Video - Na današnji dan: Prije 32 godine najveći je zakoračio u NBA ligu!

Na današnji dan pre 32 godine svoju prvu utakmicu u NBA ligi odigrao je jedan jedini Majkl Džordan.

Košarka 26.10.2016 | 18:15
Video - Na današnji dan: Prije 32 godine najveći je zakoračio u NBA ligu!
Njegov Čikago je 26. oktobra 1984. godine pobedio Vašington Bulitse 109:93, a Majkl je svoju blistavu karijeru započeo sa odličnih 16 poena, šest skokova i sedam asistencija. Ipak, tada niko nije mogao ni da pretpostavi šta će Džordan uraditi u narednom periodu i koliko će promeniti košarku.

„Mislim da tada niko nije mogao da pretpostavi. On nije bio dominantni centar visok 212 centimetara, na kojem bi mogli da gradite tim, ili plejmejker koji uvek ima loptu u svojim rukama. On je bio ’samo’ bek šuter“, rekao je Rod Higins, saigrač Majkla Džordana na početku njegove karijere i njegov sadašnji partner u Šarlot Bobketsima.

Džordan je u NBA stigao kao treći pik na draftu, iza Hakima Oledžuvona i Sema Buvija.

„Vidite, svi smo znali da će on biti dobar igrač. Ali, on je igrao za Dina Smita i igrao je na Igrama sa bobijem Najtom i to je bila pretežno ofanzivna košarka. Odmah smo videli da je bolji šuter nego što većina ljudi misli. Ali, najveća razlika koju smo uvideli je koliko dobro on može da kontroliše loptu. Već drugog ili trećeg dana na trening kampu znali smo da imamo nešto posebno. On je ostavio treg na timu već od prvog dana“, rekao je Kevin Loferi koji je bio trener Bulsa u Džordanovoj prvoj sezoni.Tokom svoje fenomenalne karijere Džordan je osvojio šest NBA titula (u svih šest je bio i proglašen za najkorisnijeg igrača finalne serije), pet puta je bio proglašen za nakorisnijeg igrača lige, a jednom je čak bio proglašen i za najboljeg odbrambenog igrača (1988. godine).

U 15 sezona provedenih u najjačoj ligi sveta beležio je prosečno 30,1 poen, 6,2 skoka i 5,3 asistencije.Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar