Semberija: Jesenja sjetva strnih žita

Optimalni rok za sjetvu pšenice i ostalih strnih žita je uveliko počeo, ali je do sada zasijano malo njiva, jer kasne berba kukuruza i priprema zemljišta za sjetvu.

Republika Srpska 17.10.2016 | 21:25
Semberija: Jesenja sjetva strnih žita
Ratari ipak očekuju da će i ove jeseni kvalitetno i na vrijee da obave ovaj važan posao u cjelokupnoj proizvodnji hrane.

Prema riječima dr Dragana Zarića iz Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, do sada je značajnije obavljena sjetva ječma, ali da ove jeseni, u odnosu na prehodne godine, kasni sjetva pšenice.

Semberski poljoprivrednici raspolažu dovoljnim brojem mehanizacije pa će, kada uskladište kukuruz, da nastave sa sjetvom strnih žita.

Na nekim njivama u ravničarskom dijelu Semberije usjevi su već nikli, a očekuje se da će jesenas u žitnici Republike Srpske biti zasijano pšenicom oko 16.000 hektara.

Optimalni rok za sjetvu strnina ističe krajem mjeseca, ali se posao može obavljati, uz povećane količine sjemena, i u novembru.

I ove jeseni je veoma skup repromaterijal, pa će mnoga domaćinstva, što to do sada nisu činila, umjesto sjemena prve reprodukcije koristiti merkantilnu pšenicu iz svojih ambara.(BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar