Analiza: Real i Barsa još nisu uspeli, ali jeste Lester!

Šampion Engleske vezao tri pobede u prva tri kola Lige šampiona, što su pre njega uspela da urade samo četiri kluba.

Fudbal 20.10.2016 | 22:30
Analiza: Real i Barsa još nisu uspeli, ali jeste Lester!
Prošle sezone Lester siti bio je hit Premijer lige, a ove jeseni - Lige šampiona!

U Engleskoj je osvojio titulu, dok je u elitnom evropskom takmičenju na pravom putu da preskoči prvi stepenik i izbori plasman među 16 najboljih klubova Evrope.

"Lisice" su već upisale svoje ime u istoriju eminentnog UEFA takmičenja.

U debitantskoj sezoni Lester je zabeležio tri pobede u prva tri meča i tako se izjednačio sa još četiri kluba, kojima je uspevalo da posle prvog dela u grupnoj fazi imaju maksimalnih devet bodova.

Među tim klubovima nisu ni Real, ni Barselona, ni Bajern, a do sinić nije bio nijedan engleski klub.

Siti je u Grupi G pobedio Klub Briž (3:0), Porto (1:0) i Kopenhagen (1:0). I sada je izjednačen sa Milanom, Pari sen Žermenom, Juventusom i Malagom.

"Rosoneri" su u sezoni 1992/1993, pod komadantskom palicom Fabija Kapela, pobedili Geteborg, PSV i Porto. Jedna od najjačih ekipa koja je igrala Ligu šampiona te sezone, ipak, nije podigla pehar. On je završio u Marseju, koji je u minhenskom finalu pobedio 1:0 golom Bolija.

U sezoni 1994/1995, 16 klubova bilo je podeljeno u četiri grupe. "Sveci" su blistali u Grupi B. Bajern, Spartak iz Moskve i Dinamo Kijev nisu imali nikakve šanse protiv Džordža Vee i društva iz Pariza.

PSŽ je u grupi ostvario svih šest pobeda, a zaustavio ih je Milan u polufinalu, nakon sjajnih partija Dejana Savićevića i Zvonimira Bobana.

Već naredne sezone i Juventus je vezao tri trijumfa. "Stara dama" očitala je lekcije iz fudbala Borusiji Dortmund, Steaui i Rendžersu. Golom Vladimira Jugovića u penal seriji protiv Ajaksa Juventus je osvojio drugu i do sada poslednju titulu prvaka Evrope.

Lester, ipak, nije najveće iznenađenje. Rezultati Malage u sezoni 2012/2103 možda su i veći od prvaka Engleske. Manuel Pelegrini napravio je čudo sa relativno nepoznatom ekipom. Prvu fazu završio je bez poraza (tri pobede i tri remija). Savladao je Milan, Zenit i Andreleht, izbacio Porto u osmini finala i onda bio zaustavljen od finaliste iz Dortmunda.

"Lisice" će skor moći dodatno da poprave 2. novembra, kada gostuju u Kopenhagenu.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar