Građani Srpske sve dalje od prava glasa u Skupštini Srbije

Građani Republike Srpske u skorije vreme neće birati svoje poslanike u Narodnoj skupštini Srbije, poput Hrvata iz BiH koji imaju zagarantovane „kvote“ u Hrvatskom saboru.

Republika Srpska 01.12.2016 | 07:57
Građani Srpske sve dalje od prava glasa u Skupštini Srbije
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tu ideju je izneo još 2014. da bi je ponovio u novembru 2015.

"Ti poslanici nikada ne mogu biti odlučujući faktor, ali bi bilo važno za nas da možemo da biramo pet poslanika u Skupštinu Srbije" rekao je tada Dodik.

Nakon ovoga, predsednik Republike Srpske imao je brojne susrete sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, predsednikom Tomislavom Nikolićem i sa drugim zvaničnicima Srbije, ali saznajemo da se o njegovom predlogu nikada nije pričalo.

Potpredsednik SNSD i šef Kluba poslanika te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković priznaje da se stalo samo na ideji.


Radovan Višković
Foto: Dejan Božić / RAS Srbija

"Uopšte se nije na tome radilo. Bez nekog posebnog razloga, taj predlog niko nije uzeo u razmatranje, niti je kandidovan za razgovor, iako mislim da je ideja dobra i zaslužuje da se o njoj razgovara", kaže Višković za „EuroBlic“.

Iz Narodne skupštine Srbije nismo dobili komentar na Dodikov predlog, kao ni odgovor na pitanje koje akte bi trebalo menjati da bi to bilo moguće.

Međutim, Đorđe Vuković iz beogradskog Centra za slobodne i demokratske izbore smatra da treba biti jako oprezan s ovom idejom, jer bi ona mogla da stvori probleme u odnosima RS i Srbije i da otvori brojna teška pitanja.


Glasanje u konzulatu Srbije u Banjaluci
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

"Zamislite da tih pet poslanika odlučuju o parlamentarnoj većini u Srbiji. Ti odnosi bi dovodili i do nejednakosti građana. Zašto bi neko iz RS imao pravo da glasa dva puta, a ja u Srbiji jednom? Po toj logici, trebalo bi nekoliko poslanika iz Srbije da bude u sastavu Narodne skupštine RS. Takođe, pitanje je ko bi imao pravo glasa. Da li samo oni sa dvojnim državljanstvom? Šta ćemo onda sa 300.000 Srba u Crnoj Gori koja ne dozvoljava dvojno državljanstvo? Ako je cilj da se poboljšaju veze RS i Srbije, zna se kako se to radi: na ekonomskom, kulturnom, obrazovnom planu" smatra Vuković.

Mada u Hrvatskoj dijaspora sa državljanstvom Hrvatske odavno ima pravo da bira svoje poslanike u Saboru, Vuković kaže da ta mogućnost komšijama stvara „milion problema“.

"Pojedine stranke ne žele ni da se kandiduju za dijasporu. Ti ljudi ne žive u Hrvatskoj, čak ni ne nameravaju da se vrate u nju", tvrdi Vuković.

Linta: Tema za razgovor

Miodrag Linta, zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije, smatra da je Dodikova ideja u načelu dobra i da bi predstavnici Vlade Srbije i srpske dijaposre trebalo da razgovaraju o njoj.


Miodrag Linta
Foto: EuroBlic / RAS Srbija

"Moramo da sagledamo sve pozitivne i eventualno negativne posledice, kako ne bi bilo urađeno bilo šta što bi pogoršalo odnose Srbije sa dva miliona Srba u državama okruženja i još dva miliona u Americi", kaže Linta za „EuroBlic“.

Izvor: EuroBlic
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

robin hud

01.12.2016 07:03

O cemu on razmislja da u srbiji ima poslanike a ne u federaciji BiH gdje su srbi potlaceni i diskriminisani nemaju nikakvih prava.Nazalist ovo je njegova stvarna slika patriotizma umjesto da se osvrne na prisutan problem i pokusa ga rjesiti apelacijama i blokadama. Njemu he dobro malo istrese kesu doze nacionalizma i to kod naroda prolazi a kako zive boli ga du*e.

ODGOVORITE
Name

Re Robin hud

01.12.2016 09:34

Kako u Federaciji da ih posadi,pa otuda su i najuporniji pobjegli.

Name

?

01.12.2016 07:17

Hoće li se Mile Gubernator vraćati iz Rusije ili će napokon napustiti ove prostore?

ODGOVORITE
Name

simbioza

01.12.2016 09:46

Hoce ,hoce na tvoju zalost a na radost onih 70% sto su glasali za njega..Jaci i odlucniji..

Name

Upitnik

01.12.2016 07:18

Hrvatima dobro, nama nije? A jeste i "ekspert"...

ODGOVORITE
Name

Beba

01.12.2016 07:33

Dođu ne dati prilaz Srbiji.On je poguban za srpski narod.

ODGOVORITE
Name

Расциа

01.12.2016 07:37

За званичан Београд и полу свет ми смо босанци. Браћа јесмо али нам кесе нису сестре. Хрватска је мнооого боље повезана са Хрватима у БиХ него Србија са Србима.

ODGOVORITE
Name

Bane

01.12.2016 09:07

Jadni su i Srbi i Hrvati iz BiH kad su spali na tudju milost.Uostalom,licno mislim da nije ni u redu da odlucujemo u parlamentu Srbije i saboru Hrvatske o stvarima koje se ticu gradjana Nisa ili Osijeka,sta mi imamo s tim.Nasa generacija je potrosena u obecanjima da cemo svoj san ostvariti koji nazalost mogu samo velike sile ostvariti a ne nasi iskompleksirani politicari koji u ovom jadu samo sebe i svoje bogate.Srbi i Hrvati slijepo pristaju da budu poslusnici drugima i da uvijek ginu za neke neostvarive ideje i na kraju ostaju za njih "GLUPI BOSANCI".

Name

РЕ Расица

01.12.2016 09:14

Све док нас они преко Дрине својатају као "своје" Србе или пак они преко саве као "своје" Хрвате нема нама напретка. Манимо се национализма и шовинизма, окренимо се ондје гдје смо постали и гдје можемо опстати, да нас не називају "дођошима" као оне данас у Војводини, па замислите да се Нијемци почну занимати толико за своје ванземљаке у Швици, Аустрији, Италији и даље да не набрајам избио би свјетски рат.

Name

Re

01.12.2016 09:42

Djelomično si u pravu, a Hrvatska nije baš toliko uvezana sa bosanskim Hrvatima, jer ova mjesta u skupštini su za cijelu hrvatsku dijasporu rezervisana, a ne samo za BH Hrvate, koji su u Hrvatskoj isto tako tretirani kao Bosanci, a posebno ih u ZG ne mogu smisliti. Inače je tih 5 mjesta proizvod HDZ-a (kada je bio dominantan u HR), jer je to gotovo pa zagarantovano 5 poslanika HDZ iz dijaspore.

Name

Doxa

01.12.2016 08:04

I ivaj Linta ko Vageta u sve se mjesa....

ODGOVORITE
Name

vojin r

01.12.2016 08:18

Smijesni ste, samo trazite nacin da pisete negativne tekstove o Dodiku... ne branim ga , ne zanima me taj covjek u zivotu, nema uticaja na moj zivot od njega davno pobjego, ali ste postali toliko smijesni. Kao malo dijete kukate o njemu, a covjek nikad jaci ko beton na izborima razbio sve oko sebe. Shvatite ovde bez revolucije nema promjene, od piskaranja raznih negativnih tekstova nema ljeba...

ODGOVORITE
Name

laki

01.12.2016 09:45

..ti pobjegao i odatle bi pravio revoluciju?zavezi i divi se zapadnoj demokratiji a u Republiku Srpsku ces doci da za male pare napravis zube i najedes se specijaliteta.Ti si OFF..

Name

tacno..

01.12.2016 08:24

Sve ste zas*ali,sta bi jos zeleli.

ODGOVORITE
Name

nije dobro

01.12.2016 08:57

Bajin pokusaj uvuci se u vlast Srbije kad je pricao o ujedinjenju naroda sebe je vidio na celu.ali od tog nema nista ni njegov narod ga ne cijeni .

ODGOVORITE
Name

treba znati

01.12.2016 09:12

To nigde nema da gradjani jedne drzave glasaju za drugu drzavu i da sede u vladi druge drzave,nego bosanski hrvati sve im je nakaradno pa i to.Ali da se razumemo to nije cilj naroda nego uzi krug rukovodilaca da prigrabe privilegiju i tako pljackaju hrvatsku ali i vlada hrvatske je luda sto im je to dozvolila,a to jest HDZ druge stranke to i nerade glupost.

ODGOVORITE
Name

Don Kihot

01.12.2016 09:53

Ma to su samo neke od Bjinih "finti " kojima pokušava da pridubije one Srbe koji su rodom iz RS i da na neki način budu uz njega...evidentno je i slike govore, da su se izobličili od te strašne "brige za narod" i da im je naj važnije da dugo,dugo...ostanu na vlasti i pokradu što se još pokrasti može, kako Baja, tako i njegovi satrapi i uvlakači koji to jasno i nedvosmisleno pokazuju svaki dan....nemaju hrabrosti da se ne slože sa Bajom jer ih ima sve u šaci i prijeti im "crnim listama"...a para nestaje....pa obaveze prema MMF , a Rusi nedaju tako lako jer znaju ko je i šta je Baja sve potpisao...na žalost strada narod....možda tako i treba dok se ne opametimo.... Živjela slobodna Republika Srpska!

ODGOVORITE
Name

BGD

01.12.2016 10:01

a zašto je dodo otišao u rusiju. ako iko zna baš bi bilo interesantno da čujemo.

ODGOVORITE
Name

olja

01.12.2016 10:01

Ko ce slusati hostaplera iz Laktasa.Srbiji ne trebeju takvi.

ODGOVORITE
Name

Пишете хрватком латиницом

01.12.2016 10:32

Ми све радимо што и 'рвати, ал ништа што је у нашу корист.

ODGOVORITE
Name

Mrki

01.12.2016 14:21

ZASTO NISU OBJAVLJENI REZULTATI REFERENDUMA U SLUZBENOM GLASNIKU RS-A ... JES I LI TO MILE PONISTIO REFERENDUM? ZASTO OPOZIJA NE UPITA VLADU OVO PITANJE?

ODGOVORITE
Name

forget about it

02.12.2016 13:06

Losa ideja,s obzirom kakvi smo!

ODGOVORITE
Name

turboskara

02.12.2016 13:31

Jos jedna od Milini dobro izkomponovani igranki.Opet ce on svirati a narod igrati kako on hoce uvjek nadje neku novu temu sa kojom narodu da zamaze oci da nevidi stvarnost nego ono u momentu sta on hoce.Veliki manipulator sa neiscrpnim temeam svaka cast.A poslje ovoga prica ide sta je mile radio u rusiji i opet misterija narodu bacanje prasine u oci i tako beskraj,Podsjecame citanje djeci Grimovi bajki za laku noc.Uvjek neka nova bajka.

ODGOVORITE