"ERS" optužena za milionsku utaju poreza

"Elektroprivreda RS" od 2009. do polovine 2014. godine nije platila 1,4 miliona maraka poreskih obaveza, utvrdila je Poreska uprava Republike Srpske. Međutim, u ERS tvrde da taj porez ne treba da plate, jer bi time bili dvostruko oporezovani.

Republika Srpska 21.11.2016 | 21:59
"ERS" optužena za milionsku utaju poreza
U Poreskoj upravi RS nisu odgovorili o kakvim se tačno obavezama radi i da li su plaćene, ali su u „Elektroprivredi“ pojasnili da se radi o kontroli poreza i doprinosa Matičnog preduzeća koja je obavljena još 2014. godine, ali su efekti poznati tek sad s obzirom na to da se preduzeće nije složilo sa nalazima PURS-a, pa su u međuvremenu vođeni razgovori o tome.

Glavna dilema je, kako su naveli, bila da li se naknada za unapređenje opštekorisnih funkcija šume i za protivpožarnu zaštitu obračunava na ukupan ili konsolidovani prihod.

„Matično preduzeće je nadoknadu za unapređivanje opštekorisnih funkcija šuma utvrđivalo na osnovu ukupnog konsolidovanog prihoda. Konsolidovani prihod u sistemima koji imaju više zavisnih preduzeća su istinski ostvaren prihod, jer Matično preduzeće prima ulazne fakture od proizvođača struje odnosno hidroelektrana i termoelektrana, a potom ispostavlja izlazne fakture distributerima, pri čemu nije bilo stvarnog prometa strujom, nego je izvršen samo obračunski prenos u poslovnim knjigama“, objašnjavaju u ERS.

Navode da se po njihovom, kao i mišljenju Ministarstva finansija RS, koje su dobili u novembru 2014. godine, naknada i za šume i za protivpožarnu zaštitu treba obračunati na na osnovu konsolidovanih prihoda za poslovnu godinu, jer su sva zavisna preduzeća iz sastava „Elektroprivrede RS“ obračunala i platila naknadu za reprodukciju šuma na ukupan prihod u skladu sa Zakonom o šumama.

„Time bi bilo izbjegnuto dvostruko oporezivanje prometa struje“, kazali su u ovom preduzeću.

Iako je podatak o utvrđenim obavezama zvanično objavljen na sajtu Poreske uprave RS u ERS tvrde da postupak još nije okončan. Ipak, ograđuju se da su, u slučaju da budu morali platiti, novac za tu namjenu već obezbijedili.

„Matično preduzeće na današnji dan ima pretplatu poreza na dobit u iznosu od oko dva miliona KM, tako da postoji realna mogućnost da se dostavi zahtjev za preknjižavanje ovih poreza do krajnjeg ishoda spora“, kazali su u ERS.

Inače, mješoviti holding „Elektroprivreda RS“ se sastoji od 11 zavisnih preduzeća i Matičnog preduzeća. Matično preduzeće u kapitalu zavisnih preduzeća ERS učestvuje sa 65 odsto, odnosno u Istraživačko-razvojnom centru elektroenergetike sa 51 odsto.

Izvor: Capital.ba

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Nek' se dolar vrti

21.11.2016 21:30

Ah, milion manje ili više, šta je danas milion, ništa.

ODGOVORITE
Name

mile

21.11.2016 21:59

Eh ja million du rucka spucam!!!!

ODGOVORITE
Name

dejan

21.11.2016 22:41

Pa i oni su deceniju i vise nelegalno obracunavali zateznu kamatu i ako je to bilo jedino dozvoljeno poslovnim bankama na osnovu presude suda, pa im je Milorad to i zakonski omogucio prije par godina,kad im je dao i ovlastenja policije, odnosno istraznog sudije. Osim toga kamata koju prikazuju na racunima u osnovicu ukljucuje i kamatu obracunatu za prethodni/e mjesec/e, tako da je iznos kamate vise puta uvecan i dodatno oporezovan, sto niti jedan zakon ne poznaje.

ODGOVORITE
Name

mf

22.11.2016 05:35

Sve je ovo Dodik i njegova Stranka ako fali negdje novca ili su pokradene onda otmi od onog sto ima KAKVA IM JE TO POLITIKA I TAKO GODINAMA PRELJEVA IZ PRAZNOG U SUPLJO

Name

Brod

21.11.2016 23:24

Od kad je resorni ministar Petar Đokić nemogu da vjerujem da nešto nevalja, Perica je oličenje poštenja.

ODGOVORITE
Name

pihhhhhh

22.11.2016 08:10

A šta bi tek kontrola u famos-u (nekadašnjem) otkrila? Zakukuljeno,zamumuljeno od najmanje sitnice,cijene proizvoda,..... pa do ukupnog poslovanja preduzeća.Kredit IRB od 3 miliona km je između ostalog bio namijenjen i za uplatu doprinosa.Niti su uplaćeni,kredit je vraćena 1-2 rate, i to je .....Ali zato sada cvjeta Mofas, gdje se radi od jutra do sutra,i za manje više istu platu (ali redovnu) kao i u propalom famosu

ODGOVORITE
Name

Borac

22.11.2016 09:58

Sto je nepismeniji i nesposobniji on je za Dodika podobniji jer je Redovan pri uplati REKETA nasem dragom PREDSEDNIKU.

ODGOVORITE
Name

struja

22.11.2016 14:42

Ajde a g..na salju prinudne naplate za RTV taksu gradjanima ovo nisu male stvari gdje su pare?????

ODGOVORITE