Analiza: Evroliga zatvorila vrata Partizanu?!

Partizan je suviše veliki klub da bi ga neko udarao kao vreću za boks i koristio kao monetu za potkusurivanje, pa makar ti neki bili veoma uticajni u evropskoj i ovdašnjoj košarci. A da bi ostao veliki, mora zna da se nosi sa svakom situacijom, da se ne plaši svega i svih, pa čak i sopstvene senke i tradicije!

Košarka 03.11.2016 | 23:15
Analiza: Evroliga zatvorila vrata Partizanu?!
Đordi Bertomeu, pravnik iz Barselone, još jednom je svojim izjavama uzburkao košarkašku javnost u Srbiji, pogotovo onaj deo koji je najklonjeniji crno-belim bojama. Iskoristio je svečanost dodele organizacije Fajnal fora 2018. godine srpskoj prestonici kako bi govorio i o učešću ovdašnjih klubova u Evroligi narednih godina. Tom prilikom poželeo je mnogo sreće Partizanu u FIBA Ligi šampiona narednih godina.

Slučajno ili namerno, Bertomeu je, dakle, pominjao i sezone koje dolaze čime je prilično direktno stavio do znanja crno-belima da neće računati na njih pošto su se letos prvo prijavili za Evrokup, a onda pod pritiskom KSS odustali od njega i „prešli“ na stranu FIBA.

Ipak, ono što bode oči u ovoj Bertomeuovoj izjavi je isključivost. Jer ugovor koji je ABA liga potpisala sa Evroligom jasno kaže da šampion Jadrana obezbeđuje plasman u elitu. Da li to znači da Partizan, hipotetički, ako osvoji titulu na Jadranu, ipak ne bi mogao da igra Evroligu, nego bi to bio neki drugi klub? Partizan je, kako je predočeno pred početak sezone sa FIBA potpisao ugovor za Ligu šampiona samo za ovu sezone. Sledeća bi već trebalo da bude sasvim nova priča.

Poslovni direktor Partizana Mlađan Šilobad, međutim, tvrdi da nema mesta za zabrinutost, mada njegove reči ne deluju previše uverljivo.

“Mi Ligu šampiona igramo ove godine, a još se ne zna ko će igrati Evroligu slećede godine. Preko ABA se ostvaruje plasman, tako da je to sve otvoreno“, kazao je on.

Da li ova vrsta neke „nevidljive“ diskriminacije koju najavljuje Bertomeu se odnosi i na Evrokup sledeće sezone, odnosno na tri tima koja budu izborila ta mesta kroz Jadransku ligu. A pomenuti pravnik iz Barselone trebalo bi ipak dobro da bude upoznat sa svim vrstama pritisaka kojima su klubovi u Srbiji, ali i regionu bili izloženi zbog spremnosti da nastupe u tom takmičenju.

Doduše, nije prvi put da Bertomeu svojim izjavama i postupcima unosi dosta nemira u ovdašnju košarku, jer izgleda da mnogi zaboravljaju kako su svojevremeno taj čovek i organizacija koju predvodi menjali kriterijume za dobijanje A licence. Prvo su bili važni sportski rezultati, pa popularnost klubova, pa TV prava.... Pa se to menjalo kako je odgovaralo prvom čoveku tadašnjeg ULEB-a, a na kraju se pokazalo da su jedino merilo novac i komercijalna vrednost. Kako drugačije objasniti, uz sve dužno poštovanje, razne Frankfurt Skajlajnerse, London Taurse, Budiveljnike i Prokome?

Sa druge strane, to ne amnestira od odgovornosti ljude koji vode klub iz Humske, a koji se, najblaže rečeno, u celoj ovoj situaciji nisu snašli najbolje. Kako drugačije objasniti činjenicu da je Partizan odustao od Evrokupa, a na takav korak se nisu odlučili Budućnost, Cedevita i MZT, koji se takođe takmiče u Jadranskoj ligi. Ili su rukovodstva ovih klubova bila hrabrija od crno-belih ili zvanično objašnjenje o razlozima odustanja od Evrokupa nije tačno.

Šta god da je u pitanju, Partizan je suviše veliki klub da bi ga neko udarao kao vreću za boks i koristio kao monetu za potkusurivanje, pa makar ti neki bili veoma uticajni u evropskoj i ovdašnjoj košarci. A da bi ostao veliki mora zna da se nosi sa svakom situacijom, da se ne plaši svega i svih, pa čak i sopstvene senke i tradicije. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar