Izgradnja auto-puta Beograd - Sarajevo?

Potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas u Istanbulu kako je sigurno da ekonomija ne može riješiti političke probleme koji postoje, no poručio je da ekonomija otvara put da se takvi problemi riješe na daleko jednostavniji način.

Bosna i Hercegovina 26.10.2016 | 22:53
Izgradnja auto-puta Beograd - Sarajevo?
Ljajić je danas u Istanbulu prisustvovao 2. Trilateralnom poslovnom forumu BiH-Srbija-Turska, kao i trilateralnom ministarskom sastanku sa turskim ministrom ekonomije Nihatom Zeybekcijem i bh. ministrom Mirkom Šarovićem.

Ljajić se osvrnuo na važnost trilaterale, kao i na ono što se uradilo u dosadašnjem periodu u njenom okviru.

"Sigurno je da imamo napredak. Nije to još uvek na zadovoljavajućem nivou, no mislim da je ovo zasjedanje važno zbog nekoliko stvari. Ministar Zeybekci je obećao da je spreman podržati realizaciju jednog velikog infrastrukturnog projekta, razgovarali smo o izgradnji auto-puta Beograd - Sarajevo. Već radimo prve korake koji bi mogli da nagoveste realizaciju jednog takvog epohalnog projekta, sa stanovišta interesa obe zemlje, odnosno privrede naših zemalja. Razgovarali smo o proširenju sporazuma o slobodnoj trgovini, odnosno obimu roba koje bi se našle na bescarinskom režimu, što će svakako povećati obim robne razmene", rekao je Ljajić.

Istakao je kako se danas otvara i trgovinsko predstavništvo BiH i Srbije u Istanbulu, što je, prema njegovim riječima, mogućnost da Srbija i BiH predstavljaju svoje turističke i privredne potencijale velikom turskom tržistu.

Dodao je kako su danas povezani i privrednici iz tri zemlje.

Na pitanje koliko ekonomija može doprinijeti riješavanju neki političkih problema, Ljajić je poručio da ih ekonomija ne može da riješiti, ali da otvara, olakšava prostor, stvara put da se ti problemi na daleko jednostavniji način riješavaju.

Kazao je kako smatra da je potrebno voditi računa o sadašnjosti, o životima, standardu ljudi, a to politika sama po sebi, nikako ne može da riješi.

"Ekonomsko povezivanje, posebno kada imamo u vidu Tursku, može da bude od koristi našim građanima. Sama trilaterala, ukoliko bi bila svedena na političko, bila bi osuđena na propast, jer bi se različito gledalo na ulogu Turske. Kada govorimo o ekonomiji, o povezivanju i trgovini, onda nema razumnog čoveka koji će govoriti protiv toga, posebno ako daje rezultate. Zato sam ja apsolutno opredeljen da ova trilaterala uvek donese nešto novo. Neku korist, konkretno za građane ove tri zemlje", poručio je Ljajić.

Srpski ministar je na kraju istakao kako je izvoz Srbije, od 2010. godine kada je potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini, povećan za sedam puta. Ljajić je istakao kako se nada da će se Srbija u ovoj godini približiti cifri od 900 miliona evra robne razmjene.

"Nastojimo da uklonimo prepreke koje postoje. Danas smo čuli neke pobleme za kojima se suočavaju turski prevoznici. Ja sam obećao da ćemo vrlo brzo naći način da te probleme rešimo, jer je interes da što više turskih kamiona i prevoznika prolazi kroz Srbiju, taj broj je trenutno 150.000 godišnje", poručio je Rasim Ljajić, potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

(Anadolija)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Srpsko Sarajevo

26.10.2016 16:54

Naravno ekonomija ali prvo treba da vrate 180.000 SRBA u federalno sarajevo koji su pobijeni protjerani iz nekada vecinski Srpskog grada

ODGOVORITE
Name

re

26.10.2016 17:51

Jel ih neko otjerao?Jel im neko zabranio da prodaju vracenu imovinu?Bolje ti je pogledaj koliko je ubijeno povratnika u oba entiteta.

Name

Refugee

26.10.2016 18:01

To bi trebalo vidjeti sa Momom Krajišnikom.On je za to stručan.

Name

Re.Srpsko Sarajevo

26.10.2016 18:21

Za povratak u Sarajevo Srbi treba da traze dozvolu od Krajisnika.On ih je pozvao da izadju i sa sobom ponesu svoje mrtve

Name

samo sarajevo

26.10.2016 19:40

Pa Dodik rece 100000 ti 180000 bice jos malo ko i Jasenovcu 750000 prestani satim bogati kad svi znamo da nestima !!!

Name

Re samo sarajevo

26.10.2016 20:54

Bravo! Bice i milion.

Name

СРК ВРС

26.10.2016 22:54

Хехехехе, ко се нашао да јавља...Они који су 1996 . почели причу о 300000 побијених Бошњака и милион силованих Бошњакиња...да би се испоставило да је око 80 000 укупно погинулих на свим зараћеним странама 20 000 жена , жртава рата на свим странама... О Сребреници да не говоримо од 12 000 , па на 8000 , па задње хашки мрсимуди рекоше 4500 , Југослав Петрушић са подацима француске обавјештајне службе појавио се у суду БиХ, са 486 именом и презименом, стрјељаних припадника злогласне 28 .дивизије, кољача Насера Орића, тај суд не ухапси Петрушића јер је негирао наводни геноцид... О томе да припаднике 28 дивизије приказујете као цивилне жртве рата не да је јадно, већ болесно...

Name

Borac

26.10.2016 17:35

Auto put Beograd Sarajevo , ako se bude pitao Baja moze ali preko Banjaluke. Ali izvodjac radova isključivo Integral inzinjering.

ODGOVORITE
Name

General

27.10.2016 10:40

Hvala ne treba!

ODGOVORITE
Name

klik

27.10.2016 14:17

Pa zar neće biti autoput Beograd-Sarajevo. Do Doboja autoput 5c a od Doboja do Bijeljine će se već praviti uskoro i nastaviti do Kuzmina i eto te na autoputu. Ili druga trasa Sarajevo - Višegrad i izlazi na autoput Beograd- Čačak

ODGOVORITE