Od danas obavezna zimska oprema

Od danas stupa na snagu zakonska obaveza da sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu, bez obzira na vremenske uslove, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske.

Republika Srpska 15.11.2016 | 08:05
Od danas obavezna zimska oprema
Putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kilograma i nemaju više od osam sjedišta moraju imati zimske gume na sva četiri točka, odnosno gume sa ljetnim profilom i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

Motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kilograma i autobusi moraju imati zimske gume na pogonskim točkovima, odnosno gume sa ljetnim profilom i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova, te priručni alat /lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kilograma/.

Za neposjedovanje zimske opreme, Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH predviđena je novčana kazna od 40 KM, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Pripadnici MUP-a Srpske će u narednom periodu kontrolisati vozila u pogledu ispunjavanja uslova za učestvovanje u saobraćaju, a posebno opremljenosti vozila zimskom opremom.

Ova zakonska obaveza važi do 15. aprila naredne godine.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar