Sudovi gase 3.000 "spavajućih preduzeća"

Mnoga preduzeća u Srpskoj nemaju imovine, ne obavljaju nikakvu delatnost i ne plaćaju poreze i doprinose.

Reč je o takozvanim „spavajućim“ firmama, za koje sudovi u Republici Srpskoj u sve većoj meri pokreću postupke likvidacije po službenoj dužnosti. Na tapetu su se najpre našle one osnovane 1992. godine, od kada u sudskom registru nije bilo promena u njihovom poslovanju.

Republika Srpska 01.11.2016 | 21:51
Sudovi gase 3.000 "spavajućih preduzeća"
Tako je Okružni privredni sud Doboj do sada pokrenuo ukupno 1.275, a onaj u Bijeljini 277 postupaka likvidacije preduzeća po službenoj dužnosti.

U bijeljinskom Okružnom privrednom sudu kažu da je u 139 slučajeva postupak likvidacije zaključen.

"Postupak likvidacije po službenoj dužnosti u Republike Srpske pokreće se i sprovodi nad preduzećima koja su upisana u sudski registar, a nemaju imovine niti obavljaju bilo kakvu delatnost, ne plaćaju poreze i doprinose i nisu uskladili poslovanje sa zakonom. Praktično, postoje samo na papiru i popularno se nazivaju „spavajućim subjektima“,kaže portparol ovog suda Igor Grkinić.

U ovom sudu predviđaju da će postupkom likvidacije po službenoj dužnosti biti obuhvaćeno oko 3.000 preduzeća.

U Privrednoj komori Republike Srpske kažu da je, kad je reč o likvidacijama, Srpskoj potrebno fleksibilnije zakonsko rešenje.

"Gašenje preduzeća je komplikovano i preskupo, zbog čega mnoge firme postoje samo formalno. Novim propisom predviđena je dobrovoljna likvidacija, koju bi provelo samo preduzeće u proceduri predviđenoj zakonom. To podrazumeva manji trošak i brže gašenje", kaže portparol ove komore Vladimir Blagojević.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

vss

02.11.2016 16:57

Stecajna mafija radi punom parom.

ODGOVORITE