PL: Bitka za sjever Londona! Arsenal - Totenhem...

Pevci se u Arsenalovom dvorištu večito ponašaju kao pilići, da li je vreme da razmahnu krila? Tobdžije su poslednji međusobni meč na Emirejtsu u Premijer ligi rešile u svoju korist još u septembru 2013. godine, ali su na poslednjih 26 okršaja na svom terenu poražene samo jednom.

Fudbal 06.11.2016 | 12:30
PL: Bitka za sjever Londona! Arsenal - Totenhem...
Praznik fudbala u engleskoj prestonici. Arsenal i Totenhem odmeriće snage u 163. prvenstvenom, odnosno ukupno 184. derbiju severnog Londona (nedelja 13.00, TV Sportklub 1) i okršaju koji bi u značajnoj meri mogao da odredi dalji tok prvenstvene trke. Tobdžije i dalje imaju ogromnih problema sa povredana, ali im to nije smetalo da se posle 10 odigranih kola nađu na deobi liderske pozicije u Premijer ligi. Pevci ne znaju za pobedu u prvenstvu više od mesec dana, ali su i pored toga na samo tri boda udaljenosti od današnjeg rivala.

Oba tima u ovaj meč ulaze sa ogromnim imperativom, pa takav odnos prema igri redovono donosi i vrlo efikasne utakmice. Dva prošlogodišnja okršaja ovih timova okončana su nerešenim rezultatima, ali je palo ukupno šest golova. Na Emirejtsu je bilo 1:1, a na Vajt Hart Lejnu 2:2. Ipak, meč u trećoj rundi Liga kupa pripao je Tobdžijama, koji su u gostima slavili sa 2:1.

Arsenal je možda na prvi pogled favorit u ovom okršaju, jer se nalazi u boljoj formi, ali ekipa Arsena Vengera ovog rivala nije savladala na svom terenu u prvenstvu još od septembra 2013. godine. Od tada do danas su odigrana dva međusobna meča na Emirjetsu u Premijer ligi i oba puta je bilo nerešeno identičnim rezultatom (1:1). Ipak, podatak da su Tobdžije u poslednjih 26 mečeva samo jednom poražene od Spursa na svom terenu svakako deluje deprimirujuće za gostujući tim. To se dogodilo u novembru 2010. godine kada su Pevci golom Junesa Kabula krunisali sjajnu igru u drugom poluvremenu i stigli do velikog preokreta (2:3).

Totenhem u poslednje vreme igra prilično čvrste i neefikasne mečeve, što se ne može reći i za Arsenal, čije utakmice obiluju golovima. Golove i to na obe strane treba očekivati i u njihovom okršaju, jer pogodaka poslednji put u nije bilo u februaru 2009. godine. Od tada do danas odigrano je 13 međusobnih mečeva ova dva tima.
„Dolaze nam teški mečevi, kompletan novembar će biti težak. Ali tokom ovog meseca ćemo saznati više o sebi. Ovo je izuzetno važan meč. Mi smo u dobroj poziciji u prvenstvu, ali želimo da je dodatno učvrstimo“, rekao je Arsen Venger, koji na ovom meču neće moći da računa na Pereza, Mertezakera i Velbeka, dok su pod velikim upitnikom Beljerin, Monreal, Kazorla, Gibs i Volkot. Francuz je za većinu njih verovatno tek na poslednjem treningu saznao da li će biti potpuno spremni za ovaj meč.

Kada je govorio o novembru Venger je to činio vrlo svesno, jer se radi o mesecu koji Arsenalu tradiconalno ne odgovara. Od dolaska iskusnog stratega prošlo je 20 godina, a Arsenal je tokom dve decenije odigrao 78 prvenstvenih mečeva u Premijer ligi i prosečno osvajao 1,59 bodova po meču.

Totenhem ima zavidne rezultate, možda i daleko bolje od svih ostalih klubova iz vrha engleskog fudbala, s obzirom na odnos uloženog novca i broj osvojenih bodova u poslednjih nekoliko sezona. U prethodna dva prelazna roka upravi kluba sa Vajt Hart Lejna prioritetniji je bio projekat izgradnje novog stadiona nego ulaganje u igrački kadar, što će dati finansijski rezultat na duže staze.

Ipak, pruženo je maksimalno povrenje Maurisiju Poketinu, koji je svakako najzaslužniji za konstantne rezultate Pevaca u poslednje vreme.
„Arsenal je u polslednjih 20 godina pod Arsenom Vengerom jedan od najkonstantnijih klubova na svetu, tako da nas je teško porediti u ovom trenutku. Želimo da budemo jedni od najboljih, ali još uvek gradimo trening centar, novi stadion i naš tim. Ali, to neće značiti da ćemo se skloniti iz takmičenja, moramo da budemo agresivni i pokušamo da budemo bolji on njih. Biće uzbudljiv, težak meč i veliki izazov za oba tima“, rekao je Poketno.

Argentinski stručnjak takođe ima svoje tegobe pred veliki derbi. Tobi Aldervireld je definitivno ispao iz konkurencije, ali je vrlo važno to što će navalu predvoditi Hari Kejn. Musa Dembele i Erik Lamela su neizvesni, a zbog suspenzije Poketino neće moći da računa ni na Musu Sisoka. Štoperski tandem će verovatno činiti Erik Dajer i Jan Fertongen. Zanimljiv je podatak da Pokotetino nema poraz u dosadašnja četiri okršaja sa Arsenalom, a ako veže i peti ući će u istoriju ovih okršaja, kao prvi trener koji nije poražen u prvih pet mečeva sa Tobdžijama.

Iako je dobio mnogo kritika na svoj račun u prošlonedeljnoj utakmici između Mančester junajteda i Barnlija, verovatno najbolji engleski sudija, Mark Klatenburg deliće pravdu i na derbiju severnog Londona. Radi se o arbitru koji je ove godine sudio finale Lige šampiona i finale Evropskog prvenstva, pa bi bilo suvišno govoriti o njegovim kvalitetima.

ARSENAL – TOTENHEM (13.00, TV Sportklub 1)

Stadion: Emirjets
Kapacitet: 60.432
Sudija: Mark Klatenburg

ARSENAL (4-2-3-1): Čeh – Beljerin, Mustafi, Koščielni, Monreal – Kokelan, Kazorla – Volkot, Ozil, Ivobi – Sančez.

TOTENHEM (4-2-3-1): Loris – Voker, Dajer, Fertongen, Rouz – Vanjama, Vinks – Son, Ali, Eriksen – Kejn.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar