Specijalna dozvola! Navijači u Tajlandu konačno smiju da - navijaju!

Čudno je ovih dana bilo na tajlandskim fudbalskim i drugim utakmicama. Publika na tribinama, a podrške voljenom timu nema. To će se sada promeniti, jer su navijači dobili dozvolu - da navijaju.

Fudbal 05.11.2016 | 19:00
Specijalna dozvola! Navijači u Tajlandu konačno smiju da - navijaju!
Pomalo neobična situacija počela je sredinom oktobra kada je naciji saopšteno "Kralj Bumibol Aduladej preminuo je posle duge bolesti". Ta vest iz kraljevske palate, o smrti čoveka koji je tokom čak sedam decenija na tronu važio je za ličnost koja ujedinjuje zemlju, rastužila je mnoge. Istog dana, zvanično je saopšteno da sledi 30 dana žalosti zbog odlaska čoveka koji nije imao političku moć, ali je bio faktor ujedinjenja u politički vrlo podeljenoj državi od oko 67 miliona stanovnika.

Smrt 88-godišnjeg kralja, koji je od 2014. bio skoro stalno u bolnici zbog problema sa bubrezima, plućima i srcem, nije bila iznenađujuća, jer je u pitanju ipak bio stariji, bolestan čovek, no čitav Tajland je prosto zastao, jer je ostao bez vođe na kog su se generacije već navikle. Sedam decenija vladanja, tačno od 1946. do 2016. je, uostalom, više nego što je i Franjo Josif vladao Austrijom, potom Austrougarskom (od 1848. do 1916, odnosno 68 godina), i više nego što kraljica Elizabeta vlada Britanijom (sada već 64 godine).

Tridesetodnevna žalost koja je sredinom oktobra bila propisana u ovoj azijskoj državi, podrazumevala je, između ostalog, i da nema navijanja na utakmicama. Taj rok polako ističe, a Fudbalski savez Tajlanda je rešio da se saopštenjem oglasi pred meč mundijalskih kvalifikacija sa Australijom, istakavši da se za tu utakmicu dozvoljava navijanje.

"Kralj je kralj. Ali, fudbal je fudbal", kao da poručuju iz Saveza, ističući da je vreme da se svi, polako, vrate normalnim životnim aktivnostima. Bodrenje nacionalnog tima spada u takve.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar