Šešelj: Hag može samo da dubi na glavi

U saopštenju Sudskog vijeća ukazano je da iako je Srbija više puta upozoravana da mora da uhapsi troje optuženih radikala i izruči ih Tribunalu, po toj odluci nije postupljeno.

Srbija 30.11.2016 | 08:04
Šešelj: Hag može samo da dubi na glavi
Komentarišući odluku Haškog tribunala, lider SRS-a Vojislav Šešelj u izjavi za Sputnjik ističe da taj potez pokazuje svu besmislenost postojanja Haškog tribunala kao nelegalnog međunarodnog krivičnog suda.

„U statutu Haškog tribunala ne postoji krivično delo za koje gone trojicu mojih saradnika. Takođe, pred Sudskim većem je u potpunosti sproveden postupak po zahtevu za njihovo izručenje i Sud je pravosnažno presudio da ne postoje uslovi za izručenje.

Ta presuda je konačna. Na nju se ne mogu ulagati nikakvi pravni lekovi, jer je to presuđena stvar. I mogu da rade šta god hoće, da dube na glavi, ali naš pravosudni sistem ne sme da opovrgava sopstvenu pravosnažnu odluku", kaže Šešelj.

On smatra da Haški tribunal zapravo „podgrijava javnost" pred predstojeću sjednicu Savjeta bezbjednosti i podnošenja izvještaja predstavnika Haškog tribunala i glavnog tužioca.

On pojašnjava da skidanje oznake tajnosti omogućava svakoj državi na čijoj teritoriji se nađu da uhapsi optužene radikale, ali da ih to ne zabrinjava, jer nemaju namjeru da bilo gdje putuju.

Tribunal je ljetos od Srbije tražio da pod hitno da promijeni svoje zakonodavstvo kako bi bilo u skladu sa međunarodnim obavezama, među kojima je i ispunjenje naloga za hapšenje i izručenje pomenutih radikala.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu zaključio je 18. maja da prema srpskom Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje radikala.

Viši sud je naime zaključio da postoji pravna obaveza Republike Srbije da isporučuje samo okrivljene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti, što kod radikala nije slučaj, jer se terete za nepoštovanje suda, odnosno uticanje na svjedoke u postupku protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja.

Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića da su vršili pritisak na dvojicu svjedoka Tužilaštva da svedoče u korist Šešelja, nudeći im protivusluge.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Карађока

30.11.2016 11:33

Војвода је у праву,,само нас гањају. Шипци убијају свједоке,у федерацији застрашивања итд и ником ништа . Од нас и превише кад је Хаг-Аушвиц у питању

ODGOVORITE
Name

Yeah

30.11.2016 12:07

Dobre su im plate, astronomske. Dobro rade za te plate, al dakle i zarade....

ODGOVORITE