Kako položaj u kom spavate utiče na vaše zdravlje?

Da li ste znali da položaj u kom spavate može da utiče na vaše zdravlje?

Zdravlje 16.11.2016 | 11:31
Kako položaj u kom spavate utiče na vaše zdravlje?
On utiče na mnogo više od samog sna.

Od bola u vratu i apneje do smanjene cirkulacije i košmara. Vaša omiljena poza spavanje može da prouzrokuje nove ili pogorša stare zdravstvene probleme.

Evo šta su istraživači otkrili o spavanju na stomaku, boku ili leđima.

Spavanje na leđima

Ovaj položaj spavanja olakšava glavi, vratu i kičmi da zadrže neutralan položaj tako da je ovo idealalan položaj spavanja za sve one koji pate od bolova u tim delovima tela.

Međutim, u ovom položaju, hrkanje i apneja su češći. Takođe, ukoliko ste skloni refluksu kiseline, ležanje na leđima može da pogorša simptome.

Ako vam je pak ovo omiljena poza spavanja potrudite se da nađete jastuk koji će vam blago podići glavu i vrat a u isto vreme i omogućiti dobar oslonac.

Spavanje na boku

Iako je ovaj položaj dobar za sprečavanje pojave bola u vratu i leđima, manjeg hrkanja i udobnije spavanja tokom trudnoće, ipak možete da završite sa uklještenim nervima u rukama i hogama.

Da biste to sprečili, pokušajte da u ovom položaju spavate sa jastukom između nogu.

Spavanje na stomaku

Spavanje na stomaku se često podrazumeva kao najgori položaj jer otežava održavanje prirodnih krivina kože. Ovaj položaj može i da vrši pritisak na zglobove i mišiće, što može dovesti do iritacije nerava.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar