Hoće li i dalje tražiti hljeba preko pogače?

Na skupstinskom zasjedanju 6. decembra trebalo bi da se nađe Inicijativa Napredne Srpske o ukidanju  tzv. ''bijelog hljeba''.

Republika Srpska 26.11.2016 | 21:55
Hoće li i dalje tražiti hljeba preko pogače?
Na taj način trebalo bi u potpunosti da budu izbrisani članovi dva zakona na osnovu kojih izabrani i imenovani funkcioneri u Republici Srpskoj imaju tu privilegiju. Adam Šukalo predlagač izmjena Zakona o statusu funkcionera jedinica i lokalne samouprave i Zakon o radnim odnosima u državnim organima očekuje podršku svih poslanika. 

Izjmjene Zakona kojima se ukida bijeli hljeb u Nacrtu deklarativno su podržali svi poslanici. Adam Šukalo kao predlagač ukidanja funkcionerskih privilegija vjeruje da se na putu od Nacrta do prijedloga Zakona nije promjenilo mišljenje narodnih poslnika.

Indikativno je to da pojedini opozicionari nisu željeli komentarisati inicijativu Adama Šukala za ukidanje ''bijelog hljeba''. Oni koji, ipak, jesu kunu se u podršku. 

Pravo na ''bijeli hljeb'' imaju predsjednik Republike Srpske, premijer, ministri, poslanici, delegati u Vijeću naroda, funkcioneri u lokalnim zajednicma, direktori u preduzećima i agencijama.

Ukoliki Parlament Srpske ukine ''bijelih hljeb'', bez šestomjesečne naknade nakon isteka mandata ostaće svi pobrojani.

U vladajućoj stranci tvrde da nisu promjenili mišljenje. Na narednom zasjedanju reći će ''DA'' ukidnaju privilegija koje su do sada imali.

Poslanicima je nakon isteka mandata naknada zagarntovana, bez obzira što ima i onih koji se za riječ ne jave nikada.

Ministri rade svaki dan, kako to je već neka druga, a mnogi bi rekli, posebna priča. Zato je po svim analizama u Vijeću naroda najlagodnija pozicija.

U prethodnom sazivu pravo na "bijeli hljeb" je iskoristilo 19 delegata, ali i 28 poslanika NS koji su punu platu primali pola godine nakon isteka mandata i sve je to koštalo 300 hiljada maraka.

Tokom proteklih šest godina oko 470 funkcionera je koristilo bijeli hljeb za šta je isplaćeno 8,5 miliona maraka. 15 ih je tu privilegiju koristilo i po dva puta.

Bez obzira što ljekari preporučuju crni hljeb jer je kažu zdraviji, političari se, ipak, bore za bijeli.

Privilegovani. A kako i ne bi kad im, obezbjeđuje šestomjesečnu platu i nakon isteka mandata. Odnosno, hljeb preko pogače. 



BN televizija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Guzonja

26.11.2016 20:09

Nista od toga. Nisu blesavi da sami sebi vade pare iz djepa- sest mjeseci placeno a nista ne radis, to je pola godine odlicno placenog godisnjeg odmora. A jos koliko je njih koji se odmah ponovo ubace u neki odbor,fotelju,novu poziciju a i dalje primaju taj bijeli hljeb,kao da to neko kontrolise. A i da kontrolise,svi se medjusobno znaju,vrana vrani oci ne vadi.

ODGOVORITE
Name

Milica

26.11.2016 20:10

Samo čekamo rezultat glasanja!

ODGOVORITE
Name

mami

26.11.2016 20:30

Oni nam dodju drzavni neprijatelji br.1

ODGOVORITE