Nivo Kupe za 24 časa porastao 3,5 metra

Nivo rijeke Kupe na granici Slovenije i Hrvatske za 24 časa porastao je za čak 3,5 metra i danas iznosi četiri metra, ali nema opasnosti od poplava.

Republika Srpska 06.11.2016 | 16:45
Nivo Kupe za 24 časa porastao 3,5 metra
Obilne padavine noćas i juče uticale su na rast vodostaja nekih rijeka, a posebno Kupe, čiji nivo je juče iznosio 56 centimetara, prenose hrvatski mediji.

Nivo Kupe na granici Hrvatske i Slovenije je trenutno u padu, ali se povećava u mjestima nizvodno. Za sada nema opasnosti od poplava ni za jedno mjesto nizvodno od sela Kupa, a ukoliko se padavine na tom području smanje, kao što najavljuju meteorolozi, ne bi trebalo da bude daljih porasta vodostaja.

Osim Kupe, porastao je i nivo Raše u Potpićnu sa 136 na 447 centimetara, kao i vodostaj Pazinčice i Rječine, ali stanje se postepeno smiruje.

Obilna kiša pala je u Istri, najviše u mjestu Matulji - 45 litara po metru kvadratnom, a na Jadranu je uzrokovala potop brodica. Meteoalarm objavio je crveno upozorenje za područje Istre, Kvarnera i Gorskog kotara zbog očekivanih jakih padavina i jakog vjetra, koji na udare može da dostigne brzinu veću od 100 kilometara na čas.

Duž cijelog Jadrana na snazi je narandžasto upozorenje zbog jakih udara vjetra, a snažan vjetar duvaće i u unutrašnjosti Hrvatske zbog čega je od zagrebačkog područja do Slavonije i Baranje na snazi žuto upozorenje.

Iz Hrvatskog auto-kluba saopšteno je da jak vjetar povremeno usporava saobraćaj na auto-putu A1 Zagreb-Split između čvorova Bosiljevo i Otočac, te na auto-putu A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Ravna Gora i Kikovica.

Magla mjestimično smanjuje vidljivost u Gorskom kotaru, a ima je i na auto-putu Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo i Kikovica.

Izvor: SRNA

Komentari / 0

Ostavite komentar