Sjećanja - video: Najdramatičnija trilogija jugoslovenskog fudbala...!

Dan kada je magla spasla veliki Milan! Crvena zvezda pre 28 godine imala kolosalnu šansu da eliminiše Rosonere, ali nije mogla protiv viših sila!

Fudbal 09.11.2016 | 23:15
Sjećanja - video: Najdramatičnija trilogija jugoslovenskog fudbala...!
Bila je to velika fudbalska trilogija. Dramatičnija od one iz 1974. godine koju je u Frankfurtu protiv Španije rešio Josip Katalinski. Bez obzira što ova nije imala hepiend za navijače Crvene zvezde.

Dolazili su u Beograd i Real i Bajern i Barselona, ali niko nije imao takvu esenciju kvaliteta, iskustva i timske hemija kao veliki Milan predvođen Arigom Sakijem. Rosoneri su stvarali veliki tim sa trojicom Holanđana – Van Bastenom, Gulitom i Frankom Rajkardom. Svi su im predviđali šetnju do trofeja Kupa šampiona. Negde je tako i bilo, osim u dvomeču, tačnije tromeču sa Crvenom zvezdom.

Predstavnik Jugoslavije pokazao je zube na San Siru. Tradicionalnim majstorskim slalomom Dragan Stojković Piksi je u završnici prvog poluvremena doveo crveno-bele u vođstvo. Izjednačio je sedokosi Paolo Virdis.



Čekao se revanš u Beogradu, a ispostaviće se da taj 9.novembar 1988.godine predstavlja sublimaciju velikog ponosa i još veće tragedijev za navijače Crvene zvezde. Drim tim iz Milana za koji su pored nabrojanih Holanđana igrali Kostakurta, Barezi, Maldini, Gali i Ančeloti držao se zubima za vazduh kako bi preživeo. Ili da se malo našalimo i kažemo: držao se zubima za maglu.

Zvezda predvođena Brankom Stankovićem uradila je sve što je do nje. Nisu Rosoneri imali rešenje za taktičku savršenu partiju Crvene zvezde. Iako je imala rezultat koji joj je ostavljao prostor za kalkulacije Zvezda je jurišala ka golu Galija. Milan je preživeo prvo poluvreme, ali je u 52. minutu Dejan Savićević doneo veliku radost. Posle skraćenog kornera poslao je raketu u Milanovu mrežu. Samo što taj gol nisu mogli svi da vide.

Magla biblijskih razmera se spustila  na Topčidersko brdo. Kao nikad pre, ili što je još važnije kao nikad posle tog 9. novembra 1988. godine. Bio je to adut za koji su se uhvatili superstarovi Milana. Kada su videli da bi evropski put mogli da okončaju u Beogradu Gulit, Rajkard i Van Basten su po Marakani proganjali glavnog arbitra Ditera Paulija. Bilo je potrebno da meč ne bude prekinut do 67. minuta. Međutim, arbitar je samo tri minuta ranije odlučio da odsvira kraj. Istina, nisu postojali elemntarni uslovi za fudbal, ali... Bili su to, ispostaviće se, minuti koji su određivali zbivanja u evropskom fudbalu narednih nekoliko godina. Sigurno znate šta se potom desilo: Milan je u ponovljenom meču slavio posle penala.

Koliko je Milan te sezone bio dominantan najbolju ilustruju sledeći podaci: Rosoneri su u polufinalu pregazili Real Madrid ukupnim rezultatom 6:1. Dok su u završnoj predstavi torpedovali Steauu na Nou Kampu (4:0). Bila je to prva od tri vezane evropske titule Milana.



Izvor: mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mile

10.11.2016 05:40

To su bila vremena!!!

ODGOVORITE