Isusov grob otvoren nakon pola milenijuma

Delovi grobnice u koju je, prema verovanju, položeno raspeto telo Isusa Hrista, sačuvani su u podzemlju Crkve Hristovog groba u Jerusalimu. Ispod spoljašnje mermerne oplate nalazi se napukla ploča od tesanog kamena s malim urezanim krstom. Moguće je da je upravo ona poslednje ovozemaljsko počivalište Sina Božjeg.

Svijet 01.11.2016 | 13:10
Isusov grob otvoren nakon pola milenijuma
Ovo su prvi rezultati rada međunarodnog tima arheologa koji, predvođeni profesorkom Antonijom Moropoluom sa Atinskog univerziteta, radi na rekonstrukciji Crkve Hristovog groba u Jerusalimu. U ovu grupu naučnika već danima su uprte oči svetske javnosti, posebno hrišćanskih vernika. Prvi put posle gotovo šest vekova oni su otvorili mesto koje se smatra Hristovim grobom.

Grobnica kojoj se klanja ceo hrišćanski svet sastoji se od kamenog odra u vidu udubljenja u zidu, isklesanog od krečnjaka od koga je sazdana unutrašnjost pećine. Mermerne ploče zatečene na površinskim slojevima naučnici objašnjavaju zaštitom svetog mesta. One su, navodno, postavljene u prošlosti, u želji da se spreči otkidanje delova kamena koje su hodočasnici uzimali kao relikvije.

Od petka, kada je svetlo dana prvi put palo na poslednje ovozemaljsko počivalište Sina Božjeg, do juče ujutru trajala je trka arheologa s vremenom. Tim naučnika dobio je blagoslov jerusalimskog patrijarha Teofila za istraživanje Isusove grobnice u trajanju od svega 60 časova. Arheolozi su to vreme iskoristili da istraže unutrašnjost grobnice, kao i da uzmu uzorke materijala koji su se zatekli u njenoj unutrašnjosti.

"Uzbuđen sam. Kolena mi se pomalo tresu, jer ovo nisam očekivao" rekao je u nedelju arheolog Frederik Hibert, član istraživačkog tima. "Ne možemo apsolutno da tvrdimo, ali sve deluje kao jasan dokaz da lokacija grobnice dosad nije pomerana, što je pitanje koje decenijama postavljaju naučnici i istoričari."

U prilog teze da se na mestu današnje Crkve Svetog groba i pre dva milenijuma zaista nalazila grobnica, naučnici navode svoje otkriće zidova autentičnih krečnjačkih pećina za sahranjivanje ispod hrama.

"Ova ploča je sveti kamen. On je poštovan vekovima, ali tek sada zapravo može da se vidi" rekla je vođa projekta Antonija Moropolu, koji rukovodi očuvanjem i restauracijom unutrašnjosti hrama.

Vest da je posle gotovo šest vekova svetlo dana prodrlo u grobnicu Isusa Hrista obišla je svet. Preko internet-sajta čuvenog magazina "Nacionalna geografija", vernici i ljubitelji starina sa svih kontinenata mogli su da prate radove u najpoznatijem jerusalimskom hramu.

Pod budnim okom desetina pravoslavnih i katoličkih monaha koji su naučnicima otvorili vrata kapele za koju se veruje da čuva mesto vaskrsenja, u petak je skinuta mermerna ploča. Ispod table naučnici su pronašli veliku količinu kamenja. Arheolozi će narednih nedelja, komad po komad, analizirati sadržaj grobnice.

"Iznenađeni smo količinom materijala koji smo otkrili ispod ploče. Naučna anliza će trajati dugo, ali ćemo konačno moći da vidimo originalnu kamenu površinu na koju je, prema verovanju, položeno Hristovo telo" kaže arheolog Hibert, ne krijući zadovoljstvo što je deo tima koji radi na istraživanju grobnice poslednji put otvorene 1555. godine.

Crkva Hristovog groba ili Crkva Vaskrsenja Hristovog nalazi se na brdu Golgota, unutar zidina Starog grada Jerusalima i, ne bez razloga, smatra se središtem hrišćanskog sveta. Hram je podignut nedaleko od mesta gde je Isus razapet. Ova bogomolja duhovno je sedište patrijarha jerusalimskog, a korišćenje crkvenog kompleksa prema drevnim pravilima podeljeno je između nekoliko hrišćanskih crkava.

SVET OČEKUJE NAUČNE DOKAZE

OD kolega koje rade na istraživanju Crkve Hristovog groba, stručna javnost, ali i čitav svet, očekuje jake naučne argumente da je na tom mestu Hrist zaista bio sahranjen - kaže direktor Arheološkog projekta "Viminacijum" Miomir Korać.

Jedan od naših najcenjenijih arheologa podseća na to da stručnjaci ove struke imaju prohodnost kroz vreme, ali i da svaki zaključak mora da ima čvrsto naučno utemeljenje.

"Pitanje autentičnosti Hristovog groba izuzetno je delikatno. Ono zadire u religiju miliona ljudi. Istraživanje njegove unutrašnjosti složen je posao, jer je reč o 20 vekova istorije na jednom mestu. Od kolega koje tamo rade, zbog toga se očekuje snažna argumentacija. Ukoliko ona izostane, njihov rad biće samo jedan od mnogih pokušaja", kaže Korać.

HILjADE HODOČASNIKA

Radovi na obnovi kapele u čijem je podnožju Hristov grob prvi su koji se izvode na ovom objektu posle više vekova. Crkva Hristovog groba datira iz vremena cara Konstantina i carice Jelene, a današnji izgled dobila je u vreme krstaša. Jedno je od duhovnih obeležja svete zemlje Jerusalima, koju godišnje poseti na stotine hiljada vernika iz celog sveta.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Karadoz

01.11.2016 12:23

Sve u redu a nadjose li sta?

ODGOVORITE
Name

Munja

01.11.2016 12:29

Kakav Isus i bakarači biznis je u pitanju

ODGOVORITE
Name

Mojsije

01.11.2016 14:04

Da li znate ko je prvi kročijo u Isusov Grob??

ODGOVORITE
Name

Re

01.11.2016 16:47

Isus nije nikad umro nego je uzdignut na nebo i njegov povratak je jako blizu

Name

Mojsije

01.11.2016 22:51

Odgovor Nalazimo u Svetom Pismu ili Bibliji i to u Matej 28:1-8

Name

Mojsije

01.11.2016 23:24

Djelomično se slazem sa RE, Sveto Pismo govori nešto više o tome, u Jovan ili Ivan 3:16,a takodjer u Danilu ili Danijel 7:13 ,14, Otkivenje 1:5-7