Autoputem "9. januar" besplatno do 2017.

Novoizgrađenom dionicom autoputa "9. januar" još se može voziti besplatno, a tako će najvjerovatnije ostati do kraja ove godine, odnosno početka 2017. godine, kada je planirano uvođenje sistema naplate, ali zasad nije poznata cijena putarine.

Republika Srpska 26.10.2016 | 08:05
Autoputem "9. januar" besplatno do 2017.
U Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske rekli su nam da sistem za naplatu putarine na dionici autoputa Doboj - Prnjavor još nije u funkciji zbog želje da se svim građanima i privrednicima neko vrijeme ponudi korišćenje ovog puta bez naknade.

''Pružićemo priliku kako bismo se svi zajedno uvjerili u benefite koje donosi autoput u smislu brzine i bezbjednosti. Tada će svi korisnici autoputa kada se uvede naplata moći odlučiti žele li koristiti autoput sa svim svojim prednostima i za to platiti određenu naknadu ili ne'', kažu u resornom ministarstvu.

Oni dodaju da su aktivnosti u vezi s uspostavljanjem naplate u toku, a u narednih mjesec dana očekuje se donošenje uredbe kojom se utvrđuje visina putarine.

U JP "Autoputevi Republike Srpske" rekli su da oni sprovode niz aktivnosti na uspostavljanju sistema naplate putarine na otvorenoj dionici autoputa "9. januar" , na pravcu od Prnjavora do Doboja.

''Naplata putarine na pomenutoj dionici obavljaće se na dva naplatna mjesta, odnosno, na naplatnoj stanici Prnjavor i na naplatnoj stanici Kladari, kod Doboja. Ovih dana u toku je konkursna procedura izbora i prijema novih radnika, koji će raditi na pomenutim naplatnim stanicama, kao i u Centru za održavanje i kontrolu saobraćaja, čije je sjedište u Kladarima, kod Doboja.

Konkurs za prijem radnika zatvoren je 20. oktobra, a u narednom periodu, komisija, imenovana od strane Uprave preduzeća, obaviće svoj dio posla, odnosno otvaranje i pregledanje pristiglih prijava, kao i razgovor s kandidatima, koji ispunjavaju uslove propisane predmetnim konkursom'', saopšteno je iz ovog preduzeća.

Oni su dodali da će po izboru i prijemu radnika slijediti obuka, a nakon toga i zvaničan početak rada naplatnih stanica na dionici autoputa "9. januar".

''Prema prvim procjenama, naplata putarine trebalo bi da počne do kraja kalendarske godine, a što se tiče cijene putarine, njenu visinu utvrđuje Vlada Republike Srpske'', istakli u JP ''Autoputevi Republike Srpske''.

Prema riječima vozača Dejana S., dionica autoputa mu za sada skrati vožnju za petnaestak minuta, kada putujem iz Banjaluke za Doboj.

"Mnogo je ljepše voziti se kvalitetnijom dionicom. Tako štedite i vozilo i vrijeme'', rekao je naš sagovornik. On smatra da će se pravi efekat od autoputa za građane osjetiti tek kada kompletna dionica do Banjaluke bude gotova.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Za to je Prnjavor glasao

26.10.2016 08:12

Za to je Prnjavor glasao masovno za snsd.A Doboj opet nije glasao jer su ljudi shvatili da je to jeftin populizam

ODGOVORITE
Name

DOBOJ HMMM????

26.10.2016 08:35

KAD ZAGREBES MOZDA IMA MALO KUPOVINE GLASOVA , PITAJ OBRENA ????

Name

General

26.10.2016 08:37

Doboj nije glasao jer Doboj zivi od Federecije i samim tim bi sami sebi stetu napravili.

Name

Sekula

26.10.2016 10:55

Mora Prnjavor gladati .SNSD mu he prblizio Sarajevo.

Name

Kal

26.10.2016 10:25

2,5 km Auto puta??????

ODGOVORITE
Name

Dejan

26.10.2016 11:38

Autoput 9 Januar ima oko 36KM

Name

Re Kal

26.10.2016 13:26

Ma dvjesto metara. Pisu sarajevski mediji

Name

Vozac

26.10.2016 16:02

Kada se vozite auto putem od Prnjavora do Doboja je pravo uzivanje. Nekako se osjecate kao da zivite u normalnoj drzavi. Sve pohvale i kamo srece da sto prije napravimo auto put i do Bijeljine.

Name

Re: Dejan

27.10.2016 18:33

Napisao si 36 konvertiblinh maraka (KM), a mozda si mislio 36 km