Englezi i Škoti tjeraju inat FIFA-i!

Fudbaleri Engleske i Škotske izašli na teren Vemblija sa trakama sa čuvenim "popijima“ i poslali poruku da FIFA ne može da im dira u tradiciju.

Fudbal 12.11.2016 | 12:00
Englezi i Škoti tjeraju inat FIFA-i!
Fudbalski savezi Engleske i Škotske pokazali su zube svetskoj kući fudbala i ignorisali njeno upozorenje pred duel ove dve selekcije na Vembliju.

FIFA je upozorila da neće tolerisati pojavljivanje "popija", odnosno cveta maka na dresovima fudbalera u čast svojih veterana, a dobila je jasan odgovor u petak uveče.

Na teren Vemblija fudbaleri obe selekcije istrčali sa "popijem" oko ruku, a još desetine hiljada njih pojavilo se na tribinama.

Engleska i Škotska nisu želeli da se tačno na "Dan sjećanja" odreknu tradicije koju svake godine održavaju ne samo na mečevima reprezentacije, nego na svim fudbalskim mečevima koji se održavaju oko 11. novembra.

Pre početka meča održana je mala ceremonija u čast britanskih vojnika koji su se borili u Prvom svetskom ratu, a hiljade navijača obukllo je specijalno pripremljene majice koje su naravno imali cvet maka na sebi.

Neke od majica imale su i mnogo direktniju poruku upućenu ka FIFA.

Za razliku od Engleza i Škota, reprezentacija Velsa najavila je da neće u subotu nositi "popije" na meču protiv Srbije jer ne želi da rizikuje kaznu FIFA i da će naći umesto toga, počast onima koji su se borili u kraljevskoj vojsci, odati crnim florom oko ruke.

Svetska kuća fudbala u međuvremenu je nakon brojnih osuda iz Velike Britanije poručila da nije ona zabranila upotrebu "popija", već posebna organizacija, koje se bavi mešanjem politike u fudbal.

Postoji mogućnost da FIFA kazni Engleze i Škote čak i oduzimanjem bodova, međutim, ukoliko dođe do kazne verovatnije je da će ona biti novčana.

Britanski mediji navode da bi FS Engleske potom mogao da se žali Sudu za sportsku arbitražu (CAS), ali i da bi troškovi žalbe verovatno bili veći od izrečene kazne.

Zašto Poppy?

Britanci simbolično koriste cvet maka, popularni "poppy" u znak sećanja na svoje poginule vojnike u svim ratovima. Počeo se koristiti nakon Prvog svjetskog rata, a izabran je cvet maka jer su u Belgiji, gde je njihova vojska pretrpila najveće gubitke u to vreme, rasla velika polja maka. Zanimljivo je da su cvet maka prvi počeli koristiti Amerikanci u znak sećanja na svoje poginule vojnike u Prvom svjetskom ratu, a posle su ga prihvatili i Velika Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland. Danas se najčešće koristi u Velikoj Britaniji i Kanadi i to u znak sećanja na poginule vojnike u svim ratovima.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar