Zato apelujem da Evropa zbog sebe i svog opstanka osudi bujanje fašizma u jednoj zemlji, članici EU. Jako smo zabrinuti, ako su to vrednosti koje treba da se promovišu u EU", poručio je Vulin.

Izvor: Agencije

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Eh sad

04.12.2016 15:25

U Hrvatskoj se ko fol budi, pa uvijek je i bio.

ODGOVORITE
Name

Drina

04.12.2016 17:01

Nebi to bilo toliko strašno da je samo u Hrvatskoj problem je u tome sto se fašizam budi u cjeloj Evropi.

Name

JP

04.12.2016 16:51

Ministar rada i socijale prica o fasizmu umjesto da vodi brigu o zaposljavanju.

ODGOVORITE
Name

Pitanje samo

04.12.2016 20:02

Posto se ministar Vulin zali na vodju cenokosuljasa u Hrvatskoj (to su oni Glavasevi sto ponekad tako setaju ko on u Srbiji u uniformama), da nije u kakvom srodstvu sa istim,ne mislim zbog kosulje nego sto se doticni gospodin preziva Vulin

ODGOVORITE