Iliev o Balkanskoj ligi: Može, ako...

Sportski direktor Partizana za ESPN potvrdio da je bilo razgovora o organizovanju regionalnog takmičenja i izneo svoj stav.

Fudbal 18.11.2016 | 00:00
Iliev o Balkanskoj ligi: Može, ako...
Sve se češće (i glasnije) pominje organizovanje zvaničnog regionalnog takmičenja u fudbalu, a da ima "dima" potvrdio je sportski direktor Partizana, Ivica Iliev, u razgovoru za američkiESPN.

"Nije bilo zvaničnih razgovora na tu temu, ali jeste neformalnih priča o balkanskoj ligi, koju bi činili klubovi iz bivše Jugoslavije", izjavio je Iliev.

Ova tema postala je ponovo aktuelna posle najava da bi Liga šampiona mogla da promeni format i postane dostupnima samo najbogatijim evropskim klubovima.

"Novi format Lige šampiona značajno bi otežao naš cilj da se takmičimo u Evropi", iskren je Iliev.

Da se nešto "krčka" potvrdio je i direktor Kopenhagena, Andres Horšolt, čiji bi klub uskoro mogao da igra skandinavsko-škotsko-holandsko-belgijsku ligu.

"Ako ne budemo reagovali, najveći klubovi će postati još snažniji, dok će nama biti sve teže da im pariramo. Još je rano govoriti o određenim modelima takmičenja, ali diskusije o ligama širom Evrope se uveliko vode i aktivno učestvujemo u njima", rekao je Horšolt.

Kao jedan od najvećih problema, ako ne i najveći, kada se govori o balkanskoj ligi jeste huliganizam. Održati red u mečevima klubova "velike četvorke" - Crvena zvezda, Partizan, Dinamo Zagreb, Hajduk Split - i ne samo između njih, nešto je što trenutno niko ne može (ili ne želi) da garantuje.

"Situacija na Balkanu je sigurno stabilnija nego pre 10 godina, ali rizik od problema koje bi pravili navijači tokom utakmica i dalje postoji. Ako bi se organizovala takva liga, biće potrebno mnogo posla u radu sa navijačima", smatra Partizanov direktor.

Iliev smatra da bi igranje regionalnog takmičenja imalo smisla jedino ako ono klubovima omogućava prohodnost među najbolje.

"Ako bi šampion balkanske lige išao direktno u grupnu fazu Lige šampiona, uz mesto u Ligi Evrope i dva mesta u kvalifikacijama za ova takmičenja, onda bi takvo takmičenje imalo svrhu. Ako ne bi bila omogućena prohodnost u UEFA takmičenja, onda se postavlja pitanje zašto bi se uopšte igralo", smatra Iliev, uz zaključak:

"Ako bi balkanska liga donela mogućnost klubovima da igraju Ligu šampiona i Ligu Evrope, pitanje o njenom pokretanju ne bi trebalo postavljati".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar