Mališani ostali bez stručne terapije

Roditelji djece sa posebnim potrebama iz Doboja protestovali su juče zbog otpuštanja stručnjaka iz Centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju, koji su učinili mnogo da bi njihovi mališani napredovali.

Republika Srpska 03.11.2016 | 15:20
Mališani ostali bez stručne terapije
Ogorčeni roditelji su negodovali što umjesto stručnih logopeda i fizijatra, koji su otpušteni, u ovom centru namjeravaju da zaposle pripravnike.

Prema riječima roditelja, umjesto stručnjaka, sa njihovom djecom će raditi pripravnici, koji nemaju dovoljno iskustva.

Majka dječaka koji je godinu dolazio na logopedski i fizikalni tretman Sabina Omerović kaže da je njen sin za to vrijeme postigao odlične rezultate.

"Moj sin sada treba da ide u šesti razred i ako mu prekinu tretman i ne postigne ono što se traži, neće moći da pohađa redovnu nastavu" rekla Omerovićeva.

Ona je naglasila da u Centru sada nemaju nijednog logopeda, već su djeca upućena u dobojski Dom zdravlja.

"Tretman kod logopeda u Domu zdravlja mogu da imaju samo jednom mjesečno i to u trajanju od pola sata, što je nedovoljno. Da bi naša djeca napredovala trebalo bi da ih vodimo privatno kod logopeda, a za to nemamo novca, jer samo jedan tretman košta 15 KM" kazala je Omerovićeva.

Prema njenim riječima, preporučuju se tri časa sedmično, a s obzirom na to da Omerovićeva ima dvoje djece koje vodi logopedu, mjesečno mora da izdvoji 360 maraka.

Pet puta sedmično na grupnu i tri puta na fizikalnu terapiju svoje šestogodišnje dijete dovodila je i Danijela Savić. Ova zabrinuta majka kaže da djeca nemaju vremena da se privikavaju na novog logopeda.

"Gubimo dva mjeseca dok se dijete privikne. Ne može jedan pripravnik da radi i logopedski i fizikalni tretman, jer zašto onda postoji sistematizacija posla. Usluge u Centru nismo ništa plaćali. Sve je finansirao grad, ali to ne znači da na ovakav način naša djeca treba da ostanu bez terapeuta" poručila je Savićeva.

Direktor Centra Zlatko Spasojević tvrdi da radnici nisu otpušteni, već im je 31. oktobra istekao ugovor o radu. On je kazao da je ostalo dovoljno stručnih kvalifikovanih radnika da bi ustanova mogla da nastavi da pruža adekvatne usluge korisnicima Centra.

"Angažovana su tri fizioterapeuta. Grupni rad je u toku i ne vidim razlog da se na ovakav način iskazuje nezadovoljstvo. Shvatam roditelje u potpunosti, a ovaj mali problem sa logopedom veoma brzo će biti riješen" rekao je Spasojević.

Predsjednik dobojskog Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama Rajko Todorović je kazao da oko 130 djece koristi usluge ovog centra. On je roditelje pozvao na strpljenje, dok ne pronađu potrebni stručni kadar.

Centar

Centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju otvoren je u junu prošle godine. Grad Doboj, Ambasada SAD u BiH i donatori uložili su u njegovu gradnju više od 1,5 miliona maraka.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 0

Ostavite komentar