Oslobađajuće presude za pokušaj atentata

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio trojicu bivših pripadnika Državne bezbednosti optužbi da su učestvovali u pokušaju atentata na lidera SPO Vuka Draškovića 2000. godine u Budvi, jer tužilaštvo nije uspelo da dokaže svoje optužbe.

Srbija 20.10.2016 | 22:54
Oslobađajuće presude za pokušaj atentata
Tom presudom, koja je danas objavljena na sajtu Apelacionog suda, odbijena žalba tužilaštva potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu kojom su u septembru prošle godine oslobođeni od optužbi za krivično delo pomaganje u pokušaju ubistva.

Drašković je kao oštećeni radi ostvarenja svog imovinsko - pravnog zahteva upućen na parnicu. Optužbi su oslobođeni nekadasnji šef beogradskog Centra DB Milan Radonjić, kao i pripadnici tog centra Ratko Romić i Stevan Basta. Međutim, Radonjiću i Romiću u toku je suđenje za ubistvo novinara Slavka Churuvije 1999. godine i oni se nalaze u pritvoru.

Kao neposredni izvršioci pokušaja atentata na Draškovića ranije su na višedecenijske kazne zatvora osuđeni pripadnici Jedinice za specijalne operacije Branko Berček, Leonid Milivojević i Nenad Ilić.

Radonjić, Romić i Basta su bili optuženi da su dali logističku podršku JSO za izvršrenje atentata, jer su Romić i Basta po nalogu Radonjića više puta išli u Budvu tokom proleća 2000. godine, snimali Draškovićevu kuću u Budvi, a potom foto album sa slikama predali priadbnicima JSO.

Oni su se tokom postupka branili da su Draškovića opservirali zbog kontakata i sastanaka sa bezbednosno interesantnim osobama.

U obrazloženju odluke Apelacioni sud ističe da nema dokaza na osnovu kojih bi moglo biti pouzdano, na nesumnjiv način, utvrđeno da je kod Radonjića, Baste i Romića postojao prethodni dogovor da se neposredno prikupljaju podaci radi stvaranja uslova i otklanjanja prepreka za ubistvo oštećenog Draškovića.

"Pravilno prvostepeni sud zaključuje da je Milan Radonjić kao načelnik Trećeg odeljenja (pretpostavljeni drugoj dvojici okrivljenih) naredio (a tako je inače navedeno i u opisu iz optužnice) sprovođenje službenih radnji koje su oni preduzeli, a što je inače bilo u skladu sa pravilima službe", ističe Apelacioni sud.

U konkretnom predmetu nema pouzdanih dokaza na osnovu kojih bi moglo biti utvrđeno da su Radonjić, kao načelnik Centra RDB Beograd, Stevan Basta, kao načelnik Trećeg odeljenja i Romić, kao načelnik Šestog odeljenja, dogovorno, umišljajno vršili opservaciju i prikupljene podatke učinili dostupnim neposrednim izvršiocima krivičnog dela pokušaj ubistva oštećenog Vuka Draškovića i to Branku Berčeku, Leonidu Milivojeviću, Nenadu Iliću na način kako im je to ptužnicom Tužioca stavljeno na teret, napominje Apelacioni sud.

Pored ostalog, sud napomije da su odbrane okrivljenih bile dosledne u svakoj fazi postupkai da ih je sud prihvatio kao logične i iskrene, da iz njih proizlazi da su okrivljeni u okviru službenog postupanja, koje je bilo u skladu sa pravilima službe, obavljali operativne radnje u kojima se ne stiču objektivna i subjektivna obeležja krivičnog dela ubistvo u pokušaju pomaganjem.

(Tanjug)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Pitam

20.10.2016 16:12

Na stranu ovo, odakle njegovom bratu Swisslion i Takovo? I pare za haciendu u Trebinju? A dužni mnogo za poreze.

ODGOVORITE
Name

re

20.10.2016 17:57

Što se to tebe tiče. Vodi računa o sebi i svojim bližnjim.

Name

hahaaaaa

20.10.2016 18:15

A što te to zanima , da podjeliš sa njim njegovo . Odakle mu , ukrao i ja bi samo nisam imao priliku .

Name

virus

20.10.2016 18:24

Ocuh mu prepiso

Name

Bole

20.10.2016 20:35

Vuk je kurva, brat mu je još veća, eto otkud. Meni je lično Svislajon dužan pare. Što da ne pita čovjek o lopovima, u javnom je interesu.

Name

petra.

22.10.2016 08:01

Sta zeli, ovaj covek ceo zivot zivi na srbskoj grbaci, sta je to on napravio korisnog za srbski narod, uvek protiv!

Name

Podrinjac

21.10.2016 03:54

I trebalo je ljude osloboditi.Vuk je srbima naneo vise zla nego NATO pakt.

ODGOVORITE
Name

MAJA

21.10.2016 08:24

GospodineDraskovicu Vi vasa supruga i njeni i vasi rodjaci ste dojadili srpskom narodu i maknite se i n4e brukajte SRBIJU.

ODGOVORITE