Dr Četojević: Novak brzo uči i funkcionalno upotrebljava znanje!

Čovek koji je bio ključan u Đokovićevom naglom usponu 2011. godine o svom bivšem štićeniku i detaljima koj su od njega napravili superatletu.

Tenis 02.12.2016 | 13:45
Dr Četojević: Novak brzo uči i funkcionalno upotrebljava znanje!
Tih godinu dana koliko je proveo u štabu Novaka Đokovića pospešilo je fundamentalan skok napred, od večitog pratioca dva najveća u tom trenutku (Federera i Nadala) do prethodnika teniskog čopora. Promene u ishrani, ali i samom odnosu prema sebi, svom telu i psihi, načinilo su od momka sa Banjice neverovatnog atletu. Možda i najvećeg u današnjem svetu sporta.

Posle saradnje sa dr Igorom Četojevićem, veoma uspešnog nutricioniste, Nole je bio u stanju da odigra bez većih problema petočasovne epske okršaje i da pritom pobedi. Pre dobrog doktora, to je bila samo "misaona imenica". Evo i nekoliko njegovih zapažanja o Novaku i radu sa njim, preuzetog sa sajta sportifico.rs.

"Đoković je pred sobom imao jasan cilj, da postane najbolji na svetu, a nije znao kako da dođe do njega – bio je istovremeno i suviše blizu i suviše daleko. Postoji jedan fini izraz koji je kod nas pomalo zaboravljen – “vispren“. E, takav je Novak, vispren je, brzo uči, funkcionalno upotrebljava znanje. Ono kad kažu “ima bistre oči“. Neprestano je učio i radio, i besprekorno je organizovao svoje vreme. On ne preskače trening nikada – tri lopte, tri lopte. I inače u svim poljima života pobede oni koji su organizovaniji, ne nužno i bolji, već dobrom pripremom iskoriste svoj maksimum. Novakov odnos prema sebi je onaj pravi."

Već je dobro poznato da je dr Četojević ubedio Đokovića da odbacio gluten iz ishrane, koji mu je pravi probleme u sistemu za varenje. A promenio je dosta toga i u samom odnosu prema hrani i obrocima.

"Đoković je imao pozitivni pristup prema hrani, to je verovatno i najveća promena koju smo ostvarili – smiri misli, pomoli se, nastavi dalje. Oko uspešnih sportista ima mnogo ajkula, svako hoće deo kolača i svako razbija koncept – moraš da budeš čist i da se ponašaš poput lava. On je jeo po mojim preporukama, kompenzovao je neke nedostatke i naučio je brojne stvari tokom tih godinu dana zajedničkog rada. Dešavalo se i Novaku da napravi kiks. Oči mu gladne i nešto pojede, neki biftek, pa ujutru slab trening, i onda kaže: ‘Što sam ono sinoć?’. Ali on je mudar i uči na sopstvenim greškama”.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar