Štrajk u "Trendteksu" završen otkazima

Podjelom radnih knjižica za 45 radnica završen je štrajk u trebinjskom “Trendteksu”, tekstilnom preduzeću u kojem je od polovine oktobra pa do danas otkaze dobilo oko 100 radnika.

Republika Srpska 03.11.2016 | 22:34
Štrajk u "Trendteksu" završen otkazima
Radnice "Trendteksa", njih 38 koje su imale rješenja na neodređeno vrijeme i sedam kojima je istekao ugovor, preuzele su svoje radne knjižice i nisu željele da se vrate na posao, jer je poslodavac odbio sve njihove zahtjeve.

“Rukovodstvo nije moglo da nam izađe u susret sa jednim slobodnim danom u nedjelji, osmočasovnim radnim vremenom, minimalnim toplim obrokom i nekom pristojnom platom i dobili smo knjižice. Oni su nama samo nudili rad; samo da radimo, pa koliko nam daju”, kaže Gordana Runjevac, bivša radnica “Trendteksa”.

“Mi smo spremni za rad, samo za normalnog poslodavca koji će da poštuje minimalan uslove radnika”, istakla je Slobodanka Pikić, bivša radnica “Trendteksa”.

Od prvog dana štrajka radnice su se žalile na stalna povećenja normi.

“Počeli smo da radimo sa 80 komada kombinezona, nakon pola godine oni su podigli normu na 130, potom na 150, pa na 180, pa do 220. Oni sada traže 220 komada u jednoj proizvodnoj liniji koja broji 22 radnika, a operacija ima 75. Svaka žena bi trebalo da radi po 3 ili 4 operacije”, rekla je Gordana Runjevac.

Na drugoj strani, rukovodstvo “Trendteksa” ima svoju priču koju potkrepljuje Zakonom. Direktor Senka Starčević tvrdi da im nije bila želja da podijele ovoliko otkaza, ali ni da prihvate uslove radnica koje su bile u štrajku. Prema njenim riječima, norma se ne mjeri u komadima nego u minutama i to tako što se od radnika zahtjeva da u toku dana efektivno rade od 350 do 400 minuta, a sa prvih 12 žena raskinuti su ugovori jer to nisu uspjele da postignu.

“Cilj `Trendteksa` nije bio davanje ovoliko otkaza. Desilo se da je 16. oktobra istekao ugovor o radu 38 zaposlenih, sa njih 12 se nije produžio zbog loše produkativnosti, a sve ovo naknadno što je došlo poteklo je od njih samih zato što su prekinule proizvodnju”, tvrdi Senka Starčević, direktor “Trendteksa”.

Ipak, radnice tvrde da je haos u u firmi počeo kada se pojavila inspekcija rada, koja je prilikom kontrole konstatovala brojne nepravilnosti, među kojima je bio i navedeni prekovremeni rad i onemogućavanje radnicama da imaju slobodan dan.

“Poslije inspekcije rada počeo je haos u proizvodnji. Mi smo krivi što je inspekcija došla, mi smo prijavili nepravilnosti, mi nećemo da radimo 10 sati. Tih prvih 20 otkaza koji su oni podijelili jednostavno je bila opomena - moraš da radiš kako ja kažem inače te čeka ista sudbina”, kaže Gordana Runjevac.

Rukovodstvo kaže da riješava primjedbe republičkog inspektora, te tvrdi da je proizvodnja u ovom preduzeću nastavljena sa 42 radnika, a da je radnicama koje su ostale bez posla i dalje ostavljena mogućnost da se vrate za mašine.

BN televizija

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

TRN

03.11.2016 15:23

Cuj molim te jedan dan slobodno pa niste vi u Svajcarskoj nego u Dodikstanu!!!!

ODGOVORITE
Name

A TI

03.11.2016 16:56

A reci mi koliko ti radis ili da li uopste radis ?

Name

re

03.11.2016 17:12

Normalno da radim nisam ja neka fukara da spavam do podne sa mojih 38.

Name

Ooop

03.11.2016 15:35

Ugasite preduzece i stvar rijesena.

ODGOVORITE
Name

pero

03.11.2016 18:04

Tu je jos i dobro da vi vidite kako se u Gradiskom Jelsingradu izrabljuju radnici,nema slobodnog dana,radi se i nedeljom,sastave po dvije smjene,najgore je kad iz druge,produzis i trecu smjenu,izrabl

Name

lolo

03.11.2016 16:15

Evo, jednu mladju cu ja izdrzavati, samo neka se javi. A u kuci uvijek ima posla...

ODGOVORITE
Name

Realno

03.11.2016 17:20

Pravili ste vjestacke strajkove u Tesli a radile ste pet dana od sedam do tri. Primile sve plate i tople obroke i radile modnu konfekciju. Sad radite HTZ opremu sedam dana za manje od minimalca. Istina boli zar ne? Pritom da ne bude zabune ne mislim na period kad je Jankovicka upravljala fabrikom.

ODGOVORITE
Name

Samo gazi

03.11.2016 18:31

Gazi rudonja, čizme ti se pozlatile. Koji idiot moraš da budeš, kada čekaš platu mjesecima i godinama????? Prva plata kasni sedam dana, zdravo šefe... Neka dovede svoju svekrvu, punicu, švalerku... pa neka rade.

ODGOVORITE