Težak položaj građevinskih radnika

Situacija u sektoru građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti izuzetno je teška, rečeno je juče na sastanku Regionalnog odbora Sindikata radnika iz te oblasti u Istočnom Sarajevu. 

Republika Srpska 29.10.2016 | 10:17
Težak položaj građevinskih radnika
Posljednji Kolektivni ugovor radnici u građevinarstvu i stambeno-komunalnom sektoru potpisali su 2006. godine i on više ne važi, a najniža cijena rada od 125 maraka nije se povećavala već osam godina.

"Građevinari u Republici Srpskoj imaju najmanje plate i u teškoj su situaciji, jer se građevinarstvom bave uglavnom privatne firme u kojima su radnici prepušteni na milost i nemilost poslodavcima", tvrdi Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske.

"Prosječna plata u građevinskom sektoru je oko 550 maraka, ali veliki broj radnika prima minimalac od 370 maraka.Postoje čak primjeri da se radnicima plaćaju porezi i doprinosi na platu od 370 maraka, a oni primaju znatno manje. Kakva je trenutno situacija, bojim se da nema šanse da se to promijeni", tvrdi Vrabičić i dodaje da Sindikat traži od Udruženja poslodavaca građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti ubrzane pregovore oko Kolektivnog ugovora koji bi radnicima pružio bar minimalna prava i zaštitu.



Čak ako se potpiše novi kolektivni ugovor, većini radnika u građevinarstvu to neće puno značiti, jer po novom Zakonu o radu Kolektivni ugovor važi samo sa preduzeća koja imaju sindikalne organizacije, a u građevinarstvu je to rijetkost.

Radnici u stambeno-komunalnom sektoru su u nešto povoljnijem položaju, jer je ta djelatnost još u javnom a ne privatnom vlasništvu.

"U našem sektoru najniža cijena rada varira od 125 maraka, pa do 220 koliko imaju radnici u banjalučkom "Vodovodu". To je malo, jer obavljamo dosta kvalitetnog posla za znatno manje plate u odnosu na druge sektore", ističe Miodrag Kenjić iz Sindikalne organizacije "Vodovoda i kanalizacije" Istočno Sarajevo.

Preduzeća stambeno-komunalne djelatnosti suočena su i sa viškom radnika, jer su to javna preduzeća podložna partijskim, predizbornim zapošljavanjima. Višak radnika znatno utiče i na visinu zarada.

Izvor: BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Cuti i trpi

29.10.2016 16:44

Lijepo vam je bilo receno, ili glasaj za promjene ili cuti i trpi.

ODGOVORITE