Đoković o promjenama pravila tenisa...

Vremensko skraćenje mečeva, "super taj-brejk", izbacivanje "đusa", ukidanje "neca", sve su to predlozi o kojima je ovog puta govorio i Đoković kao prvi među aktivnim teniserima.

Tenis 18.10.2016 | 22:15
Đoković o promjenama pravila tenisa...
Novak Đoković, već dugo prvi na ATP listi, a od skoro prvi i među teniserima, kada je potrebno da se čuje glas njihovog udruženja, pristao je u Kini da razgovara sa novinarima o, za sada nezvaničnim, idejama za unapređenje tenisa.

Iako od dve titule koje je držao do ove jeseni, u Pekingu i Šangaju, nije odbranio nijednu, malo zbog povrede, malo zbog pada forme, Đoković nije imao problem da o škakljivim temama, naviknut da mu se svaka reč meri tri puta u engleskim i američkim medijima, govori odmah posle eliminacije u polufinalu Šangaja od Roberta Bautiste Ahuta.

Novinari su od predsednika Udruženja profesionalnih tenisera želeli da čuju stav o idejama koje je nedavno izneo prvi čovek ženskog takmičenja, WTA tura, Stiv Sajmon. Izvršni direktor ove organizacije, koja je pandan muškom ATP turu, predložio je vremensko skraćenje mečeva i obrazložio to navođenjem nekoliko razloga.

Između ostalog, zbog boljeg TV planiranja, jer meč ne bi mogao da traje duže od dogovorenog vremena, zbog štednje snage i energije kod tenisera i teniserki, zbog bolje pripreme narednog para za početak meča, itd.

Sajmon je, kao jednu od solucija, predložio vremenski ograničen treći set, ukoliko bi rezultat bio 1:1 posle prva dva, pa čak i "super taj-brejk", kakav već postoji u dubl konkurenciji, gde je se meč kod rezultata 1:1 rešava osvajanjem deset poena u "trećem setu", po pravilima standardnog "taj-brejka".

Đokoviću ovi predlozi, ukratko, uopšte nisu nezanimljivi.

"Donekle bih se složio s tim predlozima, jer je jedna stvar veoma neprijatna... nikada ne znate koliko će trajati meč posle kojeg vi počinjete i kada će početi vaš susret", rekao je Đoković.

"Mislim da bi to pomoglo u smislu traženja okvira u kojima bismo mogli bar delimično da znamo kada počinje naredni meč, uz to bilo bi mnogo bolje plasirati proizvod na tržište. Iz poslovnog ugla, složio bih se", dodao je, aludirajući na to da bi televizije mogle da predvide početak nekih zanimljivih mečeva, pa se tada i uključivale u prenos.

Takođe, televizije ne bi strahovale od mečeva koji mogu da potraju i tri, četiri, pet, pa i šest sati povremeno...

Ipak, Srbin je podsetio sagovornike da se nisu sve predložene promene, u međuvremenu ispitivane na egzibicionim turnirima, pokazale kao pozitivne.

"Čuo sam priče o skraćenju mečeva, gde se sa četiri gema osvaja set. Gledao sam i neke od egzibicionih mečeva i turnira gde se igralo do četiri. Onda je bila i IPTL liga koja je testirala gemove bez 'đusa' i 'neca', uz sat koji ističe između dva poena... Neki predlozi su vredni razmatranja, neki nisu", dodao je Đoković.

Pozvao je sve relevantne faktore u tenisu da "rade zajedno" kako bi se pronašao "put kojim se želi do unapređenja igre", ali da tenis u isto vreme ostane stabilan i moderan sport.

"Svi sportovi, kao što vidite, rade sve što mogu kako bi sebi obezbedili najveći mogući nivo i ispunili pun potencijal. Mislim da tenis i dalje nije ispunio pun potencijal. Mislim da se nalazimo u dobrom momentu, naročito muški tenis, oko toga nema dileme, ali da i dalje ima prostora da bude bolji", zaključio je Đoković.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar