Roditelji djeci prešutno odobravaju kockanje

Istraživanje provedeno među učenicima od 13 do 17 godina pokazalo je kako je prosek učenika koji su nekad kockali 38,6 odsto.

Bosna i Hercegovina 03.12.2016 | 17:56
Roditelji djeci prešutno odobravaju kockanje
Problem u ovim slučajevima je što se ne provode zakonske odredbe prema kojima je igranje igara na sreću zabranjeno maloletnicima, piše Večernji list.

Učesnici ovog istraživanja najčešće igraju bingo, zatim online igrice bez novčanog uloga, klade se u sportskim kladionicama i igraju jednokratne igre na sreću ili grebalice, što se može objasniti većom dostupnošću ovih igara nego, recimo, igara u kasinu i kockanja na internetu, za koje su potrebni veći ulozi ili posedovanje kreditne kartice.

Važno je pažnju skrenuti i na veliki postotak onih koji igraju internet igre na sreću bez novčanog uloga jer takve aktivnosti mogu potaknuti kockanje za novac.

Na taj način maloletnik iskusi prirodu igara na sreću i uzbuđenje prilikom iščekivanja ishoda igre i dobitka, što može biti dodatan motiv da počne igrati igre na sreću sa stvarnim novčanim ulozima.

"Među onima koji su barem nekada igrali neku od igara na sreću, ubedljico je najviše onih koji to rade iz dosade, što upućuje na zaključak da nedostatak kvalitetnih sadržaja za provođenje slobodnog vremena ili nezainteresiranost dece i mladih da ih pronađu doprinose mogućnosti da počnu igrati igre na sreću. To dalje navodi na zaključak da je deci potrebno ponuditi mnogo više alternativnih načina za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, koji će im biti dostupniji od kladionica" slažu se u Udruženja "Porodično savetovalište" koja je provelo istraživanje.

Takođe, više od polovine roditelja prešutno odobrava deci kockanje. Ako dete s velikim uzbuđenjem prati rezultate utakmica, situacija lako može prerasti u zabrinjavajuću.

"U istraživanju je utvrđeno kako gotovo svaki četvrti učesnik našeg istraživanja veruje da je na ishode kockanja moguće uticati, da oni zavise o znanju i veštini te da se na taj način može zaraditi. A oni koji igraju igre na sreću statistički u znatno većoj meri smatraju kako je za zarađivanje kockanjem potrebno imati dobar sistem igre, nego oni koji ne igraju, te znatno više njih smatra kako je, ako je netko uspešan u kockanju, to dokaz da poseduje znanja i veštine u vezi s kockanjem" saopšteno je iz ovog udruženja.

Jedan od načina na koji se mogu spriječiti mladi ljudi da kockaju je da im se pruži znanje o vjerojatnosti dobitka u igrama na sreću i upozori ih se na to da je ona jako mala i da ne zavisi o njihovoj sposobnosti predviđanja rezultata ili ishoda.

Također, potrebno je kroz preventivne projekte raditi i na promjeni svijesti o zabludi da je kockanjem moguće ostvariti zaradu na lak način, bez mnogo truda i ulaganja, što je jako uobičajeno u našem društvu. Zabrinjavajuće je da osnovci imaju jednako iskustvo kockanja kao i srednjoškolci.

"To se, uz ostalo, može objasniti i time da su mjesta za organiziranje igara na sreću svuda dostupna, pa čak i u blizini osnovnih škola. Ovo upućuje na potrebu provođenje preventivnih aktivnosti već u osnovnim školama, kao i na to da je važno educirati roditelje i mlade o rizicima povezanim s kockanjem i mogućim štetnim psihosocijalnim posledicama, u suprotnom će biti mnogo teže kontrolisati kockanje maloletnika", saopšteno je iz Udruženja "Porodično savetovalište".

Izvor: Večernji list

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Bingo

03.12.2016 17:41

I treba da kockaju. Ja neki dan procitah da su u BIH sprtske kladionice naj jaca grana privrede. Zato raspalite po tiketima, pospjesujte ekonomiju.

ODGOVORITE