"Haški tribunal - pesnica NATO-a"

Dokumentaciono informacioni centar "Veritas" na ovogodišnjem Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga čitaocima je ponudio "Hroniku prognanih Krajišnika 4", koja sadrži pismo generala Ratka Mladića direktoru "Veritasa" Savi Štrbcu u kojem Haški tribunal opisuje kao adski sud i udarnu pesnicu NATO-a usmjerenu ka uništenju srpskog naroda.

Srbija 29.10.2016 | 21:47
"Haški tribunal - pesnica NATO-a"
Štrbac je rekao Srni da mu je general Mladić pismo uputio u novembru prošle godine kada je kao svjedok odbrane svjedočio u procesu koji se vodi protiv Mladića i da sadržaj u pismu predstavlja vjerovatno najintrigantniji dokument objavljen na ovogodišnjem Sajmu.

On kaže da se iz pisma vidi da je general Mladić savršeno svjestan svoje pozicije i toga da je osuđen i prije suđenja.

Štrbac je istakao da je interesantno vidjeti kako general Mladić, kome su svjetski mediji i politika nametnuli percepciju "žestokog krvoloka", vidi rat koji se vodio 90-tih.

"Mladić mi u pismu kaže: `Moj brate Savo, politika je vodila rat, a vojska je vodila oružanu borbu. Ko je i šta uradio u tom periodu, daće odgovore vrijeme. Ono teče, teče i sve se mijenja i istorija će reći svoje mišljenje kada za to dođe vrijeme. Vrijeme je neumoljiv sudija", naveo je Štrbac dijelove pisma koje mu je uputio general Mladić.

Prema njegovim riječima, posebno je interesantno Mladićevo viđenje srpskog naroda.

"Pitam se, da li mi Srbi volimo sebe, da li poznajemo sebe i zašto smo ovakvi. U čemu se mi Srbi možemo složiti, šta je za nas suverenitet, integritet, čast i ponos", pita se general Mladić u pismu.

Štrbac navodi da je sa Mladićem u povremenom kontaktu posredstvom njegovih advokata, a da su prilikom susreta, nakon kojeg je uslijedilo pismo, bili u poziciji samo da jedan drugom klimnu glavom i mahnu rukom.

Bez obzira na način na koji Haški tribunal funkcioniše, Štrbac smatra da sa međunarodnim pravosudnim institucijama treba sarađivati i dostavljati im dokumentaciju, jer će nju neko i nekad morati uvažiti i pročitati.

"Od ignorancije nemamo ništa. Uspjeh je što smo dostavili dokumente i Hagu i Međunarodnom sudu pravde i sudu u Čikagu. Tako da je to sada svjetska baština. Za 50 i više godina, kada neko bude izučavao, naići će i na naše dokumente. Svjedočiće o ovom vremenu i sigurno će biti drugačije tumačeno", smatra Štrbac.

On je rekao da je to izuzetno važno za istoriju i istinu jer su Srbi kao narod nemarni, a to je posebno vidljivo kroz činjenicu da ne postoje spiskovi srpskih žrtava iz ratova u 20. vijeku, uključujući najveće stratište Jasenovac.

Štrbac ukazuje na potrebu da Srbi njeguju kulturu sjećanja i prisjete se svojih stradalih, ne samo na institucionalno organizovanim memorijalima, već direktnim odlaskom na mjesta stradanja i dostojanstvenim pomenom.

"Hronika prognanih Krajišnika 4" biće promovisana danas u 16.00 časova u sali "Vasko Popa" /Hala 1A/.

O knjizi će govoriti Sanda Rašković Ivić, Čedomir Antić, Mira Jovanović, Predrag Vasiljević, Đurđica Popović i autor Savo Štrbac.

Izvor: Srna

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

haha

29.10.2016 15:30

Hala 1A... A i nije ni za sta drugo nego za hale.

ODGOVORITE
Name

Virus

29.10.2016 17:31

Nas Srbe treba da bude sramota kako smo prodali naseg najzasluznijeg stvaraoca RS.

ODGOVORITE
Name

MIHAILO Mikic

29.10.2016 19:59

Kod danasnjih SRBa koji su napustili zbog jugoslavenstva i komunizma Svetosavlje kao vrhunac hriscanske pravoslavne nacionalne ideologije i SRBski nacin zivota sve ima svoju cijenu! General Mladic je u pravu. Vreme ce pokazati kakvu je ulogu odigrala u ratu bivsa JNA a kakvu "politicari" za koje se moze slobodno reci da su oni bili CRVENE USTASE. Vojska je bila zloupotrebita kao i svi narodi u Jugislaviji od strane UDBE i njezini politicara koji su svojim radom ispunili Odluku Cetvrtog Kongresa KPJ o razbijanju i unistenju Jugoslavije kao veliko SRBske tvorevine. Te istine koju su vodeci komunisti Jugoslavije cijeli vreme krili radeci podmuklo na njezinom rusenju jos uvijek nisu svjesni bivsi gradjani Jugoslavije.

Name

re miHajlo

30.10.2016 08:26

Opet nisi popio terapiju.Jesi li uradio DNK.

Name

mf

30.10.2016 09:10

Mihajilo to je bas tacno tako

Name

pero

29.10.2016 23:40

Njega je prodao Tadić iz Srbije pa je izgubio izbore.

ODGOVORITE
Name

MladaBosna

30.10.2016 13:14

Hag nije sud prava i pravde vec Fasisticke politike NATO u kojem sude samo SRBE.

ODGOVORITE