Ivanić deložira Čavaru iz Predsjedništva BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nedavno je kazao da već dugo traži da u zgradi Predsjedništva BiH budu samo institucije BiH, a ne i institucije Federacije BiH, prenosi N1.

Bosna i Hercegovina 01.12.2016 | 22:53
Ivanić deložira Čavaru iz Predsjedništva BiH
On je to obrazložio riječima da FBiH ima svoju vladu, svoj budžet i da je ona ta koja treba obezbjediti smještaj predsjedniku i potpredsjednicima.

"Predsjedništvo BiH je tolerisalo i produžavalo, ali trenutno su oni ovdje prisutni bez ikakvog pravnog osnova", rekao je Ivanić.

On je naglasio kako nije dobro da jedan entitet ima privilegovan položaj u zajedničkim institucijama.

"Nadam se da će Vlada FBiH to riješiti i koliko znam osnovni problem je to što predsjednik i potpredsjednici nisu zadovoljni veličinom kancelarija. To nije nešto što Predsjedništvo BiH treba rješavati", istakao je Ivanić.

Dodao je da entiteti u BiH trebaju biti jednaki, a 'ne da jedan ima privilegovan položaj u odnosu na drugi samo jer se nalazi u gradu u kojem je sjedište institucija BiH'.

Vlada FBiH svoje prostorije je trebala dobiti u Vili Braun, bivšoj rezidenciji ambasade SAD-a u BiH, ali do toga nije došlo.

Naime, predsjednik FBiH Marinko Čavara se aktom od 22. aprila 2015. godine obratio Vladi FBiH sa zahtjevom za iznalaženje trajnog smještaja, te je naveo da je sa predstavnicima Vlade FBiH i Službe za zajedničke poslove organa i tijela obišao predmetni objekat, da isti odgovara namjeni i adekvatan je za smještaj Kancelarije predsjednika i dopredsjednika FBiH, te da se preduzmu aktivnosti za stvaranje uslova za preseljenje u navedeni objekat.

Kancelarija za reviziju institucija Federacije BiH potvrdila je u svom revizorskom izvještaju da je adaptacija "Vile Braun" za potrebe predsjednika FBiH Marinka Čavare neopravdana.

U izvještaju, revizori navode da je na adaptaciju i opremanje objekta "Vila Braun" potrošeno 96.292 KM (79.708 KM za adaptaciju objekta i 16.585 KM za nabavku namještaja).

Izvor: N1

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Rony

01.12.2016 18:50

Sve poslati kući odakle su došli pa neka tamo liječe komplekse.

ODGOVORITE
Name

Realno

01.12.2016 20:45

Mladence a zasto tebi Dodik nije dao kancelariju gde si trebo biti a u Sarajevo biras gde ces sjesti sramota

Name

Opa

01.12.2016 19:35

Opa jos jedan udarac na hrvatsku samosvojnost sa najvise kuknjave i funkcija u BiH.Ne moze to tako moj Mladjo.

ODGOVORITE
Name

Ante

01.12.2016 19:52

Vidi Mladena jest se okurazio samo istjerat svakao on je plakao dok nije zasjeo na stolicu sadga nigdje

ODGOVORITE
Name

zumba

01.12.2016 19:54

Da se Marinko ne naljuti i vrati u svoje selo Busovacu.

ODGOVORITE
Name

Ambasador

02.12.2016 08:37

Nece zumba on ce u ambasadore.

Name

nn

01.12.2016 20:50

Federacija se ne razmeće parama i ne glumi državu,Dodikov pandam je Čavara,dodik ima tzv.palaču a Čavara običnu kancelariju. Druga stvar,Čavara se povremeno pojavljuje u medijima,govori samo ono što je u njegovoj nadležnosti dok njegov pandam je nešto kao vegeta i margarin,u sve se meša

ODGOVORITE
Name

ehe

01.12.2016 22:02

Heh, pa oni u Federaciji BiH i ne vole svoj entitet, oni bi da vladaju nad cijelom BiH, zato ne daju prednost institucijama Federacije. Eto ti objašnjenja na relaciji DRS-FBiH