Analiza: Rojters "ispeglao" Novakove i Endijeve uspjehe...

Namerno ili ne, sumirajući tenisku 2016. godinu, vodeća svetska novinska agencija Rojters potrudila se da "poravna" Đokovićeve i Marejeve uspehe.

Tenis 23.11.2016 | 23:30
Analiza: Rojters "ispeglao" Novakove i Endijeve uspjehe...
Sa neskrivenom namerom ili slučajnim previdom, tek vodeća svetska novinska agencija "Rojters" uspela je u svom statističkom osvrtu na tenisku sezonu 2016. da dovede uspehe i neuspehe (1) Endija Mareja i (2) Novaka Đokovića u približno istu ravan.

Kolega Martin Herman potrudio se da analizira rezultate dvojice najboljih tenisera sveta nakon njihovog velikog finala sezone u Londonu, gde je Marej potvrdio da se nalazi u boljoj formi od Đokovića i rezultatom 6:3, 6:4 stigao do prve titule na ATP finalu, čime je odbranio prvu poziciju na svetskoj rang listi do 2017. godine.

U isto vreme, Herman je uspeo i da sakrije dobar deo Đokovićevih podviga u prvoj polovini godine, čime je – namerno ili ne – doprineo utisku da je Marej bio nešto uspešniji u poređenju sa prijateljem, vršnjakom, ali i prilično trofejnijim i uspešnijim rivalom.

Prvo ćemo navesti sve podatke iz Rojtersovog osvrta na 2016, a potom i nekolicinu Đokovićevih podviga koji nisu pomenuti.

Titule:

Marej 9 (rekord karijere)
Đoković 7

Odnos pobeda i poraza:

Marej 78-9 (rekord karijere)
Đoković 65-9

Najduži niz pobeda:

Marej 24 (još aktuelan)
Đoković 14

Zarađen novac:

Marej: 13,32 miliona dolara
Đoković: 12,63 miliona dolara

Najsvetliji trenuci:

Marej: Osvojio treći gren slem na Vimbldonu, odbranio Olimpijsko zlato, pobedio Đokovića na Mastersu u Rimu, plasirao se u finale Rolan Garosa gde je izgubio od Đokovića. Popeo se na prvo mesto ATP liste 7. novembra, prvi put u karijeri, postavši najstariji igrač kojem se domogao "Broja 1" od Džona Njukomba 1974. godine. Osvojio ATP finale sezone prvi put i postao prvi Britanac koji je zadržao "Broj 1" na kraju sezone od kada je uveden ovakav sistem bodovanja (1973).

Đoković: Osvojio Rolan Garos prvi put i postao osmi teniser koji je kompletirao sva četiri gren slema. Tokom Rolan Garosa postao prvi teniser sa više od 100 miliona dolara zarađenih od tenisa. "Probio" 200 nedelja na prvom mestu na ATP listi. Izjednačio se sa Rojom Emersonom po broju gren slem titula (12). Treću godinu zaredom kompletirao "duplu krunu" na Mastersima u Indijan Velsu i Majamiju. Postao treći aktivni igrač sa 700 pobeda, pored Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

Iako su zaista obojica bili impresivni tokom 2016, a sudeći po formi i rezultatima od Rolan Garosa nema dileme oko toga da li je Marej zaslužio da bude "Broj 1" ili ne, neke "sitnice" iz Đokovićevih "hajlajtsa" zaista nepravedno nedostaju:

- Osvajanjem Australijan Opena šesti put (rekord u Open eri), a potom i Rolan Garosa prvi put, Đoković je postao aktuelni šampion na sva četiri gren slema što nikome pre njega nije pošlo za rukom, takođe u Open eri.

- Đoković je u 2016. godini popravio sopstveni rekord iz 2015. po broju osvojenih ATP poena – 16.950, što je daleko najbolji rezultat svih vremena.

- U isto vreme, Đoković je napravio najveću razliku između prvog i drugog na ATP listi koja je u jednom trenutku iznosila skoro duplo. Zapravo, u tom trenutku drugi Marej i treći Federer zajedno nisu imali bodova koliko i Đoković.

- Đoković je tokom 2016. godine stigao do pozitivnog skora i u mečevima sa Federerom i u mečevima sa Nadalom, tako da trenutno u "Big 4" društvu ima bolji skor od sve trojice rivala.

- Novak je 2016. postao teniser sa najviše Masters titula (30), prestigavši Nadala na prvom mestu (28). Od reforme Masters kalendara 2009. godine, Đoković je ove sezone stigao do 26. titule u Seriji 1.000, Nadal ostao na 16, a Marej upisao 12. u nizu.

- Đoković se tokom 2016. godine pet puta sastao sa Marejem i ostvario tri pobede od čega su dve u finalima gren slem turnira, u Melburnu i Parizu, a jedna u finalu Mastersa, u Madridu. Marej ima dve pobede u finalima Mastersa, u Rimu i Londonu, tako da je skor između njih dvojice sada 24-11 u korist srpskog asa.

Nijedan od ovih zaboravljenih "hajlajtsa" Đokovićeve 2016. ne znači da Marej nije zaslužio da bude prvi, naprotiv, već samo slikovito pokazuju kako se veštim ali selektivnim korišćenjem činjenica i tačnih podataka čitalac, na kraju, može postići (ne)željen efekat.

Rojters je internacionalna novinska agencija osnovana u Engleskoj, čije je sedište i dalje u Londonu. Izvršni direktor Rojtersa je poznati američki novinar, advokat i autor Stiven Džej Adler.

Komentari / 0

Ostavite komentar