Veliki jaz u zaradama, odlazi radna snaga

Generalni direktori na čelu velikih firmi i kompanija imaju najbolje plaćena radna mjesta u BiH, a njihova prosječna plata sa bonusima dostiže i do 9.300 maraka, dok najslabije zarađuju trgovci čiji je prosjek tek oko 350 KM.

Bosna i Hercegovina 22.10.2016 | 08:02
Veliki jaz u zaradama, odlazi radna snaga
Zarade po profesijama analizirane su u najnovijem istraživanju specijalizovanog portala, koji se bavi tržištem rada "Plata.ba".

"Najplaćenija zanimanja od oktobra prošle godine do oktobra ove godine su u oblasti menadžmenta i bankarstva, a najmanje plaćeni su radnici u sektoru turizma, gastronomije, hotelijerstva i trgovine", ističu na ovom portalu, koji od 2010. godine analizira plate sa više od 300 radnih mjesta širom BiH.

Na listi iza generalnih direktora slijede izvršni direktori čiji je mjesečni prosjek 7.217 maraka. Platom od okruglo 5.000 maraka mogu se pohvaliti konsultanti, uglavnom angažovani u oblasti ekonomije, finansija i bankarstva. Direktori sektora u oblasti bankarstva zarađuju 4.583, dok na račun regionalnih menadžera svakog mjeseca legne prosječno 4.117 maraka.

Sa druge strane, najmanje plaćeni su trgovci, koji mjesečno zarade tek 350 KM, a od njih su za samo deset maraka plaćeniji agenti osiguranja. Dobrim platama ne mogu se pohvaliti ni kuvari, novinari i dispečeri, koji su svrstani među najslabije plaćena radna mjesta sa prosjekom od 370 maraka, iako vrhunski kuvari i novinari mogu dostići i petostruko veću platu. Tek neznatno iznad su konobari, dok blagajnici mjesečno primaju 390 maraka.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da je za niske plate u mnogim oblastima i veliki jaz u zaradama kriva nedovoljno razvijena proizvodnja i činjenica da na našim prostorima samo uslužna djelatnost dobro funkcioniše.

"Na konkurs za jedno radno mjesto u trgovini u prosjeku se javi između 700 i 3.000 radnika. Dakle, kvalifikaciona struktura i ponuda radne snage utiče na nivo zarada. Tako i imamo situaciju da su uslužne djelatnosti veoma slabo plaćene, jer je velika ponuda radne snage", objašnjava Pavlović.

Kada su u pitanju dobro plaćene pozicije, one uglavnom pripadaju visokoobrazovanim i kvalifikovanim radnicima sa iskustvom i odgovornošću za upravljanje velikim kompanijama.

"Privreda je sa aspekta potražnje i plaćenosti potpuno na repu, što će nas skupo koštati u budućnosti", naglasio je Pavlović ističući da je pozitivne pomake moguće napraviti jedino ako dođe do izjednačavanja zarada na istim poslovima u javnom i realnom sektoru.

Pavlović kaže da je jedan od gorućih problema tržišta rada u BiH odliv radne snage.

"Nažalost još malo nam fali da ostanemo bez radne snage. Dokaz za to je i nedavni slučaj kada je čak 30 porodica iz Čelinca otišlo da radi na aerodromu u Lincu. Dobili su radne dozvole i smještaj, spakovali kofere i napustili zemlju", ističe Pavlović.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

dijasporac

22.10.2016 06:21

Već 26 god. na zapadu nije lako ali je 100 puta bolje nego u zemlji gdje sa platom ne mozes prehraniti porodicu, platiti racune a o godisnjem odmoru samo sanjati..

ODGOVORITE
Name

Pričaju bajke

22.10.2016 06:34

Vlast priča bajke a na kraju kada se ostane bez radne snage kome će bahate gazde i njihova djeca upravljati.

ODGOVORITE
Name

dijaspora_DE

22.10.2016 06:34

Uskoro nece politicari imati kome da se obrate. A koliko vidim, sva ta njihova prica vec godinama ne vodi nicemu! Za sve pa i za politiku treba imati znanje i moral, a to su upravo njihovi najveci deficiti.

ODGOVORITE
Name

borac

22.10.2016 06:43

Hocemo kapitalizam, nije nam valjalo pa izvolite.

ODGOVORITE
Name

rob

22.10.2016 06:46

Nasim privatnicima radnici ne valjaju nece da rade, ne znaju, nesposobni a odu u inostranstvo svi dobri radnici. Kod nas se ne cijeni rad..Ko god ima malo pameti nece ovdje raditi za dzabe.

ODGOVORITE
Name

ema

22.10.2016 08:02

Super robovi ujedinite se napustite gazde koji trguju radnom snagom i radnika gledaju i drze bas kao roba. Jadni radnici, bolje je suh kruh jesti nego gazdi biti rob. Kad mafijasi ostanu bez radne snage neka oni zavrnu rukave pa prionu na posao.Sve velike gazde do firmi i bogatstva su dosli ratnim plijenom.

Name

Mislim-man

22.10.2016 07:17

Hajde Bogati... Pusti ove stvari, lako je zametnuti ženu i djecu pa u inostranstvo u podstanare, 6 godina učiti jezike. Bitno je da ima BiH, RS, FBiH po jedan dan državnosti izglasana, ovo je ipak tamo neka, sporedna vijest. Pozdrav iz inostranstva zemlji koju najviše volim (Nisam spominj'o sad političare, kriminalce ni pse lutalice koji su, nažalost, dio nje).

ODGOVORITE
Name

mami

22.10.2016 08:10

Suprug i ja imamo solidna primanja u odnosu na komsije oko 1500,00 KM mesecno, ali ne mozemo da zivimo pristojno kao ljudi, skolovali smo decu pravimo kuću koju ne znam kad ćemo zavrsiti u kreditima oko 500,00 KM. Kada podmirimo obaveze i troskove auta nema nas nigde. Deca rade u drugim drzavama i pomognu koliko mogu. Samo se pitam kako bi izlazili na kraj da ih sad skolujemo! Pitam se kako se prehranjuju ljudi sa najnizim primanjima. Da li mogu kupiti lekove, mleko, voće ili kakav komad mesa! Vlast nista ne cini da siromasnom coveku omogući bar pristojan obrok. Mnogi tiho umiru od gladi jer ih je sramota ići u narodnu kuhinju!

ODGOVORITE