Statistika kaže: Ova Zvezda je slabija od prošlogodišnje!

Pet golova više, ali i tri boda manje na kontu crveno-belih.

Fudbal 24.10.2016 | 20:30
Statistika kaže: Ova Zvezda je slabija od prošlogodišnje!
Mogu odgovorni iz Ljutice Bogdana da imaju savršen razlog, utemeljen u činjenicama, da pričaju o tome kako su na pravom putu, bar što se tiče domaćeg koloseka. Uostalom, Crvena zvezda je i dalje u igri za oba trofeja, lider je sa solidnom prednošću u odnosu na večitog rivala i ostalu konkurenciju...

Tako kažu suvi podaci, mada navijači, oni koji se mogu nazvati realistima, odavno su konstatovali da igra ovog tima nema neodoljiv šarm kao partije prošlogodišnjeg sastava koji je harao terenima Superlige. Predstavljao sintezu korisne igre, ali i lepote poteza oličene u kreaciji Kataija, tehničkoj i taktičkoj superiornosti Marka Grujića i bombamaLuisa Ibanjeza. Možda je to razlog i nešto slabije posete na “Marakan“i o čemu smo pisali prethodnih dana.

Tačno je da se Aleksandru Lukoviću i drugovima nema šta zameriti na prolaznom vremenu posle 13 kola. Imaju deset pobeda, uz dva remija i poraz u večitom derbiju, što predstavlja jedan od najboljih startova u novijoj istoriji. Međutim, remi u Subotici predstavljao je kuliminaciju "kašljucanja", ne tako dominantne igre kao što tabela pokazuje. Uostalom, Zvezda se kockala protiv Čukaričkog, bilo je povremeno gusto i u Ivanjici, Vojvodinu je individualnim kvalitetom prelomio Mičel Donald, jedini fudbaler koji se zbog forme može nazvati eksponatom prošlogodišnjeg tima. I mnogo puta apostrofirane dominacije.

Pogled u retrovizor, tačnije komparacija sadašnjeg i prošlogodišnjeg učinka posle 13 kola, pokazuje da je Crvena zvezda u oktobru 2015.godine imala 35 bodova. Dakle, tri više nego sad. Uz važan podatak da je ovaj tim efikasniji, odnosno da je postigao 38 golova, dok je prošlogodišnja ekipa 33 puta matirala suparničke golmane.

Statistika govori o manjku od tri boda, ali najveći problem Crvene zvezde jeste činjenica da je pomenuti deficit napravila u večitom derbiju. Prošle sezone crveno-beli su uz vatrometnu igru dobili Partizan (3:1), dok su ove poginuli u Humskoj bez ispaljenog metka. To su činjenice koje ne može da pokaže suvi govor brojki. Kao što ne može da govori o tome da je Crvena zvezda u oktobru 2015.godine imala ozbiljne automatizme u igri i pojedince na koje je stručni štab mogao da se osloni. Zvezda je pre 12 meseci imala ozbiljne tandeme (Donald - Grujić, Petković - Katai, Vijeira - Katai, Jovanović - Pavićević). Sada ništa od toga nema. Uostalom, pre 12 meseci, posle "onog" gola Marka Grujića na Banjici, pričalo se o tome kako je Crvena zvezda dobila venserijskog poslovođu, igrača koji može da stane u red velikana poniklih u omladinskoj školi. Sada toga nema.

Kao što je svima jasno i da ovaj tim Crvene zvezde nema tržišnu vrednost kao prošlogodišnji. Ali to je druga tema. Odgovorni sa Marakane i dalje mogu da se pozovu na činjenice da su u ozbiljnoj igri sa oba domaća trofeja i da imaju jedan od najboljih startova u novijoj istoriji.

UČINAK POSLE 13 KOLA

SEZONA 2015/16
13           11           2              0              33:9

SEZONA 2016/17
13           10           2              1              38:12

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar