Arapi traže vile, a Rusi kamene kuće

Za kupovinu zemljišta, stanova i kuća u BiH u posljednje vrijeme mahom "kesu odrešuju" kupci sa Bliskog istoka, a prema riječima agenata za nekretnine, među onima koji žele ovdje da se skuće, ne manjka ni žitelja zemalja Evropske unije.

Bosna i Hercegovina 23.11.2016 | 22:50
Arapi traže vile, a Rusi kamene kuće
Pojedini kupci za dobru lokaciju ne žale čitavo bogatstvo. Da je tako svjedoče i u Agenciji za nekretnine "Cicko", koja poslovnice ima gotovo u čitavoj BiH.

"Kada je riječ o strancima, najviše nam se javljaju mušterije iz arapskih zemalja. Gotovo sa nama svakodnevno kontaktiraju, kako putem telefona i interneta, tako i putem posrednika" rekli su u ovoj agenciji i dodali da Arape ne interesuje da li je u pitanju RS ili FBiH, zanimaju ih samo šumoviti predjeli sa netaknutom prirodom i lijepim pogledom.

Posebno su im privlačna mjesta u čijoj okolini ima rijeka ili jezero. Arapi većinom traže veće placeve, luksuzne stanove i vile, dok im ovdašnji tip kuća, kako kažu u ovoj agenciji, nije dovoljno interesantan.

"Prilikom kupovine kuće ili stana većina Arapa insistira da svaka spavaća soba ima svoje kupatilo", kažu trgovci nekretninama.

Dodali su da kad je u pitanju Sarajevo, poprilično su se naselili u naselju Zlatište, zatim na dijelu Trebevića, a interesovanje polako raste i u Rogatici i Prijedoru. Naglasili su da su Arapi zainteresovani i za okolinu Banjaluke.

Državljani Rusije, ne pitajući za cijene, kupuju atraktivne lokacije u Hercegovini, a najviše u Trebinju. Većina njih prodaje svoje posjede u Crnoj Gori, kupuju stambene i poslovne objekte u Trebinju te se tu i doseljavaju.

U jednoj trebinjskoj agenciji kaže da se Rusima u ovom gradu najviše sviđa klima i blizina mora, zbog čega je sve više njih zainteresovano, ne samo za kupovinu vikendica i zemljišta, nego žele da se presele u Trebinje.

"Već nekoliko godina Rusi su naše najbolje mušterije. Da nije njih, već davno bismo zaključali vrata agencije" rekla je agent za prodaju nekretnina Milana Stojić i dodala da Rusi nekretnine često kupuju direktno od njihovih vlasnika, odnosno investitora. Zainteresovanost Rusa za Trebinje i okolinu Bileće i Gacka počela je prije deceniju, a lani je vladala prava pomama za starim, kamenim kućama.

Među kupcima je bilo i mnogo Čeha, a početkom ove godine par iz Meksika je pronašao svoj novi dom u trebinjskom selu Rupe.

U bijeljinskoj agenciji za nekretnine, kako kažu, zovu svi osim Arapa. Za kupovinu zemljišta, stambenog ili poslovnog objekta u srcu Semberije, kako su objasnili u tamošnjoj Agenciji za nekretnine "Alfa", uglavnom se interesuju kupci iz zemalja EU, mada su lani imali i mušteriju iz Afrike.

"Najčešće nas zovu Norvežani, Nijemci i Austrijanci. Oni uglavnom traže stanove, a mnogo manje kuće. Međutim, mnogo stranaca stanove kupuje direktno" rekli su u agenciji "Alfa".

Šta strance mami u BiH:

- Očuvana priroda

- Nezagađeni hrana i voda

- Plodna zemlja

- Jeftina radna snaga

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

zanima me

23.11.2016 17:35

Kako stranac [nije bitno jeli Arap, Rus,..] moze biti vlasnik nekretnine [kuce,. zemlje,...] kada ustav BH to ne dozvoljava

ODGOVORITE
Name

Rusi al' zamalo

23.11.2016 18:03

Crnogorski scenario. Fol kupe Rusi, pa preprodaju Albancima. Albanija će do Mostara stići....

ODGOVORITE
Name

semberac.

24.11.2016 14:15

UFUF,kako ce joste crnogorci plakati,zalostna im majka "i 5 to koleno po Đukanovicu , nece smoci snage za plac , sa u tisini ce da jeca , da ga niko ne cuje" i pitase đe ođe taj ponos "crnogorski"kukala ti majka :čoče. TOLIKO .

Name

Gačanin

23.11.2016 18:34

U Gacku nijedan Rus nije kupio ništa.To garantujem

ODGOVORITE
Name

re

23.11.2016 21:36

Tebi su se sigurno javili a i ne vjerujem da si iz Gacka jer bi onda znao da su ne samo Rusi dosli u Gacko nego i Italijani,Cesi,Ameri.....isto kao i u Bilecu za koju su narocito Italijani vezani oduvjek i vise na jezeru.Prije rata Gacko je imalo 3 hotela i nekoliko planinskih kuca i jezera za kupanje a sada su hoteli opljackani pa je i Vaskovic pricao kako je biskup Duric krao iz hotela i iznosio namjestaj.Iskreno se nadam da ce nasa srpska Hercegovina povratiti hotele i objekte za odmor koje je imala a da ce Bilecko jezero koje ja obozavam iz vise razloga pa i kao ribolovac biti jace od Ohridskog.Sta ima ljepse ljeti od Foce preko Gacka i Bilece do Trebinja samo neka mi neko kaze?Pa to je raj.Jos kad se sad napravi novi veliki granicni prelaz sa DU jer su stranci pritisli Hrvate da MORAJU da ga prave jer nece da cekaju 2h za prelaz pa to ce biti uzivanje jos vece.....RS treba da izgradi svoje potencijale kao sto je Trebinje,Bilecko jezero,Gacko,Foca,BN,Jahorina,Visegrad jer to je stvarno priroda sa suncem,vodom i sumama kakve nema u EU.

Name

ogi

23.11.2016 21:16

Hercegovacki kamen i kamene kuce su najljepse i nema ko se ne zaljubi u to.Dubrovnik je izgradjen od tog kamena kao i vecina kuca na Jadranu zatim je Kalamegdan poplacan Hercegovackim kamenom zato se onako i bijeli kod Pobjednika i sve ostavlja bez daha,sad su u centru BG kod kafica Crveni petao napravili istu cesmu kao u Trebinju takodje od istog hercegovackog kamena,Kusta je Andric grad pravio od hercegovackog kamena....Hercegovacki kamen se uvjek smatrao zbog svoje boje i kvaliteta za nesto naljepse.Bileca je prije rata imala veliki kamenolom a sad je on ugasen na zalost jer je Dodik nesposoban i jednostavno nece da radi nego krade ali su zato Njemci sa svojim Henkelom otvorili u Bileci fabriku cementa upravo zbog kvaliteta tog kamena i iz te fabrike snabdjevaju cementom cijelu Jugo-Istocnu EU....Henkel ima u Krusevcu i Bileci fabrike i obe fabrike su najvece u proizvodnji deterdzenta i cementa u JI EU.Sa druge strane lijepe su i sume,rijeke i jezera koje imamo ali ja nekako ipak vise volim toplije krajeve pa su mi te kamene kuce kakvih je na cijelom Mediteranu od Italije,Francuske,Grcke i nase Hercegovine prelijepe.

ODGOVORITE
Name

re

24.11.2016 12:40

I Knez Mihajlova je poplocana hercegovackim kamenom.

Name

petar

24.11.2016 23:02

Pa to je najljepsi kamen .....to i grcki mermer nema ljepse.Evo u Teslicu kako je momak iz Trebinja isklesao spomenik kralju Dragutinu Nemanjicu.Taj momak je napravio i gusle od kamena bila je emisija o njemu pa je radio u Ostrogu neke stvari.Bilecki kamen se jako puno izvozi za CG i HR....oni su cuveni kamenoresci.Sve kamene kuce po Jadranu su Hercegovci radili. http://www.plemenito.com/public/data/images/news/dr2.jpg http://www.atvbl.com/centar-teslica-krasice-statua-kralja-dragutina-iz-trebinja/

Name

Mile

23.11.2016 21:20

braco i sestre recicu vam samo jedno: crno nam se pise

ODGOVORITE
Name

SoccerDad

24.11.2016 00:16

Moj sin, rodjen u Kanadi je prosle godine sa djevojkom Kanadjankom bio na 2 mjeseca putovanju kroz Evropu, 14 zemalja, 6 Mediteranskih. Bez i malo fatherland osjecaja, zakljucak od oboje: Jadran najbolje more, Bosna najbolje zelenilo, planine i doline. Imate razloga i za optimizam i zabrinutes.

ODGOVORITE
Name

Hercegovacki kamen u inostranstvu

25.11.2016 01:15

Hercegovacki kamen je trajniji od Egipatskih piramida i ne zna za zub vremena i zbog toga i njegove ljepote ga strucnjaci traze sirom svijeta.....recimo stranci koji rade po Hrvatskoj i CG samo narucuju kamen iz Hercegovine iako CG i Hrvatska imaju svoj ali nije ni blizu hercegovackom. Tako su npr od njega napravljeni zgrada bečke Opere,Akademiju nauka u Moskvi,Gradska vjećnica u Berlinu,spomenik Neznanom junaku u Beogradu,ovim je kamenom popločan i plato ispred zgrade UN u Nujorku,zgrade po Budimpesti, hoteli na Jalti, pošta i željeznička stanica u Sarajevu.....ovaj kamen uljepšava trgove Zagreba, Beograda, Budimpešte, Moskve, Beča... od njega su napravljeni plato KSC "Skenderija" u Sarajevu, glavna ulica Knez Mihajlova u Beogradu (Srbija), Hotel Hayat u Beogradu, Sportski centar "Cibona" u Zagrebu (Hrvatska), glavna ulica i trg ispred Skupštine BiH u Sarajevu, trg i pješački prilaz u Nišu (Srbija), pješačke zone u Zrenjaninu (Srbija), pješačke zone i trgovi u Kragujevcu (Srbija), metro u Budimpešti (Mađarska), Hotel "Bristol" u Mostaru... Među brojnim spomenicima koji su napravljeni su Njegošev mauzolej na Lovćenu (Crna Gora), Spomen-park "Vraca" u Sarajevu, Spomenik "Popina" u Kraljevu (Srbija) itd itd.

ODGOVORITE