Bekenbauer kupovao glasove za Mundijal 2006. godine?!

Činilo se da je korupcionaški skandal i Svetskoj fudbalskoj asocijaciji pri kraju, ali je pojačana istraga koja se tiče Svetskog prvenstva 2006. u Nemačkoj.

Fudbal 01.12.2016 | 17:00
Bekenbauer kupovao glasove za Mundijal 2006. godine?!
Istražitelji su počeli sa pretresom kuća zvaničnika, zbog navoda da je bilo korupcije prilikom dodele domaćinstva Mundijala Nemačkoj, rekli su tužioci u Švajcarskoj.

Istraga je fokusirana na članove organizacionog komiteta Svetskog prvenstva 2006. godine, među kojima je i legendarni Franc Bekenbauer, koji je negirao optužbe za korupciju.

Osim njega, pod sumnjom je i bivši visoki zvaničnik FIFA Urs Linsi, a nemački mediji navode da su korišćene velike svote novca kako bi se kupovali glasovi u ovoj organizaciji.

Pored Bekenbauera i Linsija, predmet istrage su još dvojica članova organizacionog komiteta, čija imena još nisu poznata.

„Kancelarija tužioca Švajcarske potvrđuje je da je 23. novembra 2016. godine sprovela pretres kuća u saradnji sa federalnom policijom (fedpol) na brojnim lokacijama u delovima zemlje u kojima se govori nemačkim jezikom“, stoji u saopštenju.

Kancelarija je počela sa istragom prošle godine, kako bi razmotrila optužbe da su četvorica članova komiteta bili uključeni u prevaru i pranje novca. U sredu je objavljeno da je Linsi jedan od njih, čovek koji je između 2002. i 2007. godine bio generalni sekretar FIFA.

Slučaj je prvi put došao na naslovne strane u oktobru 2015, kada je nemački dnevnik „Špigl“ optužio Nemačku da je koristila tajni fond kako bi kupovala glasove za domaćinstvo Mundijala 2006.

Novac je navodno došao od Roberta Lui-Drajfusa, koji je 2000. bio na čelu nemačkog giganta „Adidasa“. On je obezbedio novac na zahtev Bekenbauera, pošto je on, kao vodeći član organizacionog komiteta, želeo da obezbedi domaćinstvo najvećeg turnira u fudbalu.

Osvajač ’Boginje’ i kao igrač i kao trener priznao je da pravio greške u procesu, ali je odbacio bilo kakve navode o prevari.

Posebna istraga o neregularnostima u vezi sa Svetskim prvenstvom 2006. pokrenuta je u martu u Fudbalskom savezu Nekmačke.

Tada je rečeno da ne postoje dokazi da su nemački zvaničnici plaćali za glasovi u FIFA i da su uplate išle najmanje jednom bivšem zvaničniku organizacije preko komplikovane mreže bankovnih računa.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar