EL, Analiza - Barselona: Orkestar bez prve violine!

Desetkovana. Pobediva. Ali i dalje veoma snažna!

Košarka 26.10.2016 | 16:15
EL, Analiza - Barselona: Orkestar bez prve violine!
Crvena zvezda će večeras od 19 časova imati priliku da obori na pleća jedan od najvećih klubova Evrope - Barselonu. To će biti sve samo ne lagan posao, ali deluje da nije potpuno neizvodljiv. Katalonski gigant je ovog leta dosta menjao sastav, na početku sezone ima dosta problema s povredama, a ukoliko Zvezda ponovi partiju iz Istanbula i uz pomoć verovatno pune Arene i svojih 20.000 navijača može da dođe do velike, istorijske pobede.

Oba tima na startu Evrolige imaju skor od jednog trijumfa i jednog poraza, a da Zvezda je lako mogla da ima i 2-0 da je protiv Darušafake imala malo više sreće i koncentracije. Kako bilo, Barselona je vicešampion ACB lige, dvostuki je osvajač Evrolige, ima veliki budžet i po svim parametrima je, kao što je to i trener Zvezde Dejan Radonjić istakao pred ovaj duel - favorit .

Ipak, Zvezda ima čemu da se nada. Nije slučajno ovaj duel odabran za utakmicu nedelje u Evroligi.

DESETKOVANA VOJSKA

Pre nego što počnemo sa analizom igrača koji će istrčati na parket Arene, pozabavićemo se onim momcima koji to neće uraditi iz različitih razloga. Najvažniji igrač ekipe Huan Karlos Navaro neće igrati zbog povrede butnog mišića leve noge, što je veliki problem za Jorgosa Barcokasa. Najveći problem. Odmah uz taj tu je i drugi najveći problem - najavljeno neigranje Džastina Doelmana koji je uganuo skočni zglob.

Pored ovih igrača koji su među nosiocima igre, neće biti ni duže odsutnih Šejna Lavala iPeterija Koponena. Laval je povređen još od Olimpijskih igara kada je povredio koleno, dok je Koponen nedavno imao saobraćajnu nesreću i polako počinje da trenira i da se vraća u ritam.

Nema sumnje da će ova četiri igrača mnogo nedostajati gostima, ali je na Barcokasu da sa raspoloživim snagama napadne klanac zvani – Arena. Koju čuva 20.000 “vojnika”.

SASTAV BARSELONE

RAJS JE DIRIGENT ORKESTRU BEZ PRVE VIOLINE (NAVARA)

Peteri Koponen praktično ne igra od starta sezone, Tajris Rajs je jedini pravi plejmejker ako ne računamo našeg Stefana Pena koji sa 19 godina tek treba da se razvija i uči zanat. U nedostatku Koponena, ulogu organizatora umnogome je preuzimao Navaro koji je odmah pri prenošenju lopte uzimao stvari u svoje ruke i odatle kreirao za Tomića,Klavera i Doelmana, ili sam završavao napade šutevima.

Sada kada je i on povređen, Rajs je glavni.

Protiv Fenerbahčea je igrao nešto preko 31 minuta što pokazuje koliki teret nosi. U punoj je snazi, ima 29 godina, i rođeni je pobednik. Pre dve godine je osvojio Evroligu za Makabijem, a prošle godine je podigao trofej Evrokupa s Himkijem. Voli da carini loptu i brz je kao munja.

Kada je šut u pitanju, tu može da varira, ali dosta pokušava. Jedan od najvećih kvaliteta svakako su mu asistencije i to je ono gde dosta donosi timu Jorgosa Barcokasa. Ozbiljno dobro asistira. Pravi je motor ekipe, a svi specijalci iz odbrane Zvezde će imati njegov lik na papiriću kao podsetnik.

U kreiranju napada mogao bi da ima veliku pomoć u vidu Breda Olesona. Ovaj momak rođen na Aljasci ima 33 godine i veoma je iskusan. Od 2009. nosio je dres Kahe Laboral, a od 2013. igra u Barsi. Osnovni "problem" kod njega je što je levoruk, pa ga je jako teško čuvati. Dobro gađa trojke, pogotov iz ugla od 45 stepeni.

Može da pogodi i iz mesta i iz driblinga, a omiljeno mu je da gađa kada izlazi iz bloka. Kao i Rajs, odlično asistira. Kada je prodor u pitanju - jača mu je leva strana.

Jedan od najvećih srpskih talenata na poziciji pleja Stefan Peno ima dobija oko desetak minuta u igri, zasad najviše služi da odmori Rajsa, ali nema sumnje da će ovaj momak postati jako dobar igrač. Ima 19 godina i neko je na koga treba računati u reprezentaciji Srbije u godinama koje slede. Veliki talenat. To je pokazao i protiv Oklahome kada je imao jako lepe poteze, pogađao je trojke, delio asistencije. Pravi dragulj srpske košarke. Velika nada.

Na bekovskim pozicijama je i Pau Ribas, ali on nije u najboljoj formi, mada šutem sa distance može da nanese mnogo štete. To je Barsa doživela nekoliko puta pa ga je zato dovela iz Valensije 2015. godine.

Ne treba zaboraviti ni Markusa Eriksona, Šveđanina koji igra na pozicijama dva i tri. Dobro gađa trojke i to mu je velika vrlina, ali pitanje je koliko će imati prilike to da pokaže. Mada, s obzirom na povrede, možda će dobiti i koji minut više u igri.

NEMA VIOLINE, ALI TU JE KLAVE(I)R

Pozicije tri i četiri mogle bi da budu od izuzetne važnosti na ovom duelu. Ustanovili smo da će Rajs svakako dati dobar doprinos, kod Olesona sve zavisi od procenta šuta, ali bi krila Stratos Perperoglu i Viktor Klaver mogli da povuku i budu tas na vagi koji će odlučivati. Zato crveno-beli moraju da ih čuvaju poput flastera.

To su igrači koji mogu da budu prve zvezde utakmica, a mogu i da se "sakriju" pa da ih nema nigde. Klaver je prošle sezone briljirao, upravo protiv Zvezde pružao sjajne partije pri šutu, ali može da bude opasan i u prodoru. Barsa se ovog leta otimala oko Klavera, dovela ga za veliki novac, i sada ovaj treba to da isplati na terenu.

Klaver je procvetao kod Barcokasa, sada opet rade zajedno, a Grk će ga gurati na pozicije tri i četiri, slično kao i sa Stratosom Perperogluom kome je trojka prioritetna pozicija. Klaver ima odličan odnos visine i atleticizma i veoma je koristan igrač. Kada dođe na vrh kapice ne znate da li da branite prodor, ili šut. I jedno i drugo radi odlično.

Perperoglu je pouzdan skorer, čak i kada se lomi meč. Ima zasita visok košarkaški IQ. Od njega Barsa uvek može da očekuje dvocifren broj poena i on to često i radi. Dobra tehnika, iskustvo, šut za tri (2/2 protiv Fenera).

Stratos i Klaver su nezgodni kao kratko ćebe na minus pet.

TOMIĆ I DORSI – JEDAN ZNA, DRUGI MOŽE

Došli smo i do centarske linije. Ante Tomić je starosedelac, prevejan centar koji tačno zna šta treba da radi. Visok je 218, ima zavidnu tehniku igre leđima. Može da završi i desnom, ali i levom rukom. Tehnički besprekoran. Kada dobije loptu zna da zida, ali jednako i da “izbaci” šutere same na trojci. To mu je veliki kvalitet i nikada ne znate da li će da šutne, doda na trojku ili asistira saigračima koji utrčavaju.

Njegova podrška biće ljudina od 206 centimetara i 125 kilograma mišića – Džoi Dorsi.

On je već igrao za Barselonu u sezoni 2013/2014, a prošle sezone se u februaru vratio u klub i ostao i posle ovog leta potpisavši dvogodišnji ugovor. Prvak je Evrolige sa Olimpijakosom iz 2012. godine kada je upravo sarađivao sa Barcokasom.

Može da igra i na pozicijama četiri i pet. Koliko god je dobar u napadu gde koristi odbitke, jako dobro skače, može da zakuca iz alej-upa i odvali obruč, ali i da vam udari bananu iz prvog tempa i pošalje loptu u 18 red tribina.

Snažan, pouzdan, fenomenalan u odbrani. Biće mnogo teško Bjelici i Kuzmiću da se nose sa ovakvim atletom. Ima 32 godine, ali je i dalje jako pokretljiv. Mana mu je šut, pa je u nekim situacijama bolje da ga faulirate i pošaljete na slobodna bacanja nego da se pomirite sa košem. Ako pravite faul, to morate učiniti snažno, jer će vam dati koš i dobiti i faul uz to.

Na kraju - Aleksandar Vezenkov. Ovaj momak rođen na Kipru koji ima bugarski pasoš i igra za reprezentaciju te zemlje nastupa na poziciji četiri. On je takozvana "streč četvorka". Reket mu nije jedino stanište. Zna da raširi odbranu, ali i da pogodi sa poludistance i distance.

I na sve to je levoruk što daje poseban pečat njegovoj igri. Visok je 206 što mu omogućava da može čak i kontranapad da istrči. Kompletan igrač. Posebna pažnja treba da bude usmerena na ovog momka.

TRENER - JORGOS BARCOKAS

Legendarni Ćavi Paskval letos je napustio klupu Barselone nakon čak osam vezanih godina, pa je pred Jorgosa Barcokasa stavljeno breme velike odgovornosti. Temperamentni Grk dobro zna kako se penje na evropski tron, pošto je to učinio u sezoni 2012/2013. sa Olimpijakosom. Izabran je za najboljeg grčkog trenera 2010. godine, a tri godine kasnije i za najboljeg stratega Evrolige, posle osvojene evropske titule.

Posle Olimpijakosa preuzeo je Lokomotivu iz Krasnodara i već u prvoj sezoni je odveo na Fajnal for, gde ipak nije uspela da se izbori sa moskovskim CSKA, iako mu je pružila više nego dostojan otpor.

Taj uspeh je predstavljao jasan znak za čelnike Blaugrane, da je upravo on trener za Barselonu, pa mu je ukazano veliko poverenje. Potpisao je trogodišnji ugovor s Kataloncima i očekuje se da u tom periodu uspostavi dominaciju u Španiji, ali i da se domogne titule u Evroligi.

Neko je ko karakterom i pojavom može da ubrza hemijske procese u timu Blaugrane. To je činio i u Lokomotivi. I davalo je velike rezultate. Mogao je da bira gde će ići, odabrao je Barsu.

Nimalo slučajno.

KRATAK ISTORIJAT

O istoriji Barselone ne treba previše trošiti reči, ona govori sama za sebe. U pitanju je dvostruki osvajač Evrolige i petostruki vicešampion Starog kontinenta. Blaugrana se poslednji put na krov Evrope popela u sezoni 2009/2010, kada je na Fajnal foru u Parizu razbila Olimpijakos u velikom finalu, naravno predvođena fenomenalnim Huanom Karlosom Navarom.

Barsa je titulu u španskom prvenstvu osvajala 18 puta, a trofej u Kupu Španije u 23 navrata. Od Evropskih trofeja tu su još dva Saporta kupa, kao i dva Kupa Radivoja Koraća, a mora se napomenuti i Intekontinentalni kup iz 1985. godine.

Uprkos velikoj riznici trofeja, jasno je da su slavni Katalonci gladni titula, pa će i ove godine ići na maksimalno u svakom takmičenju u kojem učestvuju. Naravno, Evroliga ima određeni prioritet, ali je vrlo važna i šampionska titula u ACB ligi, koja je pripala Real Madridu u prethodne dve sezone.

Barselona je osnovana 1926. godine i najstariji je klubu ACB ligi.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar