Četiri godine u stanu čuvao leš majke

Adela Novak, rođena 1925. godine, više od četiri godine bila je mrtva u svom stanu na prvom spratu u Brozovoj ulici u Zagrebu, a krivac za to je njen sin Tibor, koji nije prijavio majčinu smrt, i čitavo vreme živeo u stanu. Susedi su osetili smrad na stepeništu, ali su mislili da je u pitanju mokraća mačke...

Region 14.11.2016 | 16:43
Četiri godine u stanu čuvao leš majke
Zagrebačka policija u četvrtak ujutro ušla je u stan na prvom spratu zgrade. Prizor ih je zaprepastio. U stanu su pronašli ostatke tela Adele Novak. Njen sin Tibor (59) rekao im je kako je umrla pre četiri godine. Tada je imala 88 godina. Sin je sve to vreme povremeno navraćao u njen stan, dovodio je i prijatelje, a čak ga je prošle godine i preuredio.
 
"Ne znam što da kažem. Užasno je sve to. Kad bismo povremeno sreli njenog sina, pitali bismo ga: `Šta je s mamom?`, a on je odgovarao da je mama slomila kuk, da je bila u bolnici, i da nije dobro", govori sused Goran Trninić (61), stanar zgrade u Ulici Ivana Broza.

Njegova supruga govori kako joj je sve bilo jako čudno, kada se sada seti svih susreta s Tiborom.

"Poslednji put Adelu smo videli pre četiri godine. Jedne godinu, kad sam dolazila s posla i videla svetlo u stanu, pozvonila sam da vidim kako je njegova majka. Tibor je odškrinuo vrata. Kažem ja njemu: `Čujte, samo da pitam, kako je gospođa?` On je nervozno odgovorio: `Evo, ja se brinem koliko mogu. Znate, teško mi je.`

Ja njemu kažem: `Treba li kakva pomoć? Mi smo tu pa ćemo uskočiti ako treba nešto da se obavi i pomogne`, na šta mi je on odgovorio: `Ne. Znate, to je moja dužnost, kao sina, da brinem o njoj.` Zapravo mi je to i postalo sumnjivo. Pa zašto me nije pustio da je vidim? Ženu sam dugo poznavala i želela sam da joj pomognem", rekla je Estera Gobac Trninić (61), piše "24sata.hr".

Prvih dana nakon staričinog povrataka iz bolnice dolazila je terenska sestra koja je trebala da joj pomogne da se rehabilituje. Međutim, jednog dana je zvonila i zvonila, a niko joj nije otvarao. Raspitivala se kod komšinice koja je bila dobra s Adelom zna li neko šta se dešava s njom jer već duže ne otvara vrata. Nisu znali da joj odgovore.

Dolazila je narednih nekoliko dana i zvonila nekoliko puta na staričina vrata. Međutim, odgovora nije bilo, a sestra je prestala da dolazi.

"Majka mi je umrla"

Dani su prolazili, a niko nije viđao ni staricu ni njenog sina, a onda ga je Estera slučajno srela na ulici. Iznenadila se kad ga je videla te ga je upitala: "Gde ste vi, kako ste, kako vam je mama?".

"Koliko se sećam, tada mi je jako nervozno odgovorio: `Možete misliti kako sam kad nisam imao novca da platim sahranu za preminulu majku.` Kad sam to čula, ostala sam zaprepašćena. Kad, kako, gde je umrla?", priča Estera.

Nakon što je Tibor i ostalim susedima rekao da mu je majka preminula, oni su bili potišteni, no ni na kraj pameti im nije bilo da se iza svega skriva užas.

Stanari zgrade kažu da bi skupili novac za pogreb, no bilo im je sumnjivo jer njen sin o tome nije hteo ni da čuje.

Penzija je uredno stizala

"U međuvremenu smo saznali da je Elektrodistribucija u stanu gde je Adela živela isključila struju zbog neplaćanja računa. Kad je jednom prilikom greškom, sasvim slučajno, ubačen izvod od penzije u tuđi sandučić, saznali smo da se ona i dalje isplaćuje.

Onda je komšinica koja je pokrenula celu priču išla u Dom zdravlja u kojem se vodio karton preminule Adele. Tamo su joj rekli da je njima poznato da se njen karton vodi i dalje. Potom je otišla nau policiju, a tamo su joj rekli da ne mogu da učine ništa, odnosno da nestanak može prijaviti samo porodica. Tibor je sve to vreme dolazio i odlazio iz stana", kaže Goran Trninić.

Kako je vreme prolazilo, susedima je smetalo što se ne zna gde je i kada Adela umrla. Krajem prošle godine Goran Trninić je otišao da se raspita zašto se Adeli i dalje isplaćuje penzija.

"Poslao sam im upit i pitao prima li Adela i dalje penziju, i znaju li da je preminula. Dobio sam odgovor da se gospođa i dalje vodi kao živa. Tada je naša komšinica nekako došla do policijskog inspektora i ispričala celu priču, a on joj je rekao da će ispitati stvar", rekao je Goran.

Komšinica koja je pokazala interes s ostalim stanarima nije htela previše da komentariše situaciju i eksponira se.

"Radila sam to iz dobre namere jer je žena koja je preminula bila dobra prema svima. Nije zaslužila da tako završi", rekla je žena kojoj je među prvima bilo sumnjivo Tiborovo ponašanje.

Vrata sobe je zagradio uz pomoć komode

Tibor je preminulu majku držao u sobi. Na vrata je stavio komodu. Nije poznato koja je bila temperatura u toj sobi te da li je li balzamovao tijelo. Što se tiče smrada zbog raspadanja tela, susedi su osetili taj miris, no nisu previše obraćali pažnju. Protekle godine u proleće su se žalili jedan drugome da nešto smrdi, a jedan sused primetio je da lete muve po stepeništu, pišu hrvatski mediji.

"Osetila sam nekakv smrad, ali smo ga pripisivali susedovoj mački koja je znala da vrši nuždu po stepeništu. Ja sam zapravo to tome pripisivala jer se povremeno osećao čudan miris", rekla je Estera.

Šest meseci ranije Tibor je uređivao stan, dok je njegova mrtva majka bila u sobi.

"Bio sam na bolovanju pa sam čuo radnike kako lupaju čekićem, buše itd. Čak je u tom stanu živeo s jednom ženom. Povremeno bi dolazio i odlazio s njom proteklih godina.

Zamislite koja je to situacija bila kad u susednoj sobi imate telo mrtve majke, a žena vam dolazi u stan. Zastrašujuće. Kad smo videli mrtvozornika u četvrtak ujutro, sve nam je bilo jasno", rekao je Goran.

Preterano ljubazan

Za Tibora kaže da je bio ekstremno ljubazan, čak i do nivoa preterivanja, a da mu nikad nije palo na pamet da bi Tibor učinio nešto tako.

"Čitam novine i crnu hroniku, ali da se to dogodi u stvarnom životu i da imaš nekog komšiju tolike godine koji živi s mrtvom majkom, to me je šokiralo", u nevjerici govori Goran, a njegova supruga Estera je dodala da bi bilo logično da je Tibor, ako je zatekao mrtvu majku, nazvao Hitnu pomoć i ostale službe.

Inače, Tibor je od 2015. godine do danas bio predsednik udruženja usmerenog na razvoj nezavisnog kulturnog i umetničkog izražavanja.

Pre toga bio je generalni direktor preduzeća koje se bavi oplođivanjem domaćih životinja. Na poslovnoj društvenoj mreži navodi da je vlasnik firme koja se bavi medicinskim turizmom i pruža profesionalnu uslugu. Tibora je policija nakon provedenog istraživanja privela, a on je predan pritvorskom nadzorniku uz krivičnu prijavu nadležnom državnom tužilaštvu.

Terete ga za krivično delo ostavljanja bliske osobe u teškom položaju, zboč čega mu pretikazna zatvora do tri godine. Takođe, osumnjičen je za krivično delo povrede mira pokojnika te mu za to preti kazna do dve godine zatvora.

Treće krivičn delo za koje je osumnjičen je falsifikovanje isprava. Preti mu do pet godina zatvora ako se utvrdi da je kriv. Susedi su u šoku nakon što su saznali što se zbivalo proteklih četiri godine u njihovoj zgradi.

Kažu da im nije jasno zbog čega je Tibor to učinio te da su njegovi kratki i nervozni odgovori na pitanje gde je njegova majka probudili najviše sumnje kod njih.



Izvor: 24sata.hr

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vrlo cudno

14.11.2016 21:16

Ovdje starce redovno pozivaju doktorima. Normalno je godisnje, a kod teskih bolesnika to je mjscno. Zar ona nije trosila neke lijekove i prestala 4 godine? **bem ti penziju kad staraca nema.

ODGOVORITE