Vitor Oliveira - čovjek koji će vam promijeniti pogled na fudbal...!

On ne osvaja titule, ne igra Evropu i ne osvaja medalje sa velikim klubovima. On igra sa drugoligašima i redovno ih uvodi u prvu ligu! Kada kažemo redovno - stvarno mislimo redovno!

Fudbal 03.11.2016 | 22:00
Vitor Oliveira - čovjek koji će vam promijeniti pogled na fudbal...!
Vitor Oliveira je legenda portugalskog fudbala. Nikada nije bio poznat po tome što je osvajao titule, nikada nije bio poznat po tome što je uvodio velike klubove u evropska takmičenja i pravio uspehe preko granice, ali postoji jedna disciplina u kojoj verovatno niko na celome svetu ne može da se nosi sa Vitorom Oliveirom.

To je uvođenje klubova iz druge u prvu ligu. U tome je svetski šampion.

Tako nešto uspelo mu je čak devet puta u karijeri! A, pazite sada ovo - poslednje četiri godine zaredom, dakle od sezone 2012/2013 svaki put je sa različitim klubovima izborio plasman u Primeiru. Kako koji klub uvede u najviši rang, poželi mu sreću, preuzme drugi koji je ostao u drugoj ligi i naravno - odvede ga do promocije.

Prvi put mu je to uspelo sa Pasoš Fereirom (1990/1991), potom je imao seriju na kraju prošlog milenijum kada je redom u prvu ligu uvodio Akademiku (1996/1997), Uniao Leiriju (1997/1998), Belenenseš (1998/1999). Potom pauza pa podvig sa Leišoesom (2006/2007), a najveća serija počela je u sezoni 2012/2013 kada je do elite pogurao Aruku, pa redom Moreirense, Uniao de Madeiru i Čaves prošle godine.

Oliveira koji ima 62 godine kaže da ne postoji tajna u tome što radi.

"Nema tajne, samo treba da imate dobar tim, da tokom celog takmičenje tim bude izbalansiran, da imate jaku strukturu i pomalo sreće", objasio je Vitor posle svoje devete promocije u karijeri.

Nikada nije vodio najveće klubove poput Benfike, Sportinga i Porta.

"U mojim godinama nemam iluzije da odem u veliki klub. Nekada je bolje biti u drugoj ligi i boriti se za promociju. To je veoma težak korak u životu svakog trenera", rekao je Oliveiramada njemu taj korak i nije preterano težak.

Ove sezone je preuzeo Portimonense, klub u kom je i započeo trenersku karijeru. Možete da pogađate kako mu ide: posle 13 kola ne zna za poraz, prvi je na tabeli sa 33 osvojena boda, dok je drugoplasirani Aves na 26.

Na putu je da zabeleži i petu uzastopnu promociju.

Šta reći...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar