Kakve uštede prave institucije BiH?

Komisija za finansije Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH usvojila je danas Izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu. Raspravljalo se i o revizorskim izvještajima Institucija BiH.

Bosna i Hercegovina 07.11.2016 | 20:55
Kakve uštede prave institucije BiH?
Za opozicioni SNSD Izvještaj o izvršenju budžeta Zajedničkih institucija BiH je neprihvatljiv. Oni tvrde da se budžet koji usvoji Parlamentarna skupština, razlikuje od budžeta koji se na kraju godine realizuje.

"To prestruktuiranje budžeta, šta se tu dešava? Neka ministarstva po tri puta se pojavljuju sa zahtjevom za grantove, a niko ne zna kako se ti grantovi dijele", smatra poslanika SNSD-a Dušanka Majkić.

Šef Kluba poslanika DS-a Aleksandra Pandurević smatra da je Savjet ministara BiH odžao lekciju entitetskim vladama kako se racionalno troši budžetski novac.

"Samo na materijalnim troškovima, Institucije BiH prošle godine napravile su uštedu od 23 miliona, što je šest hiljada prosječnih godišnjih penzija u Republici Srpskoj, a prvi put od formiranja Zajedničkih institucija BiH nije bilo povećanja broja zaposlenih. Ono što zabrinjava u Izvještaju o izvršenju budžeta je alarmantan rast javnog duga BiH", smatra Pandurevićeva.

"Spoljni dug BiH 2006. godine, kada je na vlast došao SNSD, bio je četiri miliona maraka, a na kraju 2015. je devet miliona, što je rast od 125%. Koja privreda to može da izdrži? Posebno brine činjenica da je javni dug Republike Srpske po glavi stanovnika duplo veći od javnog duga Federacije, a raste i unutrašnji dug Srpske. To je nešto čime Vlada Republike Srpske mora ozbiljno da se pozabavi", ističe Pandurevićeva.

Kada su u pitanju revizorski izvještaji, nezadovoljna je i opozicija i vladajući. Ističu da je nedopustivo da jedna od najvažnijih finansijskih institucija u BiH - Uprava za indirektno oporezivanje dobije mišljenje sa rezervom.

Kada su revizorski izvještaji u pitanju zabrinjava i činjenica da se preporuke revizije ne poštuju, te da se ozbiljnim propustima u finansijskom poslovanju pojedinih institucija ne bavi Tužilaštvo BiH.

Postavlja se pitanje da li bespotrebno plaćamo revizore i da li oni rade besmislen posao?



BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

POSAVAC

07.11.2016 22:11

TESKO ONOM KOGA BABA DUSANKA STITI I CUVA, DOKAZANA LOPURDA, KOJA MOZE DA POSTOJI SAMO U OVOJ LOPOVSKOJ DRZAVI.

ODGOVORITE